Dr. Kiss István - mezőgazdasági szakértő

HÍREK

Gazda Hírek - röviden

OMÉK újból...

A helyi termékek seregszemléje lesz az idei 77. Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár, amelyet szeptemberben rendeznek meg Budapesten - jelentette be a földművelésügyi miniszter a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, a Vajdahunyadvárban.

A halfogyasztás növelése

Rövidesen elkészül a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program, amellyel megvalósítható a következő években az ágazat előtt álló legfontosabb feladat: az éves szinten mintegy 5 kilogrammos hazai fejenkénti halfogyasztás megduplázása.

Modellezik a klímaváltozás hatásait

Új forgatókönyvek alapján modellezi a klímaváltozás magyarországi hatásait egy hétfőn bemutatott projekt keretében az Országos Meteorológia Szolgálat (OMSZ) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Meteorológiai Tanszéke.

Az agrárbiztosítások támogatása

Az idei, igazolásokkal tanúsított agrárkárokra kötött biztosítások támogatására 3 milliárd forint támogatást különített el a szaktárca - egyebek mellett ezt tartalmazza a földművelésügyi miniszter rendelete, amely a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

Kiemelt figyelmet kapnak a fiatal gazdák 2020-ig
Magyarország új, 2014-2020. közötti uniós költségvetési időszakra vonatkozó vidékfejlesztési programjában (VP) kiemelt figyelmet kapnak a fiatal gazdálkodók, ami abban mutatkozik meg, hogy a VP-ben külön alprogramként szerepel a fiatal gazdák támogatása.

Támogatáskalkulátor
Mai naptól elérhető a mezőgazdasági kistermelői támogatási rendszerbe történő belépést segítő támogatáskalkulátor. A rendszerhez 2015. augusztus 15-ig lesz mód csatlakozni, a legalább 1 hektár támogatásra jogosult területtel rendelkező gazdálkodóknak.

 

Gazda Hírek - röviden

Már most el kell kezdeni a parlagfű ellen a védekezést

A hűvös tavasz késleltette a parlagfű csírázását és kelését. Az április előtt esetlegesen kikelt csíra növényeket a Húsvét előtti fagyok elpusztították. A talajok átlagos hőmérséklete 7-8 °C-os. A parlagfű tömeges kelése 10 °C-os, illetve a feletti talajhőmérsékleten várható. A felmelegedés és csapadék a kikelt növények fejlődését robbanásszerűen felgyorsíthatja.

A mezei pocok irtása és a vadak védelme

2014-ben a mezei pocok évtizedek óta nem látott mértékben szaporodott el és károsított, nagy területeken vált szükségessé az ellene való védekezés. Az irtásra használt anyagok szakszerűtlen felhasználása komoly veszélyt jelenhet a vadon élő állatok számára is.

Fordítsunk fokozott figyelmet a méhek védelmére!

Április-május a mezőgazdasági munkák egyik csúcsidőszaka, ezzel együtt a növényvédelmi munkák nagy része is ilyenkor zajlik. Viszont ebben az időszakban virágzik termesztett növényeink jelentős része is. A termőterületek gyomnövényeinek és károsítóinak elfogadható alacsony szinten tartása kulcsfontosságú, emellett azonban különös figyelemmel kell lennünk a hasznos élőszervezetekre, a beporzó rovarokra. A méhek védelmét rendelet szabályozza [43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet].

Fontos az őshonos állatállomány növelése

A 2015-2020 közötti ciklusban az EU agrártámogatásából a korábbinál 180 milliárd euróval nagyobb összeg  jut az állattartó ágazatnak. Ez is hozzájárul a növénytermesztés, állattartás közötti egyensúly javításához.

Így most több forrás juthat az őshonos állatok, elsősorban a szürkemarha, a mangalica sertés és a rackajuh tartás fellendítésére is.

Az évszádakon át vezető exportterméknek számító, majd megfogyatkozott szürkemarha állomány megközelíti a 7500-as számot, amíg például mangalica állomány 65 ezerre tehető.

A fiatal gazdák induló támogatásáról

A fiatal gazdák induló támogatása volt az egyik legnépszerűbb jogcím az elmúlt években. A 18-40 év közötti, mezőgazdasági tevékenységbe kezdő fiataloknak a régi feltételekkel már csak egyszer – valószínűleg 2015. május 18. és június 1. között – lesz alkalmuk pályázni erre a jogcímre. tovább

Gazda Hírek - röviden

Változás a növénybiztosítási díjtámogatás igénylésében!

A 2015-ös támogatási évben az eddigiektől eltérően a biztosítási díjtámogatás igénylése kikerült az egységes kérelemből.

Az ajánlattételtől számított 5 napon belül kell a támogatási kérelmet (biztosítási ajánlat másolata és K0205 formanyomtatvány) postai úton beküldeni a szerződő fél székhelye/lakhelye szerint illetékes MVH megyei kirendeltségre, legkésőbb május 31-ig.

A biztosított termelőnek az igénylésen és a díj megfizetésén felül további teendője nincs.

Föld Napja Fesztivál

Idén ünnepli 25. évfordulóját a magyarországi Föld napja mozgalom, és ez a 45. évfordulója a Föld napja világmozgalomnak, a talaj és a fény nemzetközi éve.

A Föld Napja – V. Tudományfesztivál idén is rendkívül színes, tartalmas és interaktív programokkal várja a látogatókat 2015. április 22-23-án, Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében.  A rendezvény célja, hogy élményeken keresztül, közvetlen tapasztalások segítségével keltse fel az érdeklődést a tudományok, a környezet- és a természetvédelem iránt.

A kistermelők támogatása

Az FM Sajtóiroda tájékoztatója szerint a  kisgazdaságok egyszerűsített támogatási rendszerébe csak egyszer, 2015-ben lehet belépni.

Az akkor megállapított támogatási összeg jár évente a termelőnek 2020-ig, amennyiben a gazdálkodó megtartja a belépéskori földterületét és ebben az egyszerűsített rendszerben kíván maradni.

Az a mezőgazdasági termelő jogosult támogatásra, aki vagy amely:

-  legalább egy hektár földterülettel jogszerű földhasználóként rendelkezik (ha a támogatható terület több mezőgazdasági parcellából áll, az egyes mezőgazdasági parcellák támogatható területének el kell érnie a 0,25 hektárt), és

-  mezőgazdasági tevékenységet folytat.

A támogatás egyösszegű, amelynek gazdálkodónkénti éves mértéke minimum 500, maximum 1250 euró.

Ha kipusztulnak a méhek

Számos más fajhoz hasonlóan, világszerte tömegesen csökken a méhek száma. Einstein egyszer azt mondta, hogy ha kipusztulnak a méhek, azt az emberiség csak négy évvel éli túl az apró rovarok eltűnését. Városi legenda vagy sem, egy biztos: ha a méhek eltűnnek, akkor nem csak a méznek, hanem a kávénak és csokoládénak is búcsút inthetünk.

MVH 45/2015. (IV. 8 . ) számú közleménye

Megjelent az MVH 45/2015. (IV. 8 . ) számú közleménye a 2015. évi egységes kérelem benyújtásáról, mely elérhető az

Az alábbi linken elérhető az Egységes kérelem kitöltés és benyújtás felhasználói kézikönyv 2015, valamint  a 2015 Hasznosítási kód lista.

 

Gazda Hírek - röviden

A kertészeti ágazat szerepe

A kertészeti ágazat a mezőgazdaságon belül a legmunkaigényesebb terület, 300-350 ezer család megélhetését biztosítja Magyarországon, ezért fejlesztését az agárkormányzat kiemelten kezeli.
A magyar kertészeti ágazat kibocsátási értéke az utolsó hivatalos statisztika szerint 2013-ban mintegy 366,3 milliárd forint volt, 2010-hez képest 27 százalékkal növekedett.

Ezzel a kertészeti ágazat adta a magyar mezőgazdasági kibocsátás 15,8 százalékát, a növénytermesztésen belül a 26,9 százalékát.

Egyre népszerűbb a közösségi mezőgazdaság

Lassan terjed, de egyre népszerűbb az ún. közösségi mezőgazdaság hazánkban is. Ennek egyik legegyszerűbb formája, amikor a leendő vásárlók együtt eltartanak egy gazdálkodót, aki igyekszik mindent megtermelni, ami a konyhára kell a családoknak. Az ún. részes rendszerben a termést mindig elosztják, de nemcsak a haszon, a kockázat is közös, így a gazdának sem kell aggódnia aszály, vagy túl sok csapadék esetén.

Brutálisan drágultak a pálinkák a feketepiacon

Látványosan, egyes kereskedelmi főzdéknél 80 százalékkal is nőttek a havonkénti legális pálinkaeladások az év eleje óta, miután a korábbi adómentesség helyett 50 százalékos jövedéki adó lépett életbe a bérfőzdékben készített párlatokra. A forgalomnövekedés hátterében az állhat, hogy az 50 százalékos adó miatti bérfőzetési költségnövekedést máris „beárazta” a feketepiac, így az illegális párlatok 40 százalékkal is drágulhattak. Ennek nyomán jelentősen csökkent az árkülönbség a fekete és a legális pálinkák között, ez pedig érzékelhetően növelte a törvényesen működő cégek forgalmát.
Új uniós szőlőtelepítési szabályozás...

Az Európai Bizottság bejelentette új rendeletét a szőlőtermelő területek kiterjesztéséről és az  új szőlőtelepítési engedélyezési rendszer bevezetéséről. Az FM tájékoztatása szerint a szaktárca megkezdte a felkészülést az új uniós szőlőtelepítési szabályokra, az új szőlőtelepítési rendszerre való átállásra.

A vízgazdálkodás és az öntözés fejlesztése

Mintegy 380 milliárd forint jut a mostani uniós költségvetési időszak végéig, 2020-ig a mezőgazdasági  vízgazdálkodás és az öntözés fejlesztésére. A klímaváltozás hatásainak mérséklése érdékében van szükség a vízgazdálkodás támogatására és az ágazat szereplőinek aktív együttműködésére.

Gazda Hírek - röviden

A mangalica külpiaca...

A Magyarországon tenyésztett mangalica hízókból 20 ezer kerül a vágóhidakra, a termékek nagy részét a prémiumpiacokra exportálják, a kivitel fele, mintegy 500 tonna Spanyolországban talál gazdára - mondta a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke az MTI-nek.

2015. évi Zöld Forrás pályázat

A tárca az idei évben is meghirdeti a több mint 20 éves múltra visszatekintő Zöld Forrás pályázatot, melyből támogatást a Nemzeti Környezetvédelmi Program megvalósításában közreműködő, a felhívásban közzétett feltételeknek megfelelő környezet- vagy természetvédelmi célú társadalmi szervezetek (egyesületek vagy alapítványok) igényelhetnek.

A keret 70 millió forint. A pályázatokat 2015. április 30-ig, kizárólag postai úton lehet beadni.

A pályázat itt érhető el.

Jogszabályváltozás

Egyes agrártámogatásoknál a beadott dokumentumok hiányosságait csak egyszer lehet pótolni, ettől többszöri hiánypótlást a miniszter sem engedélyezhet rendeletben - egyebek mellett ezt tartalmazza, az agrártámogatásokat módosító törvény.

Húsvéti tojás...

A tojás fogyasztói ára a múlt évihez képest 4-5 százalékkal nőtt, a húsvéti időszakban azonban az áruházláncok folyamatos akciózása miatt nem várható drágulás.

Átlagosan 35-40 forintot kérnek darabonként az üzletekben és piacokon. A tojás általában a piacokon drágább.

A magyar tojásfogyasztás évente átlagosan 215 darab. A termelés éves árbevétele az idén várhatóan 60 milliárd forint lesz, ami az előző évhez képest mintegy 2-3 százalékos növekedést jelent. A tojás darabonkénti előállítási költsége 18,5, csomagolással 22,5 forint; az áfa nélküli eladási ár pedig 24 forint.

Tudja, hogy mi a világ leghalálosabb állata? Nem a cápa, és még csak nem is a krokodil!

Bill Gates posztolta nemrég ezt az infógrafikát a blogjára. Az látszik rajta, hogy a különböző állatok hány halálozásért felelnek évente, és a szúnyogok 725 ezer évi halálos áldozattal bőven lenyomják az embereket, akik ehhez képest csak évi 475 ezer halálos áldozatot háborúznak össze. A szúnyogok azért nagyon veszélyesek, mert bizonyos fajtáik olyasmi vírusokat terjesztenek, mint például a malária, amiben évente 600 ezren halnak meg.

Pocsék volt az óceánból kiemelt 150 éves bor
Pocsék volt a bor, amelyet négy éve hoztak fel az óceán mélyéről, egy 150 éve elsüllyedt polgárháborús hajó fedélzetéről a bermudai partoknál.

Pálinkafőzés: 1000 forint helyett 71 810

Újabb eljárást indított ellenünk Brüsszel a házi pálinkafőzés miatt Az otthon főzött pálinka az alkoholok dizájnerdrogja. A január elsejétől a pálinkára bevezetett ezerforintos átalányadó továbbra sem felel meg az unió követelményeinek, emiatt indult február végén az ország ellen újabb kötelezettségszegési eljárás is, mondta Deák László, a PWC adószakértője.

Méreg szivárog a Hortobágyon

A Greenpeace szerint szennyező nehézfém vegyületek kerültek a Hortobágy folyóba, a Balmazújváros mellett található veszélyeshulladék-telepről. A vizsgálat alapján cink, nikkel és króm határérték fölötti szennyezése mutatható ki a tároló területén kívül is.

A konyhakertek versengése...

„A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertje elnevezésű országos program indul, amely az otthoni kertgazdálkodást hivatott népszerűsíteni. A legszebb kertek művelőit is díjazzák.

Legyen zöldséges kert Magyarország minden balkonján, udvarán és kertjében! mottóval indít országos versenyt a karcagi mintaprogram. „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertje elnevezésű országos program az otthoni kertgazdálkodást hivatott népszerűsíteni a lakosság körében, szakmai előadásokkal, fórumokkal segítve az újonnan csatlakozókat és a ma is aktív résztvevőket, valamint díjazva a legszebb kertek művelőit.

A versenyre önkormányzatok, szervezetek, egyesületek jelentkezését várják, amelynek határideje 2015. március 20.

A progamfelhívás elérhető a mellékletben.

orszagosprogramfelhivas_2015-kkosz.docx

 

A madárinfluenza miatt több ország korlátozza a magyar baromfi importját

A Békés megyei madárinfluenza miatt több ország is korlátozza a magyar baromfi importját. Oroszország mellett több ázsiai ország és Dél-Afrika is így döntött. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal levélben kéri majd az oroszokat, hogy Békés megye kivételével az ország többi részéről engedjék be a magyar baromfi-termékeket.

A zöldtrágyázás fontossága...

Zöldtrágyázás alatt a szervestrágyázásnak azt a módját értjük, amikor az erre a célra vetett növény teljes zöld (bimbós vagy virágzó) tömegét talajba dolgozzuk annak érdekében, hogy a talaj termékenységét megőrizzük, illetve fokozzuk.
Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) és az Európai Halászati Alapból (EHA) támogatást kapott ügyfeleknek 2015. március 19-ig kell teljesíteniük a monitoring adatszolgáltatást.

Minden egyes falatot figyel az okosnyaklánc
Szól, ha nem eszünk, nem iszunk eleget, nem vettük be a gyógyszert vagy túl sokat dohányzunk. Minden egyes nyelést gondosan megfigyel a WearSens okosnyaklánc, amely a különböző rágási és nyelési minták alapján meg tudja állapítani, hogy mit ettünk vagy ittunk.

Kötelező jelentés a falusi szállásadóknak a NAV felé

2015. január 1-jétől a falusi szállásadók is kötelesek az adóhatóság részére az 50/2013. (XI. 15.) NGM rendelet 2015. január 1-jétől hatályos 9/C. §-a szerint adatokat szolgáltatni, az e §-ban meghatározott feltételek szerint a NAV-nak az általuk kibocsátott számlákról. Az adatszolgáltatás nem csak akkor kötelező, ha az adóalany kizárólag számla kibocsátásával tesz eleget nyugta kibocsátási kötelezettségének, hanem akkor is, ha akár csak egy esetben is számlát állít ki nyugta helyett.

Interaktív kiállítás a Mezőgazdasági Múzeumban

A dzsungelben, a trópusi esőerdők rejtélyes világában kalandozhatnak az érdeklődők a Magyar Mezőgazdasági Múzeum szombattól látogatható interaktív tárlatán.
A kiállításba lépve az érdeklődők egy óriási társasjátékban találják magukat, amelyben megismerkedhetnek több kontinens esőerdőinek különleges állataival, titokzatos növényeivel és jelenségeivel. A Kaland a dzsungelben című kiállítás április 12-ig látható. Bővebb információ a www.mmgm.hu oldalon olvasható.

Átadták a ciktajuh génmegőrző központot

Átadták a Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNP) Tolna megyei Nagydorog mellett fekvő ciktajuh génmegőrző központját és az őshonos fajta állományának helyet adó Cikta Majort, amelyet a nemzeti park 215 millió forintos európai uniós támogatásból korszerűsített.Az avatás során  elmondták, hogy a korszerűsített major hosszú távon biztosítja a cikta, más néven a tolna-baranyai sváb juh fennmaradását.

Mérséklődnek a vetőmag árak

A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az idén is meghirdette a tavaszi kalászos növények (a tavaszi árpa, a tavaszi búza és a zab) vetőmagjaira vonatkozó tájékoztató jellegű árat, amelyet  tonnánként nettó 94 ezer forintban állapított meg.

Az elmúlt években hullámzott a tavaszi kalászos értékesítési ára, míg 2007-ben 60 ezer, addig 2013-ban több mint 110 ezer forintot adtak a vetőmag tonnájáért. Az elmúlt évben a zab kivételével csökkent az átlagár (több mint 100 ezer forint volt), az idén várhatóan az árpa, a búza és a zab vetőmag átlagára is csökkenni fog - tájékoztatott a szakmaközi szervezet.

Új elnök az MVH élén

Gyuricza Csabát nevezte ki a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnökének Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter március 1-jei hatállyal.

Újraírhatja a mezőgazdaság történetét a tengerfenéken talált DNS

Brit régészek nemesített búza nyomait találták meg ott, ahol annak még jó kétezer évig semmi keresnivalója sem lett volna. Újfajta újkőkor látszik kirajzolódni az új eredmények fényében.

Megjött az első fekete gólya

Hétfőn megérkezett az első fekete gólya a gemenci erdőbe, annak is egy bekamerázott fészkébe. Ahogy az a Duna-Dráva Nemzeti Park Facebook-oldalán olvasható, a madár gyűrűt visel, melyet 1999-ben, még fiókakorában kapott. A hosszú út fáradalmait kipihenve a fészek kiigazításába kezdett, remélhetően párja is hamarosan megérkezik.

Hivatalosan is elfogadták az új uniós GMO-szabályokat
Hivatalosan is elfogadta hétfőn az Európai Unió Tanácsa azokat az új szabályokat, amelyek lehetővé teszik, hogy minden uniós tagállam maga döntse el, hogy engedélyezi-e a területén a genetikailag módosított organizmusok (GMO) köztermesztését.

Vetőmag világbank

Megérkezett az erdei fafajoktól származó első magszállítmány a vetőmag világbankba, amelyet hét évvel ezelőtt hoztak létre a Spitzbergákon, hogy megőrizzék a Földön használt összes vetőmag mintáját.
A erdeifenyő (Pinus sylvestris) és közönséges lucfenyő (Picea abies) magokat finnországi és norvégiai természetes erdőkből gyűjtötték be. Azért esett ezekre a fajokra a választás, mert gazdasági, ökológiai és társadalmi szempontból is fontos szerepet töltenek be - adta hírül a BBC News.

A finnországi és a norvégiai mintákat követően más nemzetektől is érkeznek famagok a sarkköri tárolóba.

Civil szervezetek pályáztak a parlagfű-pénzekre

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) által civil szervezetek részére kiírt pályázaton 172 szervezet 546,5 millió forintot nyert parlagfű elleni védekezésre a korábban zárolt, e célra szánt 642 millió forintból.
A 642 millió forintból megmaradt összeget, mintegy 95,5 millió forintot az állami szakigazgatási és más szakmai szervezetek használhatják fel a parlagfű-gyérítés támogatására, a civilszervezetek tevékenységének segítésére.Így például felkérték a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarát a vidéki falugazdászok képzésére. Emellett támogatják a parlagfű-mentesítés fontosságáról szóló kommunikációt, egy parlagfű-információs rendszer működtetését, és a témával összefüggő tanácsadást.

Őszi filmszemle Lakiteleken

A Lakiteleki Népfőiskola, a Szent István Egyetem és a Dunaversitas Egyesület szeptemberben rendezi meg a XV. Lakiteleki Filmszemlét, amelyre augusztus 10-ig lehet beküldeni a nevezési lapokat és a filmeket.
Nevezési lap letölthető a Népfőiskola honlapjáról: www.lakitelek.hu/nepfoiskola, tájékoztatás a 76/549-047-es telefonszámon, vagy a nepfoiskola.nfhalozat@lakitelek.hu email címen kérhető.

Az új tűzvédelmi jogszabály

Mérföldkőhöz ért a hazai tűzvédelmi szabályozás a tavalyi év végén, az új
Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) megjelenésével. A hatóságok és
a jogszabályalkotók számára is kiemelt terület az élet-és értékvédelem.
Ennek jegyében és szellemében került kidolgozásra a 2015. március 5-én
hatálybalépő 54/2014. BM rendelet, mely minden magyar állampolgár,
gazdasági szervezet, önkormányzat, állami vállalat és civil szereplő számára
jelentős változásokat hoz.

A narancslének a narancstól van olyan jó íze?

100%-os gyümölcstartalom. Tartósítószer nélkül. Nem koncentrátumból. Nagyjából ezek azok a feliratok egy narancslé dobozán vagy üvegén, amelyek láttán az egyszeri vásárló elégedetten csettint, és annak boldog tudatában fogyasztja el a gyümölcslét, hogy az pont olyan, mintha épp most szedték és facsarták volna frissen.

GAZDA HÍREK - 2015.02.28

Itt a végleges EKÁER jogszabály!

A Magyar Közlönyben megjelent az EKÁER-re vonatkozó törvénymódosítás, a részletszabályokat tartalmazó miniszteri rendelet.

A Magyar Közlöny ide kattintva elérhető »

A főbb szabályok már március 1-től életbe lépnek, lesznek azonban később életbelépő rendelkezések.

A magyar mezőgazdaság kibocsátása bővült 2014-ben

A magyar mezőgazdaság kibocsátása bővült 2014-ben a leggyorsabban az Európai Unióban (EU) - mondta a földművelésügyi miniszter  az Agrya Fiatal gazdakonferenciáján. Fazekas Sándor a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének (Agrya) fórumán közölte: a magyar mezőgazdaság múlt évi, 2410 milliárd forintos kibocsátása folyó áron az előző évit 4,2 százalékkal haladta meg. (Az EU egészében a múlt évben 2,4 százalékkal csökkent az ágazat kibocsátása.)

A Nemzeti Parkok jelene és jövője

Az FM Sajtóiroda tájékoztatása szerint egyedülálló ökoturisztikai kínálatukkal mutatkoznak be a Magyar Nemzeti Park Igazgatóságok a budapesti Utazás Kiállításon.
Kiemelkedő szerepet töltenek be a belföldi- és ezen belül is az ökoturizmusban a Magyar Nemzeti Parkok. A hazánkban található mintegy 650 ökoturisztikai létesítmény több mint felét az igazgatóságok működtetik.

Márciusban közös „barlangolásra” hívják a nemzeti parkok az érdeklődőket. A programban részt vevő igazgatóságok számos föld alatti túrával, különleges programokkal, kedvezményes belépőkkel várják a látogatókat a hazai barlangokban. Részleteket az Utazás Kiállításon a Magyar Nemzeti Parkok standján, illetve a www.magyarnemzetiparkok.hu oldalon kaphatnak.

Megváltoztak egyes EMVA támogatásokra vonatkozó jogszabályi rendelkezések

Hatályba lépett az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) finanszírozott egyes agrártámogatási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 7/2015. (II. 17.) MvM rendelet.
Módosított jogcímek Figyelem! Tekintettel arra, hogy a módosítások nem minden jogcímet és nem minden támogatási kérelem benyújtási időszakot érintenek, valamint a szabályozás az egyes jogcímek esetében egymástól eltérő lehet, továbbá a jogszabályban foglalt határidők jogvesztőek, mindig alaposan tanulmányozzák át a vonatkozó rendeletek hatályos szövegét, és a kifizetési kérelem benyújtására nyitva álló időszakra vonatkozó MVH közleményeket, valamint azoknak – a fenti jogszabály módosítással összefüggésben – hamarosan megjelenő módosításait.

További tájékoztatás az ugyfelszolgalat@mvh.gov.hu e-mail címen kérhető. Csatolt dokumentumok:
Cím Méret Dátum
icon Módosított jogcímek 656,5 kB 2015-02-27 13:05

Élénkülő fűszerpaprika-termelői kedv

Több mint 100 termelővel kötött szerződést a napokban a fűszer kereskedelemmel foglalkozó Kotányi Hungária Kft. Mórahalmon; a Fűszermalom Kft., valamint az önkormányzat bevonásával tavaly indult programra idén megduplázódott az érdeklődés.
A fűszerpaprika-termelés visszaállítását célzó programban idén a résztvevők 120 tonna őrleményt szeretnének termelni, ezt 1000 tonna friss paprikából lehet előállítani. Tavaly az induló program során 45 tonna őrleményt állítottak elő.

SIMA 2015

A fejlesztések útján haladva

Közeledünk a hagyományosan kétévente megrendezésre kerülő SIMA 2015 nemzetközi mezőgazdasági kiállításhoz, ahol a gépgyártók krémje vonultatja fel termékeit, különös hangsúlyt fektetve az innovációra. Fejlesztésben nem volt hiány az Amazone-Werke életében sem, hiszen mintegy 25 termékét érintő fejlesztés ment végbe 2014-ben. Összeállításunkban a Magyarországot érintő újdonságokat emeljük ki. (f:agronaplo.hu).

Ugrás a cikkre ->

Újabb eljárást indított ellenünk Brüsszel a házi pálinkafőzés miatt

Ismét kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben az Európai Bizottság csütörtökön, mert továbbra is úgy véli, hogy a házi pálinkafőzés jövedéki adójának szabályozása uniós jogot sért - közölte az MTI.

Pályázati lehetőségek civil szervezetek számára

Megjelentek a Nemzeti Együttműködési Alap idei felhívásai, melyek a civil szervezetek működési, szakmai és egységes gyakorlatok megvalósítását szolgálják. Az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület egy rövid kivonatot készített a pályázati feltételekről, mely segítséget nyújthat abban, hogy mire kell figyelni a pályázat során.
A pályázattal kapcsolatos további információk a www.emet.gov.hu és a www.civil.info.hu/web/nea honlapon, valamint az ott feltüntetett ügyfélszolgálati elérhetőségeken kaphat.

Konyhai komposztáló és vizet forraló csaptelep

Konyhai komposztáló és gombnyomásra vizet forraló csaptelep is bemutatkozik az idei budapesti Konyhakiállításon péntektől vasárnapig.

A legfrissebb konyhai trendeket vonultatja fel a Budapest Sportarénában immár hatodik alkalommal megrendezett szakmai kiállítás, ahol a konyhabútor- és konyhagép-újdonságok mellett teljes konyhai enteriőrök is láthatók lesznek.

Elkészült az élelmiszer-feldolgozási stratégia

Elkészült az élelmiszer-feldolgozási stratégia. A magyar élelmiszeripar megújításának finanszírozására mintegy 300 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre 2020-ig.
A stratégia sarkalatos célkitűzései között szerepel: az élelmiszeripari vállalkozások stabil finanszírozási és gazdálkodási feltételeinek biztosítása; az innováció ösztönzése; az élelmiszeriparban dolgozók tudásának korszerűvé tétele.

Innovációs Nagydíj

A Magyar Innovációs Nagydíj 2014. évi pályázati felhívására 32 pályamunkát nyújtottak be különböző magyar cégek. A pályázatra a gazdaság különböző területeiről érkeztek kiemelkedő gazdasági eredményt bemutató jelentkezések.
Az ünnepélyes díjátadót március 26-án az Országházban tartják, a 2014. évi Innovációs Nagydíjat az Országgyűlés elnöke adja át.

A környezetvédelem hozzájárul a gazdaság növekedéséhez

A környezetvédelemre épülő iparág tevékenysége is hozzájárul a gazdaság növekedéséhez - emelte ki Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács, valamint a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) elnöke az Új klímagazdaság című konferencián Budapesten.
Magyarország 1996 óta 36 százalékkal csökkentette az üvegházhatású gázok kibocsátását, miközben a bruttó hazai termék (GDP) mintegy megháromszorozódott - számolt be a konferencián Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint a kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára.

FAO figyelmeztetés

Megkongatták a vészharangot

Nem felel meg a mezőgazdasági termelés jelenlegi szerkezete a 21. század kihívásainak, ezért alapjaiban kellene átalakítani az ágazat felépítését - figyelmeztet a FAO. Ehhez az egész agrárstruktúrát felül kell vizsgálni és fenntartható rendszert kell létrehozni.

Önműködő kaptárak...

A csípéseket utálja? Ezt az önműködő kaptárat önnek találták ki

Két ausztrál méhész olyan kaptárat tervezett, amiből méhcsípések, sőt, gyakorlatilag munka nélkül kinyerhető a méz – írja a Telegraph.

Madárinfluenza Békésben

Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki egy Békés megyei baromfitelepen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) állategészségügyi diagnosztikai igazgatósága. Az egyedekben kimutatott H5N8 szerotípus kapcsán eddig még nem tapasztalták, hogy emberre is átterjedt volna. (f:mti)

Az állategészségügyi hatóság a járványügyi előírásoknak megfelelően a betegség terjedésének megakadályozása érdekében, állami kártalanítás mellett leöli a füzesgyarmati gazdaság teljes állományát. A védőkörzetben és a 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetben a fertőzés terjedésének megakadályozás érdekében szállítási korlátozások lépnek érvénybe - közölte a tárca.

Kölcsönös megfeleltetés - Nitrát kézikönyv

Elkészült a Kölcsönös megfeleltetés és a Nitrát gazdálkodói kézikönyv, amely letölthető az alábbi linkre kattintva:
Kölcsönös megfeleltetés gazdálkodói kézikönyv:
Nitrát gazdálkodói kézikönyv:

Támogatás a hazai borok népszerűsítésére...

Az FM sajtóiroda tájékoztatója szerint mintegy 670 millió forintra pályázhatnak azok a szervezetek, amelyek vállalják, hogy magyar borászati termékeket népszerűsítenek nyolc Európai Unión kívüli ország – Amerikai Egyesült Államok, Fehéroroszország, Japán, Kanada, Kazahsztán, Kínai Népköztársaság, Mexikó, Oroszországi Föderáció – valamelyikében.
A támogatást igényelhetik a helyi hegyközségi tanácsok, szőlészeti és borászati termelők, szőlészeti és borászati felvásárlók és a kiírási feltételeknek megfelelő civil szervezetek, illetve gazdasági társaságok.

A kérelmezőknek a támogatás megpályázásához legfeljebb három évre szóló programjavaslatot kell készíteniük, amelyet 2015. március 2. és 2015. március 23. között nyújthatnak be a Földművelésügyi Minisztériumhoz (FM).

Figyelem: Élelmiszer-lavina pályázat

Idén is meghirdették az Élelmiszer-lavina közösségeknek szóló pályázatot. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta közös programjára civil szerveztek és önkormányzatok jelentkezhetnek több millió forint értékű zöldségvetőmagra pályázva március 6-ig - áll a szervezőknek az MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében.
A pályázatra olyan jelentkezőket várnak, akik vállalják, hogy a földjeiken szakmai felügyelet mellett, rászorulók aktív bevonásával termelnek élelmiszert az elnyerhető magokból, majd a megtermelt élelmiszert szétosztják a környék hátrányos helyzetben élő lakosainak, időseknek, fogyatékkal élőknek. Az Élelmiszer-lavina így tulajdonképpen hal helyett hálót biztosít a rászorulók számára - mondta el Cseh Balázs, az idén 10 éves Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke
A most hatodik alkalommal kiírt Élelmiszer-lavina pályázat keretében eddig több mint 100 ezer rászoruló kapott segítséget - áll a közleményben. A 2015-ös pályázati kiírás az elelmiszerbank.hu honlapon tekinthető meg.

Tájékoztató honlapot indított a NAK az EKÁER-ről

Az ekaer.nak.hu címen már elérhető a Kamarának az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerrel (EKÁER) kapcsolatos internetes oldala. A honlapon található tudásbázis közérthetően ismerteti a rendszer jogszabályi hátterét, és gyakorlati példákon keresztül ad válaszokat a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart érintő speciális kérdésekre.

Aktuális: a belvízkárok bejelentése

Az FM Sajtóiroda tájékoztatója szerint az elmúlt hónapok csapadékos időjárása miatt a talajok vízzel való telítettsége olyan mértékű, amely az ország több pontján a mezőgazdasági területeken belvizek kialakulásának kedvez, és a termelők növénykultúráit jelentősen károsíthatja.
Ahhoz, hogy a termelő az agrárkár-enyhítési rendszerben a kedvezőtlen időjárási jelenség miatt felmerülő kárát elszámolhassa, illetve kárenyhítő juttatás révén enyhíthesse, első lépésként a jogszabályban előírt határidőben kell bejelentenie a belvízkárokat.
Belvíz szempontjából a káresemény bekövetkezése időpontjának azt az időpontot kell tekinteni, amikor az adott területen termesztett növénykultúrán a várhatóan 30%-os hozamcsökkenést okozó belvízkár első alkalommal észlelhetővé válik.
A károsult termelők a kárbejelentő felületet a www.mvh.gov.hu honlapon az "elektronikus ügyintézés" menüpont alatt érhetik el az "MKR - Mezőgazdasági Kockázatkezelő Rendszer" elnevezésű alkalmazáson keresztül.

Kapcsolódó anyag:


Belvízkár_melléklet

TeSzedd! szemétgyűjtési akció

Az idén május 15. és 17. között lesz a TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért szemétgyűjtési akció. A most ötödik alkalommal rendezendő TeSzedd! akció kapcsolódik az Európai Bizottság által kezdeményezett Tisztítsuk meg Európát! nemzetközi szemétgyűjtési akcióhoz.

A háromnapos TeSzedd! akciót az FM megbízásából ebben az évben is az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (OKTF NHI) szervezi.

EMVA támogatások visszavonási szabályozása...

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában megvalósult agrár-vidékfejlesztési támogatások egy részét vissza kell fizetniük a termelőknek, amennyiben nem teljesítették a támogatáskor vállaltakat - a Miniszterelnökséget vezető miniszter erről szóló rendelete a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg és kedden délután 17 órakor lépett hatályba.

A különféle agrártámogatásokat külön-külön rendeletben szabályozta a szaktárcát vezető miniszter. Ezekből hiányzott az a szabály, amely előírta volna, hogy mi történjen akkor, ha a támogatott termelő nem teljesíti a vállalt feltételeket. Ezt a hiányt pótolta most a Lázár János által jegyzett rendelet, amely a korábbi jogszabályokat egészítette ki a visszafizetési szabályokkal. A visszafizetés általános konstrukciója olyan, hogy a nem teljesítésnek el kell érnie egy bizonyos szintet - például 30 százalékot - ahhoz, hogy a támogatás egy kisebb része visszajárjon.

Népszerű volt a FeHoVa kiállítás

A tavalyinál is többen, csaknem 54 ezren látogattak el a régió legnagyobb vadász- és horgászkiállítására, a csütörtöktől vasárnapig megrendezett FeHoVá-n, valamint a vele egy időben tartott Budapest Boat Show-ra és Karaván Szalonra.

A közlemény szerint a kiállításokon hagyományosan a legjelentősebb hazai és külföldi kiállítók vettek részt.
A FeHoVa kiemelt témája volt a vadhús és halfogyasztás népszerűsítése. A közlemény szerint a gasztronómia erősödése a FeHoVá-n azért volt különösen fontos, mert 2016-ban itt rendezik a nemzetközi szakácsverseny, a Bocuse d'Or magyar döntőjét azt megelőzően, hogy  az európai döntőt jövő év májusában ugyancsak Budapesten, a Hungexpón tartják.

S.O.S. Bajban az erdő!

Ötvenezer hektárnyi erdőben tett kárt a tavaly decemberi ónos eső és jegesedés, a károk enyhítését célzó civil összefogást állítja a középpontba a közmédia S.O.S. Bajban az erdő! című tematikus napja március 1-jén.

A jégkár főként az állami erdőket érintette. A legfontosabb most a társadalmi szolidaritás, hogy az erdésztársadalom a civilekkel összefogva helyreállítsa, enyhítse azokat a károkat, amelyek a múlt év végén keletkeztek a magyar erdőkben, például a Pilisben, Börzsönyben és a Mátrában.
A károk nagysága több százmillió forintos nagyságrendű, a szélsőséges időjárás 30-40 év munkáját tette tönkre, így a károkat is csak többéves munkával lehet csak teljesen helyrehozni.

Ezek ma a legjobb pálinkák - Itt a lista!

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) felkérésére a Földművelésügyi Minisztérium (FM) független szakértőiből álló Pálinka Bíráló Bizottság választotta ki azokat a pálinkákat, amelyeket nemzeti italunkként Magyarország konzulátusain és nagykövetségein mutathatunk be – közölte a KKM. Öt kategóriában történt meg az értékelés.
A legjobbnak ítélt pálinkák - Márton és Lányai Pálinkafőzde vilmoskörte pálinkája - Árpád és Vadász Pálinkák Bársony Birspálinkája - Cruxx Gemina Gyümölcsház Szilvapálinkája és Feketeribizli pálinkája - Bestillo Pálinkaház Barackpálinkája - Schieszler Pálinka Madárberkenye pálinkája - Agárdi Pálinkafőzde Miraculum Muskotályos szőlőpálinkája - Zimek Pálinka Manufaktúra kései meggy-szőlő pálinkája - Brill Pálinkaház Kft. Merlot törkölypálinka 2011-es tétele - Szóráth Kisüsti Pálinka Főzőmester Kft. Tölgyfahordóban Érlelt Tokaji Törkölypálinkája.

Az osztatlan közös földtulajdon felszámolása

Beindulnak a földhivatalok

Országosan is megkezdik az osztatlan közös földtulajdon felszámolását, mivel sikeresen zárult októberben az a mintaprogram, amely elsőként Vas megyében kezdte meg az osztatlan tulajdon megszüntetését. Országosan 970 ezer hektárt, 64 ezer földrészletet és több mint 300 ezer tulajdonost érint a részarány-tulajdon kimérése. Minden megyében két-két földhivatal illetékességi területén indulhatnak meg még ebben az évben a megosztással kapcsolatos munkák, amelynek menetét az érintettek jelentősen felgyorsíthatják, ha egymás között megegyeznek.

Káros élelmiszerek a boltokban: ilyet már nem vehetsz szerdától

Szerdától nem lehet olyan élelmiszert forgalomba hozni Magyarországon, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot.

Új pályázati kiírások...

Itt vannak a friss pályázati kiírások

Brüsszelben öt magyar operatív programot fogadtak el pénteken. Nem sokkal ezután a kormány meg is hirdetett 15 pályázatot. A Privátbankár összegyűjtötte, mire lehet pályázni, mekkora keretösszeg áll rendelkezésre, és meddig kell benyújtani a pályázatokat.

Mi, mennyivel lett olcsóbb egy év alatt?

Tavaly decemberben a mezőgazdasági termelői árak 6,6 százalék mérséklődtek az előző év azonos időszakához képest. A növényi termékek ára 6,9, az élő állatok és állati termékeké 6,2 százalékkal csökkent. 2014-ben a termelői árak összességében 6,1, a mezőgazdasági termelés ráfordítási árszintje pedig 3,1 százalék elmaradt a 2013. évihez képest – közölte a legfrissebb adatokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Zöldítési Gazdálkodói Kézikönyv

A Földművelésügyi Minisztérium (FM), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) valamint a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal együttműködésében megjelent a Zöldítési Gazdálkodói Kézikönyv, melynek célja, hogy közérthető módon bemutassa a zöldítés alapvető követelményeit, valamint felhívja a figyelmet az EU joganyagokból származó kötelezettségekre.

A kézikönyv szemléltető ábrákkal, példaszerűen felsorolt fajlistákkal, számításokkal és hasznos tanácsokkal is hozzájárul ahhoz, hogy a gazdák megismerjék a zöldítés hazai feltételeit, és végrehajtását.

Pályázati teendők

A 18/2009. (III.6) FVM rendelet rendelkezik az EMVA-ból támogatott intézkedések monitoring  adatszolgáltatási rendjéről. A 2014-ben történt rendeletmódosítás szerint a hatályos jogszabályban február 17. és március 19. közötti időszak szerepel  az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésére.
A jelentési kötelezettségnek kizárólag elektronikus  űrlapkitöltő szolgáltatás keretében lehet eleget tenni. A hivatkozott rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza az egyes jogcímek esetében  az indikátori jelentés  tartalmát részleteiben.
A 12/2014. (XII.30) MvM rendelet egy fontos módosítást, enyhítést tartalmaz azoknak a pályázóknak, akik még nem fejezték  be beruházásaikat.

AKI Közlemények...

A busójárás

A busójárás nagyobb érdeklődésre számot tartó, látványosabb programjai - például a busóavatás, a máglyagyújtás, a dunai átkelés - következnek a hétvégén Mohácson, ahol csütörtök óta 1200 jelmezes részvételével űzik a telet és köszöntik a közelgő tavaszt.
Az UNESCO által az emberiség szellemi kulturális örökségeinek listájára felvett népszokás szervezői idén mintegy 30 helyszínen 70-nél is több eseményre várják a látogatókat. A busólakodalmasra és a sokacbálra szombaton, a busók dunai átkelésére, felvonulására, a farsangi koporsó vízre tételére, a busóavatásra, valamint a főtéri máglyagyújtásra vasárnap kerül sor.

Fehérjenövény-program Debrecenben

A pillangós virágúak (Fabaceae) családjába tartozó fehérje növények az egész világon fontos élelmezési szereppel bírnak, közvetlenül a kenyérgabonák után következnek. Régebben hazánkban szinte csak emberi fogyasztásra termesztették őket, napjainkban viszont kiemelkedő szerephez jutottak az állati takarmányozásban is. Fehérjetartalmuk 20 és 40 százalék között változik, legkevesebb fehérjét a bab, legtöbbet pedig a szója tartalmazza.

Magas termésbiztonságú, gazdaságosan termeszthető és finomításra alkalmas fehérjenövények nemesítése a célja annak a programnak, amelyet a közelmúltban indított el a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központja (DEAK), valamint az egyetem mezőgazdasági-élelmiszer-tudományi és környezetgazdálkodási kara - jelentette be a DEAK főigazgatója  sajtótájékoztatón.

A hazai vadászati potenciál...

Az FM véleménye szerint Magyarország még jelentős kiaknázatlan vadászati potenciállal rendelkezik, a vadgazdálkodási ágazat helyzetét ugyanakkor számos intézkedés javította az elmúlt öt évben. A tavalyi -  2013/14-es - vadászati évben a vadgazdálkodási ágazati szereplők mintegy 19,76 milliárd forint árbevételt állítottak elő. Ez lényegében azonos a megelőző évivel.

A kedvező élőhelyi változásoknak köszönhetően emelkedik a nagyvadfajok állománya, ez így van egész Európában. Ezt a tényt alátámasztja, hogy az utóbbi öt évben egyenletesen növekedtek a terítékadatok is. A vaddisznó tavalyi terítéke 130 ezer körül mozgott, a gímszarvasé 53 ezer, az őzé pedig 100 ezer volt.
Az apróvad számára kedvezőtlen élőhelyi adottságok miatt ugyanakkor a mezei nyúl hasznosítása csökkent, terítéke ez 105 ezer darabra tehető, a fácáné 332 ezerre, ez az utóbbi évek átlagának megfelelt.

FeHoVa kiállítás

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV) elnöke nyitotta meg csütörtökön a 22. FeHoVa (Fegyver, Horgászat, Vadászat) kiállítást.

Megnyitójában kiemelte: várhatóan még ebben az évben elkészül és az Országgyűlés elé kerül az egységes szemléletű vadászati, erdészeti és természetvédelmi törvény. Ez azért fontos - tette hozzá -, mert a szóban forgó jogszabályok egységes szemlélete és szóhasználata biztosítja az említett törvényekben szabályozott területek zökkenőmentes, harmonikus együttműködésének feltételeit.

A FeHoVa különleges hangulatát a több nemzetet képviselő kiállítók és látogatók, a nagyszerű kínálat és a sok kísérő program együttesen adja. A kiállításon minden kellék, felszerelés megtalálható a sikeres vadűzéshez vagy a kalandos halfogáshoz, valamint a kiegészítőkön túl számos bemutató, előadás, verseny, étel-ital a kellemes és élményekben gazdag kikapcsolódáshoz.

Agrártámogatási botrány

Agrártámogatási botrány: vádemelést javasol a NAV

Vádemelési javaslattal adják át e héten a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói a Fővárosi Főügyészségnek az uniós területalapú agrártámogatások miatt korábban indított nyomozás iratait. A NAV-nál a nyomozás ma zárul le. Összesen 84 gyanúsítottat hallgattak ki, akik csaknem 23 ezer hektárra több mint 1,5 milliárd forintnyi jogosulatlan támogatási kérelmet nyújtottak be.

Kukoricaszirup pro és kontra...

Rengeteg kukoricaszirupot fogyasztanak a magyarok – az OÉTI korlátozná.
A magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup előállítási technológiáját az 1920-as években dolgozták ki, és a '60-as években finomították tovább Japánban. Az 1970-es évektől fogva az USA táplálkozásának fontos részévé vált, mert meglátták benne a belföldi kukoricatermelés egy újabb felhasználási módját, hiszen a növényi olajpiacon addig betöltött fontos szerepét akkoriban kezdte elbitorolni a szójabab.

A '90-es évek végére a leggyakrabban használt kalóriatartalmú édesítővé vált. A kukoricaszirup, más néven invertcukor, fruktóz szirup, glükoz szirup vagy glükoz-fruktóz szirup számos feldolgozott élelmiszerben (fagylaltok, müzlik, szószok, üdítők, kekszek stb.) megtalálható édesítőszerként.

A magyarok évi 16 kilogrammot fogyasztanak, ennél csak az amerikaiak esznek többet belőle. Az Országos Élelmiszer- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) szerint indokolt lenne az élelmiszerekben édesítőként alkalmazott, fruktózban gazdag kukoricaszirup fogyasztásának korlátozása. Az OÉTI főigazgató főorvosa szerinte ma már kellően igazolt a korlátozás szükségessége, a szirup tartós fogyasztása az étvágyat szabályozó hormonok kedvezőtlen befolyásolásával megnöveli az energiabevitelt. Különösen zsírral történő bevitellel és inaktív életmóddal párosulva elősegíti az elhízást, növeli az inzulinrezisztenciát, a cukoranyagcsere-zavarok kockázatát. A legújabb kutatások szerint a fruktózban gazdag étrend lassítja az agy működését is.

A Global Health egészségügyi szaklapban megjelent tanulmány szerint egy 42 országra kiterjedő felmérés megállapította: az egy főre jutó kukoricaszirup-felhasználás az Egyesült Államokban a legmagasabb (évi 25 kilogramm), Magyarország a második helyen áll 16 kilogrammal.

A szakemberek is hangsúlyozzák: arra nincs tudományos bizonyíték, hogy a kukoricaszirup fogyasztása növelné a cukorbetegség kockázatát. James Ruff a Utah egyetemről azt javasolja, hogy első körben a cukorbevitelt kellene csökkenteni mindenkinek, majd utána foglalkozni a bevitt cukor típusával is.

A fruktóz története - egészségtudomány

Agrárinformatika

Az Agrárinformatika 2014 Nemzetközi Konferencia kiadványa elkészült.

A konferencia kiadványa itt érhető el:
http://nodes.agr.unideb.hu/conferences/docs/AI2014_Proceedings.pdf

A konferencia előadásainak prezentáció a következő linken érhetők el:
http://nodes.agr.unideb.hu/conferences/prez/

A plenáris előadásokról videó felvétel készült.
A plenáris előadások videói a következő linken érhetők el:
http://nodes.agr.unideb.hu/conferences/index.php/ai2014/ai2014

További információk a rendezvény Web oldalán:
http://nodes.agr.unideb.hu/conferences/

Nőtt a szarvasmarha- és a sertésállomány

A szarvasmarha-állomány növekedése tovább folytatódott, így 2014 végén számuk meghaladta a 800 ezret. A sertések száma 2013 decembere óta újra meghaladja a 3 milliót - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
A szarvasmarhák száma 2014. december 1-jén 802 ezer volt, 2013 decembere óta 20 ezerrel, a 2014. júniusi összeírás óta 13 ezerrel nőtt. Az elmúlt tíz évben a növekedés meghaladta a 100 ezret. A 359 ezer egyedből álló tehénállomány egy év alatt 14 ezerrel nőtt.

Herman Ottó - C.

Felirat hozzáadása

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban 2015. február 26. tól február 27. 17.00 óráig kerül megrendezésre az Emlékév szakmai szempont16.30-ból legjelentősebb eseményének ígérkező "HERMAN OTTÓ a polihisztor munkássága, hatása" című konferencia. A konferencia témája Herman Ottó személyének mai szempontok szerinti megítélése, élete, munkássága, polihisztorsága, számtalan tudományterületen máig tartó hatása, mindennek jelentősége a közoktatásban. A konferencia keretében plenáris előadásokra, műhelybeszélgetésekre („Herman Ottó Kávéház"), vitaülésre és „vélemény ütköztető színpadra" egyaránt sor kerül.

2014-ben Herman Ottó halálának 100. évfordulójáról emlékezett meg az ország.
A kormány azért döntött úgy, hogy a tavalyi esztendőt az utolsó magyar polihisztornak szánja, hogy a természettudós, néprajzkutató, nyelvész, régész, politikus ma is aktuális gondolatait népszerűsítsék az országszerte megrendezett több mint száz programon keresztül.


A részvétel minden programon ingyenes, de - a szoboravató kivételével - online regisztrációhoz kötött. A regisztrációs felület itt található:
http://www.hermanottoemlekev.hu/jelentkezesi-lap/
A konferencia folyamatosan frissülő programjáról, valamint a különböző témák neves előadóiról itt olvashat:
http://www.hermanottoemlekev.hu/konferencia

Prodexpo kiállítás

A hétfőn megnyílt Prodexpo moszkvai nemzetközi élelmiszeripari kiállításon változatlanul nagy az érdeklődés, mintegy 2000 cég van jelen, közöttük 17 magyar.

A nyugati szankciók és az ezekre válaszul adott orosz embargó hatására nem lettek kevesebben a résztvevő államok sem: 65 ország tartotta fontosnak, hogy jelen legyen az élelmiszeripari ágazat kiemelkedő eseményén.
A több mint 100 ezer négyzetméternyi területen található 8 kiállítási csarnokban 31 nemzeti pavilont építettek ki. Spanyolországéval szomszédosan található Magyarországé, amely meghaladja a 200 négyzetmétert. (mti)

Bővült a közösségi marketing alapba fizetők köre

Kibővítették a közösségi marketing alapba fizetők körét a tej termékpályán; a továbbiakban így fizetniük kell az ágazati marketing hozzájárulást azoknak a feldolgozóknak, valamint kis- és nagykereskedőknek is, akik eddig nem voltak tagjai a szakmaközi szervezetnek.
Erről Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója beszélt az MTI-nek. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter ugyanis jogosnak ítélte meg a szakmaközi szervezet azon kérését, hogy az ágazati közösségi marketing alaphoz ne csak a szakmaközi szervezet tagjai, hanem az ágazatnak a szakmai szervezeten kívül tevékenykedő feldolgozó és kereskedő szereplői is járuljanak hozzá anyagilag. Az erről szóló miniszteri rendelet a napokban jelent meg a Magyar Közlönyben.(mti)

További támogatás a sertéságazatnak

A meglévő 8,5 milliárd forintos sertésjóléti támogatást újabb 8,62 milliárd forintos tenyészkoca állatjóléti támogatással kiegészítve idén összesen több mint 17 milliárd forint közvetlen támogatást kapnak a sertéstartók, ami a 2014-es duplája.

GAZDA HÍREK - 2015.02.8

Sajtószemle
Elérhetőség:
Dr. Kiss István
3530. Miskolc, Uitz Béla u. 1. szám
Telefon: 06/46-340-480
Mobil: 06/20-337-1954
Mottó: „GONDOLKODJUNK  EGYÜTT”

AKI Közlemények

Magyar Tájdíj

A Mesés Hetés Zöldút mintaprogram célja a magyar-szlovén országhatár által átszelt Hetés, mint néprajzi táj értékes természeti és kultúrtörténeti jellegű tájelemeinek a helyi közösségek részvételével történő felmérése, megőrzése, fenntartható hasznosítási lehetőségek feltárása. Kiegészítik és erősítik egymást a Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért felelős államtitkárság hatáskörébe tartozó szakterületek. Egy olyan egységes rendszerről van szó, amelynek elemei szorosan illeszkednek egymáshoz.

Duna Box tanulmányi vetélkedő

Még mindig lehet jelentkezni a Duna Box tanulmányi vetélkedőre

A 2008-ban indult Duna Ismerettár – Danube Box tanulmányi vetélkedőn az elmúlt években több mint 4000 diák vett részt. A Vidékfejlesztési Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott verseny célja az általános és középiskolás tanulók környezettudatosságának támogatása, valamint a Duna-medence értékeinek megvédésére és fenntartható használatára irányuló fogékonyságuk fejlesztése.

Szakmai rendezvények

Magyar Borok Bálja

A Magyar Borok Bálja a magyar bor ünnepe, immár egy évtizede tekinti feladatának a magas minőségű hazai borok prémium körülmények közötti megjelenítését.

SIMA – Nemzetközi Agrár Kiállítás

A Sima Párizs az európai piactér szíve-lelke. Innovatív új technológiák, nemzetközi jelenlét, innovatív termékek, befektetők.

Országos Vadkárszakértői Mesterkurzus

A rendezvény elsődleges célja a vadkárbecslésben tevékenyen részt vevő szakértők, földhasználói vagy vadászatra jogosult képviselők részére az egységes vadkárbecslési metodika bemutatása, a vadkárbecslés és a vadkártérítés rendszerének megismertetése.

KERT-TECH 2015

Magyar Kertészeti Háttéripari Egyesület rendezvénye 1999-től 16 éve folyamatosan a kertészeti háttéripar népszerű seregszemléje.

Fiatal Gazda Konferencia – 2015

Az AGRYA szokásos éves nagyrendezvényére, a Fiatal Gazda Konferenciára 2015. február 27-én kerül sor.

Komoly károkat okoznak a mezei pockok az erdőkben is

A 2014. évi túlszaporodás és az év végi enyhe időjárás hatásának következményeként már nem csupán szántóföldi területeken okoznak kárt a mezei pockok. Az erdészeti hatóság jelentései alapján több dunántúli erdészeti területen is megjelentek a rágcsálók. Az engedélyező hatóság erdészeti területeken is hozzájárult a Redentin 75 RB rágcsálóirtó szer felhasználásához, több hazai erdészet számára, a kockázatcsökkentési intézkedések betartása mellett.

Nemzetközi macskakiállítás

Több száz különleges macska bemutatásával rendez nemzetközi macskakiállítást a Magyar Macskamánia Egyesület a budapesti Lurdy Házban 2015. február 7-8-án.
A rendezvényen több száz különleges macskát tekinthetnek meg az érdeklődők, emellett tengerimalac és vadászgörény kiállítás is várja az érdeklődőket. A macskákat 5 bíró értékeli, köztük német, osztrák és japán nemzetiségű - közölték a szervezők az MTI-vel.
A programokat állatorvosi tanácsadás, táp- és felszerelés vásár, valamint különböző gyerekprogramok - arcfestés, kerámia festés, csillámtetoválás, viaszvasalás - is színesítik.

Madárinfluenza-járvány Tajvanon

Eddig már több mint kétmillió baromfit kellett levágni a terjedő madárinfluenza-járvány miatt Tajvan szigetén, a legfrissebb hírek szerint egy védett madárfaj, a feketearcú kanalas gém egy példánya is a fertőzés áldozatai között van.

Tizennégy város állattartói- és tenyészői eddig ellenőrzött 655 telepének mindegyikén megtalálták a H5-ös altípus nyomait. Többségük libával foglalkozik, kisebb számban kacsával és csirkével.
A 23 milliós sziget öt legsúlyosabban érintett közigazgatási térségében több mint kéttucat farmon végezték el már kényszervágásokat és a fertőtlenítéseket.

Támogatás az ültetvénymegújításokra

A most kezdődő uniós támogatási ciklusban 145,5 millió euró forrás fordítható ültetvénymegújításra Magyarországon - mondta Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Kecskeméten, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet-Kecskeméti Kutató Állomás felújított laboratóriumának átadásán.

Emlékeztetett arra, hogy a NAIK létrehozásával szeretnék a hazai szőlész-borász társadalomnak tudományos és szaktanácsadási hátteret biztosítani. Kiemelt jelentőségűnek nevezte a kecskeméti kutatóintézet fejlesztését, mert Kunsági Borvidék 20 ezer hektáros területével az ország legnagyobb, több ezer család megélhetését biztosító borvidéke.

Hangsúlyozta, hogy alapvető fontosságú a patogénmentes szaporítóanyagok előállítása.(mti)

NHP - Növekedési Hitelprogram

Új feltételek és forrásszerzési lehetőségek

Az idei évtől számos új elem tarkítja a területalapú támogatások rendszerét. Ezek közül a legfontosabb a támogatási összeg felső korlátjának bevezetése, valamint az ún. „zöldítési követelmények” alkalmazása. Ugyanakkor az agrárvállalkozások idén is kérhetik a területalapú támogatások előfinanszírozását. A Növekedési Hitelprogram (NHP) meghosszabbításának köszönhetően, a pénzintézeteknél számos kedvező előfinanszírozási konstrukció érhető el. Ezen hiteltermékek alkalmazásával a mezőgazdasági vállalkozások már 2015-ben hozzájuthatnak a következő két év támogatási összegéhez, alacsony, 2,5 százalékos hiteldíj mellett, vagy akár több évre rögzíthetik az előfinanszírozásra nyújtott hitel díjait 2,50%-on.

Az európai év fája

Elindult a verseny az európai Év fája címért, a döntős fákra az interneten lehet szavazni február 28-ig. Az európai Év fája verseny célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a fák kulturális és természeti értékére. A versenyben nem a fák szépsége, mérete vagy a kora fontos, hanem történetük és az emberekkel való kapcsolatuk.
A versenybe ezért csak olyan fákat lehetett nevezni, amelyek fontosak a körülöttük élő közösségeknek: történetek szövődnek köréjük, vagy találkozási pontként szolgálnak az emberek számára.
Idén tizennégy ország vesz részt a versenyben, az újonnan csatlakozottak között van Anglia, Belgium, Észtország és Spanyolország. Magyarországot az a tatai platánfa képviseli, amely megnyerte a 2014-es magyarországi Év fája versenyt.

A szavazatokat a hónap végéig a www.treeoftheyear.org oldalon lehet leadni.

Talajok Nemzetközi Éve - 2015

Őrült tempóban olvad a lábunk alatt a talaj

Jelenleg az emberiség számára a termőtalajok állapota jelenti a legnagyobb kihívást illetve igényli a legnagyobb odafigyelést. A földfelszín alig 12%-a – 1,6 milliárd hektár - alkalmas a mezőgazdasági termesztésre, és a termőtalaj vastagsága ezen a viszonylag kis területen is csak alig néhány arasznyi. A víz- és a szélerózió, a sivatagosodás és a városok terjeszkedése miatt évente 50 ezer négyzetkilométerrel csökken a mezőgazdasági terület a világon, amely több mint hazánk teljes területének a fele. Csak Európában, csak az úthálózat és a települések terjeszkedése miatt óránkét 11 hektárral kevesebb szántóföld marad.(agrarszektor.hu)

Megjelent a zöldítésről szóló gazdálkodói kézikönyv
Bizonyára Ön is értesült, az agrártámogatások igénylése 2015-ben jelentősen változni fog. Nem csupán új támogatási formák jelennek meg, de változnak a támogatások feltételei is. A legfontosabb változást azonban kétségkívül a zöldítés hozza, amelynek teljesítése a várhatóan hektáronként közel 70 ezer forint összegű területalapú támogatásból mintegy 24 ezer forintot jelent majd. A Zöldítés Gazdálkodói Kézikönyv célja, hogy a legapróbb részletekig segítse Önt a követelmények betartásában. Február végéig minden, legalább 8 hektáron gazdálkodó kamarai tag postán is megkapja a könyvet.(nak.hu)
A Zöldítés Gazdálkodói Kézikönyv erről a linkről tölthető le.

A hazai farkasok védelme

Megkezdődött a WWF Magyarország és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság farkasok védelmét szolgáló kutatói együttműködése, a hazai természetvédelem két kulcsszereplőjének megállapodása a háborítatlan erdei élőhelyek kialakításának fontosságára és az illegális farkas kilövések elleni harcra hívja fel a figyelmet.

A tájékoztatás szerint a háborítatlan erdőterületek hiánya, valamint az illegális kilövések rendkívüli veszélyeket jelentenek a farkasoknak, holott jelenlétük elengedhetetlen az erdők életközösségének egészséges működéséhez. Szabályozzák a növényevő szarvasok, őzek, vaddisznók állományait és ezzel hozzájárulnak az erdei növényzet regenerálódásához.
A farkas a közkeletű vélekedésekkel ellentétben nem támad emberre, a háziállatok pedig megvédhetők.
A projekt a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében - mintegy félmillió eurós európai támogatással - valósult meg. (mti)

A zöldítés ára

A zöldítés összege 80-81 euró/hektár lesz

A KAP 2015-2020 rendszerének egyik fontos eleme, hogy a közvetlen támogatások meghatározott hányadát (30 százalékát) az éghajlat és a környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokra (úgynevezett zöldítésre) kell fordítani - mondta Feldman Zsolt a Pest-megyei TESZÖV tagjai számára  szervezett képzésen. A zöldítés becsült összege várhatóan 2015-ben mintegy 80-81 euró/hektár lesz.

Csokoládé Karnevál

Különleges csokoládékkal és az édességhez kapcsolódó színes programokkal várja a látogatókat a Pécsi Csokoládé Karnevál, amelyet február 7-én és 8-án rendeznek a Zsolnay-negyedben.

A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) és a Csoko-Láda Csokibolt által közösen rendezett karneválról csütörtökön tartott sajtótájékoztatón Mosonyi Éva ötletgazda elmondta: az eseménynek otthont adó Pécsi Galéria m21-ben szakmai rendezvények éppúgy lesznek, mint gyermekprogramok, vásár vagy kiállítás.
Harka Éva csokiblogger a csokikóstolás alapjairól, Csiszár Katalin csokikészítő a csokoládé tudományáról tart előadást. Szántó Tibor csokikészítő a fő kakaóbabfajtákkal, Őrsi Zoltán csokoládépapír-gyűjtő a csokipapírokkal kapcsolatos ismereteit osztja meg az érdeklődőkkel.
A gyermekek malmozhatnak bonbonokkal, festhetnek muffin formájú medált, játszhatnak csokis memória és logikai játékokkal, hajtogathatnak könyvjelzőt csokipapírból. L. Molnár Edit pécsi meseíró saját csokis meséjét olvassa fel nekik.
Szólt arról is, hogy a Sásdi Vendéglátóipari Szakiskola diákjai többször is bonbonkészítő bemutatót tartanak, emellett elkészül egy csokoládé dísztárgy, amelyet a Zsolnay gyár porcelánfestői igazi csokoládéval festve díszítenek majd. A kiállításon a látogatók tizenkét tabló segítségével ismerhetik meg a csokoládé történetét, a vásárban húsz kiállító különleges, minőségi, magyar kézműves termékei közül válogathatnak.
A rendezvény látogatása ingyenes lesz annak érdekében, hogy minél többen ismerhessék és kóstolhassák meg a minőségi csokoládékat.

Nőtt a mezőgépek piaca

Tavaly 60 százalékkal 125 milliárd forintra nőtt a magyar mezőgéppiac forgalma az év első kilenc hónapjában, miközben a világpiac megtorpanni látszott.
Magyarországon az évtized legnagyobb volumenű mezőgazdasági gépértékesítését regisztrálták tavaly az előzetes adatok szerint. A múlt év mezőgazdasági gépkereskedelme meghaladta a 2009-est, az utolsó nagy támogatásos év forgalmát - mondta a miniszter.
A magyar gazdálkodók 2014. január-szeptemberi időszakban összesen 2900 darabot vásároltak, 1641 darabbal többet, mint egy évvel korábban. A legkelendőbbek a 200 lóerő alatti típusok voltak, azok, amelyek benne voltak a pályázatokban, valamint a 100 lóerő körüli, keskeny nyomtávú gyümölcsös, szőlészeti traktorok. A 91-140 lóerő teljesítmény tartományban beszerzett típusok száma pedig háromszorosára nőtt.
Emellett jelentősen nőtt a szálastakarmány betakarítók, a bálázók és az ültetvénypermetezők iránti kereslet. Az ültetvény permetezőkből 523 darabot adtak el az egy évvel korábbi 91 darabbal szemben. A fűkaszákból és a hengeres bálázókból megközelítőleg kétszeresére nőtt az eladott mennyiség.

Vita a földadóról

Pénzéhes gazdák? - Vérremenő vita a földadóról

Nem szüntette meg és nem is csökkentette a balmazújvárosi képviselő-testület a korábban kivetett, aranykoronánkénti évi 300 forintos földadót, amely ellen tiltakozva a múlt héten félpályás útlezárásokat tartottak a helyi gazdák.

Duális képzés indul a Debreceni Egyetemen

A Debreceni Egyetem (DE) Mezőgazdasági, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara hat szakot hirdetett meg új gyakorlatorientált formában.
Tájékoztatásuk szerint a jelentkezők a mezőgazdasági, a növénytermesztő, az állattenyésztő, az élelmiszer- és a kertészmérnöki, valamint a környezetgazdálkodási agrármérnöki szakokon választhatják a duális képzést 2015 szeptemberétől.

A felvételt nyert hallgatók elméleti képzése a karon, míg a gyakorlati oktatás az egyes szakok esetében, a karral együttműködő nagyvállalatoknál: a Bükk-Térségi Leader Egyesületnél, a Gastor Baromfi Kft.-nél, a Hajdú Gabona Zrt.-nél, a Master Good Kft.-nél, a Tedej Zrt.-nél, a Tranzit-Ker Zrt.-nél, illetve a Tranzit Food Kft.-nél történik - közölte Komlósi István dékán.
A dékán szerint a rendszer előnye, hogy a hallgatók még a tanulmányaik ideje alatt szakmai tapasztalatot szerezhetnek, ennek birtokában pedig előnnyel indulnak az egyetem elvégzése után a munkaerőpiacon.

Vidékfejlesztés 2015-2020

Bírálja Brüsszel hazánk vidékfejlesztési programját

Bonyolultnak tartja az Európai Bizottság (EB) a 2015-2020-as uniós költségvetés ciklus forrásainak felhasználására benyújtott, egyeztetés alatt álló magyar agrár-vidékfejlesztési programot. Az EB szerint a magyar program túl sok tervezett intézkedést tartalmaz, ez pedig veszélyeztetheti a későbbi végrehajtást. Szakértők szerint az valószínűsíthető, hogy az elfogadáshoz Magyarországnak csökkentenie kell a programban szereplő intézkedések számát. Egyelőre nem tudni, hogy a bizottsággal folytatott egyeztetések mikor fejeződnek be, de a Miniszterelnökség komolyan mérlegeli, hogy egyes új pályázatokat saját országkockázatra a program végeleges uniós jóváhagyása előtt meghirdet.

Kisfilm az élelmiszer-önellátásról

Győri Győző tíz éve él önellátó módon. Az eladott és elcserélt feleslegből mindene megvan, ami szükséges, minimális készpénzhasználat mellett. A róla készült filmben elhangzik számos konkrét tapasztalat, a részletek és buktatók ismertetése mellett.
A filmet különösen ajánljuk azoknak, akik kertészkednek, és azoknak is, akik már tervezik a veteményeskertjüket – sok-sok értékes, alkalmazható információval lesznek gazdagabbak! (f:okovolgy/ki)
További részletekért katt ide!

Már aktuális a madarak etetése!

A biokertben a növényvédelem egyik legfontosabb elve a megelőzés. A főként rovarokkal táplálkozó odúlakó madárfajok téli etetése és lehetőség szerinti megtelepítése a fenntartható kertészkedés és gyümölcsészet egyik legkifizetődőbb beruházása.
Mikor etessük a madarakat? Miért lényeges az etetés folyamatossága? Milyen etetőanyagokat használjunk? Mit ne adjunk énekes kedvenceinknek? Hol etessünk, és milyen etetőtípusokat használjunk? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk.

Az írás elolvasásához katt ide!

AKI Közlemények...

Kisfilm az élelmiszer-önellátásról

Győri Győző tíz éve él önellátó módon. Az eladott és elcserélt feleslegből mindene megvan, ami szükséges, minimális készpénzhasználat mellett. A róla készült filmben elhangzik számos konkrét tapasztalat, a részletek és buktatók ismertetése mellett.
A filmet különösen ajánljuk azoknak, akik kertészkednek, és azoknak is, akik már tervezik a veteményeskertjüket – sok-sok értékes, alkalmazható információval lesznek gazdagabbak! (f:okovolgy/ki)
További részletekért katt ide!

Minőségi tej...

A minőségi tejben van a nagy pénz?

Gina Rinehart, a világ egyik leggazdagabb üzletasszonya szemet vetett a tejiparra, mint kecsegtető befektetési lehetőségre. Számítását a kínai piacra alapozza: a tejhamisítási botrányok miatt ott nagy szükség van a megbízható, importált tejre.

Kedvezőek a mezőgazdaság kilátásai

Biztatónak nevezte a mezőgazdaság kilátásait az idei és a következő évekre Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára.

Az agrárium jövőjével kapcsolatban hangsúlyozta: minden esély megvan arra, hogy folytatódjon a mezőgazdaságnak az elmúlt években tapasztalt dinamikus fejlődése és egyre nagyobb mértékben járuljon hozzá a magyar gazdaság növekvő teljesítményéhez.
Kiemelte: az agrárágazat fejlesztésére 2020-ig mintegy 12,4 milliárd euró európai uniós támogatás áll rendelkezésre, ez 1,9 milliárd euróval több, mint a korábbi hétéves költségvetési időszakban.
Czerván György fontos változásnak nevezte a tagállami döntési hatáskör növekedését, amelynek köszönhetően a tagállamok bizonyos kereteken belül maguk dönthetik el, milyen ágazatokat kívánnak segíteni. Hozzátette: Magyarország elsősorban a munkaigényes ágazatokat szeretné támogatni, így az állattenyésztés és a zöldség-gyümölcs termesztés tekintetében jelentősen nőhet a dotáció.

Kitért rá, hogy mivel a sertés- és a baromfiágazat európai uniós forrásból nem támogatható, ezért azok fejlesztését a hazai költségvetésből segítik. Utalt rá, hogy 2020-ig 180 milliárd forint nemzeti forrás jut az állattenyésztésre munkahelyteremtést segítő plusztámogatásként.(mti/ki)

A feldolgozóipar exportját bővítené a kormány

Magyarország 22 százalékról 30 százalékra kívánja emelni a feldolgozóipar GDP-n belüli részarányát 2020-ig, így teremtve meg az exportárualapot - mondta Glattfelder Béla, a nemzetgazdasági tárca  gazdaságszabályozásért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten egy konferencián.
A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Piac & Profit lap által rendezett konferencián azt is elmondta, a 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklusban a megújuló forrásból származó hőenergia-termelést támogatja a kormány, így a melegvíz-termelő napkollektorra lesz támogatás, viszont az elektromos áramot adó napelemeket csak kivételesen támogatják.

Megjegyezte, hogy egyáltalán nem kap támogatást az Európában elterjedt napelem mező, viszont egy hűtőház tetejére szerelhetők támogatással napelemek, mivel árnyékolnak és energiát is adnak a hűtéshez.

Kiemelte, hogy a folyó uniós költségvetési időszakban a feldolgozóipari kkv-k kaphatnak vissza nem térítendő támogatást kapacitásbővítésre. A gazdaságfejlesztésre és innovációra szolgáló operatív program, a GINOP 2500 milliárd forintot tartalmaz, az uniós illetékesek még nem hagyták jóvá a programokat, így azokra pályázatot kiírni nem lehet.

A kormány azonban - saját forrásból - kiírt egy 8,5 milliárd forintos pályázatot a kkv-k kapacitás-bővítésére. Itt a saját forrás 50 százalék, az elnyerhető vissza nem térítendő forrás a másik 50 százalék, amely 10-100 millió forint lehet.

Hasonlóan működik majd az uniós forrásból származó kapacitásbővítési támogatás is, további feltétel lesz, hogy a bővítésnek fenntarthatónak kell lennie. Ez azt jelenti, hogy nem adható támogatás például műanyag csomagolóanyag gyártásra, a támogatott épület tetejét pedig úgy kell kialakítani, hogy arra napelemet vagy napkollektort lehessen utólag felszerelni.
Támogathatók lesznek az ipari parkok, függetlenül attól, hogy magán- vagy önkormányzati tulajdonban vannak. (mti/ki)

Magyarország a terített asztalok tükrében

A terített asztal mint szakrális, kultikus jelentőségű, közösségteremtő hely, mindig fontos szerepet töltött be a magyarság életében - ez a megállapítás, ha más-más megfogalmazásban is, többször is elhangzott csütörtökön Budapesten a Mezőgazdasági Múzeumban, ahol a Magyar Kultúra Napja alkalmából mutatták be a Terített asztalaink üzenete című kötetet.
Az albumot, amelyet a Vendéglátás Művészete Egyesület kiadásában jelent meg, Szeleczky Ildikó, az egyesület elnöke szerkesztette. Ez a könyv a gasztronómiában résztvevők közös dicsérete, így nemcsak a szakácsé, a háziasszonyé, hanem például a kertészé és a borászé is.(mti/ki)

EKÁER próbaüzem hosszabbítás


A kormány a piaci szereplők javaslataira figyelemmel 2015. március 1-ig meghosszabbította az online árukövető rendszer próbaüzemét.

2014 - rekord búza, és kukoricatermés

Csúcsdöntés a mezőgazdaságban
Rekordot döntött tavaly a kukoricatermés – erősítette meg a korábbi szakmai várakozásokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A gazdálkodók összesen 9,2 millió tonna terményt takarítottak be, de nőtt a búzatermés is. Búzából 2014-ben az egy évvel korábbinál 2,0%-kal nagyobb területről (1,1 millió hektár) 3,5%-kal többet (5,2 millió tonna) takarítottak be; a termésátlag 4710 kilogramm/hektár volt. Kukoricából 4,6%-kal kisebb területről (1,2 millió hektár) 36%-kal többet (9,2 millió tonna) takarítottak be, mint 2013-ban. A termésátlag (7740 kilogramm/hektár) 42%-kal nőtt. (agrarszektor/ki)

Szaktanácsadó 
válaszol

Az EURO-ECO Csoport tagjaként működő UNIVER-PENTA Kft. névjegyzéki szaktanácsadói, munkatársai országszerte nap mint nap találkoznak olyan kérdésekkel, 
amelyek más gazdálkodókat is érinthetnek. Lapunkban rendszeresen megosztják 
olvasóinkkal a fontosnak vélt kérdésekre adott válaszaikat. (f: agronaplo.hu)

KAP - zöldítés

Postázzák a zöldítési kézikönyvet
A zöldítés az idén új elemként lép be az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) közvetlen kifizetési támogatási rendszerébe. A NAK - a Földművelésügyi Minisztérium (FM), a Miniszterelnökség (ME), illetve a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) közreműködésével - gazdálkodói kézikönyvet készít a zöldítésről, a kölcsönös megfeleltetésről és a nitrát-érzékeny területekre vonatkozó jogszabályok előírásokról. A zöldítésről szóló gazdálkodói kézikönyvet a NAK februárban minden 8 hektár feletti területen gazdálkodó kamarai tagja számára postázza. (agrarszektor/ki)

2015. január 21., szerda

Integrált szőlészeti-borászati ágazatra van szükség

Integrált hálózati rendszerben, tudásbázisát közösen felhasználva kell együttműködnie a szőlészeti-borászati ágazat szereplőinek és a minisztériumnak – jelentette ki Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára szerdán Egerben egy szakmai konferencián. Hangsúlyozta: Magyarországnak innovatív szőlészeti-borászati ágazata van, amely főleg a kutatási intézetek és a főiskolák, egyetemek tudományos munkájának köszönhető.
E célból hozta létre a minisztérium 2014 januárjában a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központot (NAIK). Az intézmény szakemberei kiemelten foglalkoznak a eredetvédelemmel, a fajtafenntartással és a klónszelekciós nemesítéssel is.
A 2014 és 2020 közötti uniós ciklusban mintegy 150 millió euró forrásra számíthat az ágazat, amelyet elsősorban kutatásfejlesztésre és a szőlőültetvények megújítására fordíthatnak a szakemberek.
Feldman Zsolt két „kulcsfontosságú” projektre is kitért: tájékoztatása szerint az Európai Innovációs Partnerség a magyar agrárgazdaság szereplői és a kutatószektor szakmai kapcsolatát teremtheti meg, a Horizon2020 pedig a biztonságos élelmiszer-termelést és a természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodást biztosíthatja hazánk számára. (mti/ki)

Magyarország a terített asztalok tükrében

A terített asztal mint szakrális, kultikus jelentőségű, közösségteremtő hely, mindig fontos szerepet töltött be a magyarság életében - ez a megállapítás, ha más-más megfogalmazásban is, többször is elhangzott csütörtökön Budapesten a Mezőgazdasági Múzeumban, ahol a Magyar Kultúra Napja alkalmából mutatták be a Terített asztalaink üzenete című kötetet.
Az albumot, amelyet a Vendéglátás Művészete Egyesület kiadásában jelent meg, Szeleczky Ildikó, az egyesület elnöke szerkesztette. Ez a könyv a gasztronómiában résztvevők közös dicsérete, így nemcsak a szakácsé, a háziasszonyé, hanem például a kertészé és a borászé is.(mti/ki)

2014 - rekord búza, kukoricatermés

Csúcsdöntés a mezőgazdaságban

Rekordot döntött tavaly a kukoricatermés – erősítette meg a korábbi szakmai várakozásokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A gazdálkodók összesen 9,2 millió tonna terményt takarítottak be, de nőtt a búzatermés is. Búzából 2014-ben az egy évvel korábbinál 2,0%-kal nagyobb területről (1,1 millió hektár) 3,5%-kal többet (5,2 millió tonna) takarítottak be; a termésátlag 4710 kilogramm/hektár volt. Kukoricából 4,6%-kal kisebb területről (1,2 millió hektár) 36%-kal többet (9,2 millió tonna) takarítottak be, mint 2013-ban. A termésátlag (7740 kilogramm/hektár) 42%-kal nőtt. (agrarszektor/ki)

KAP - zöldítés

Postázzák a zöldítési kézikönyvet

A zöldítés az idén új elemként lép be az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) közvetlen kifizetési támogatási rendszerébe. A NAK - a Földművelésügyi Minisztérium (FM), a Miniszterelnökség (ME), illetve a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) közreműködésével - gazdálkodói kézikönyvet készít a zöldítésről, a kölcsönös megfeleltetésről és a nitrát-érzékeny területekre vonatkozó jogszabályok előírásokról. A zöldítésről szóló gazdálkodói kézikönyvet a NAK februárban minden 8 hektár feletti területen gazdálkodó kamarai tagja számára postázza. (agrarszektor/ki)

Integrált szőlészeti-borászati ágazatra van szükség

Integrált hálózati rendszerben, tudásbázisát közösen felhasználva kell együttműködnie a szőlészeti-borászati ágazat szereplőinek és a minisztériumnak – jelentette ki Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára szerdán Egerben egy szakmai konferencián. Hangsúlyozta: Magyarországnak innovatív szőlészeti-borászati ágazata van, amely főleg a kutatási intézetek és a főiskolák, egyetemek tudományos munkájának köszönhető.

E célból hozta létre a minisztérium 2014 januárjában a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központot (NAIK). Az intézmény szakemberei kiemelten foglalkoznak a eredetvédelemmel, a fajtafenntartással és a klónszelekciós nemesítéssel is.
A 2014 és 2020 közötti uniós ciklusban mintegy 150 millió euró forrásra számíthat az ágazat, amelyet elsősorban kutatásfejlesztésre és a szőlőültetvények megújítására fordíthatnak a szakemberek.
Feldman Zsolt két „kulcsfontosságú” projektre is kitért: tájékoztatása szerint az Európai Innovációs Partnerség a magyar agrárgazdaság szereplői és a kutatószektor szakmai kapcsolatát teremtheti meg, a Horizon2020 pedig a biztonságos élelmiszer-termelést és a természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodást biztosíthatja hazánk számára. (mti/ki)

Épülő Magyarország

Két, uniósokról szóló kiadvány jelent meg a Miniszterelnökség kiadásában, amelyek a Magyarországon megvalósult európai uniós fejlesztésekről, valamint a várható irányokról adnak részletes tájékoztatást. A Fejlődés 172 pillanatban című kiadvány a 2007-2013 közötti uniós ciklusban támogatást kapott 63 ezer fejlesztés közül mutatja be főként azokat a projekteket, amelyek munkahelyteremtési, innovációs vagy gazdasági fejlődést támogató képességük miatt példaként szerepelhetnek a következő hétéves időszakra.
Az Épülő Magyarország elnevezésű összeállítás a fejlesztés irányáról, a 2014-2020-es uniós ciklusra benyújtott operatív programokról szól, a kormány fejlesztéspolitikai vízióját mutatja be a különböző fejlesztési szakterületeken. (mti/ki)

Földet a gazdáknak program

Megvan, kik kapják mostantól az állami földeket

A földet a gazdáknak programba csoportosítja át az agrártárca jelentős részben azokat a három hektárnál nagyobb állami termőföldeket, amelyeket eddig legfeljebb egyéves megbízási szerződésekkel hasznosított a nemzeti földalapkezelő szervezet (NFA). A megbízási szerződések – amelyek mostanáig 30-35 ezer hektár NFA-s termőföldre terjedtek ki - csak azokban az esetekben maradnak fenn, amikor a területek hasznosítására nincs más jogi lehetőség, illetve egy-egy érintett földrészletre állami szervezetek, társaságok tartanak igényt. A három hektárnál kisebb területeket az NFA eladja, ha azokra megfelelő vételi ajánlatok érkeznek.(agrarszektor.hu/ki)

A jövő traktorai

Tényleg így fognak kinézni a jövő traktorai? (KÉPEK, VIDEÓK)

A mezőgazdaság és maga a mezőgazdasági technológia az elmúlt évtizedekben nagyon sokat fejlődött, és ez a jövőben sem lesz másképp. Már most is léteznek robotpilóták, amikkel minimális emberi irányítás mellett is tudunk munkát végezni. De vajon milyenek lesznek a traktorok, kombájnok és egyéb mezőgazdasági gépek a következő évtizedekben? Az Agrofórum Online most mutat néhány tervet, elképzelést, koncepciót.(agroforum.hu/ki)

Bővebben >>>

Bővül az iskolatej program

Az iskolatej-programban tavaly mintegy 3,4 milliárd forintot folyósítottak az intézményfenntartók és szállítók részére. A programban részt vevő iskolásoknak és óvodásoknak kiosztott tejtermékek értéke alapján az MVH 2014-ben mintegy 1 milliárd forinttal nagyobb összeget folyósított támogatásként, mint az előző évben.

Ennek fő oka, hogy a korábbi évekhez képest nőtt a program népszerűsége, és a programban részt vevő gyerekek száma. Az iskolatej-programban a 2012/2013-as tanévben szállítási időszakonként átlagosan 250 ezer gyerek részesült ellátásban, míg a 2013/2014-es tanévben már 345 ezren.

Hatékonysági tartalékok a szőlő ágazatban

Vannak még hatékonysági tartalékai a hazai szőlészetnek és borászatnak - jelentette ki a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) szakmai igazgatója vasárnap a II. Bországgyűlés című rendezvényen. Elmondta, komoly lehetőségek rejlenek az integrált növényvédelemben, illetve a bio- vagy biodinamikus birtokokban. Az eredetvédelem lehetőségeinek eredményesebb kihasználása is hozzájárulhat az ágazat jövedelemtermelő-képességének javításához – tette hozzá.

Az elmúlt évtizedekben a minőség jelentősen javult, ezzel párhuzamosan azonban komoly technológiai váltás ment végbe a világban, ezért folyamatos fejlődésre van szükség. Véleménye szerint igény lenne a magyar bor közösségi marketingjének újjászervezésére, ez nemcsak a közvetlen eladásösztönzést jelenti, hanem a borkultúra fejlesztését is.
Folytatódik a szőlőültetvények szerkezetátalakításának támogatása. 2004 és 2013 között összesen 40 milliárd forint jutott el a szőlőtermelőkhöz az ültetvények felújításra, illetve telepítésére. 2014-2018 között hasonló összeg fordítható erre a célra.
Hangsúlyozta, a technológiailag hibátlan bor ma már a piacra lépés minimális feltétele. Ennek elérését segíti a borászati gépek és berendezések beszerzésének támogatása. A földművelésügyi tárca a Miniszterelnökséggel közösen azon dolgozik, hogy minél előbb a vidékfejlesztési források terhére is megvalósulhassanak ilyen beruházások. (mti/ki)

Bemutatók, tanácskozások...

Korszerű szőlőtermesztés ökológiai alapokon – nem csak biotermesztőknek.

Növényvédelem és növénytáplálás a XXI. században - szakmai napok a Biocont Magyarország Kft. szervezésében.

Zöldség- és szántóföldi növénytermesztés szermaradékok nélkül, versenyképesen

Növényvédelem és növénytáplálás a XXI. században - szakmai napok a Biocont Magyarország Kft. szervezésében.

Fruit Logistica kiállítás – Berlin

A hagyományoknak megfelelően 2015. február 4-6. között ismét megrendezésre került a Fruit Logistica Nemzetközi Szakkiállítás és Vásár Berlinben. A rendezvényen az előző években több mint 84 országból 2600 kiállító vett részt.

Országos Húsmarhatenyésztési tanácskozás

A rendezvény lehetőséget nyújt az egyes tenyésztőszervezetek egyéb programjai mellett a résztvevők wellnesszel egybekötött hétvégi kikapcsolódására is.

Fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállítás a HUNGEXPO-n

2015-ben újra felejthetetlennek ígérkező eseményt szervez a Hungexpo csapata, melyre számos újdonsággal készülnek.

Bírósági ügyfélértesítő rendszer

Január végén ingyenes bírósági ügyfélértesítő rendszer indul, amellyel sok időt és energiát takaríthatnak meg a jogkeresők és a bírósági dolgozók egyaránt. A szolgáltatás részeként a bíróság a peres fél regisztrációja után egyfelől sms, illetve e-mail üzenetben küld értesítést, ha az ügyben két tárgyalás között történt valami jogilag releváns esemény. Ilyen lehet, hogy iratok érkeztek a másik féltől vagy például a szakértőtől, valamint figyelmeztető üzenetet küld a közelgő tárgyalásról, másfelől lehetővé teszi, hogy a felek egyes, az eljárással kapcsolatos adatoknak maguk is utánajárhassanak. A tárgyalásra a kitűzött időpont előtt nyolc nappal figyelmeztető sms-hez joghatás nem fűződik, továbbra is akkor szabályszerű például egy idézés kézbesítése, ha azt hagyományos postai úton vették át.(mti/ki)

Ópusztaszeri Bországgyűlés

Ha a tél hátralévő részében és kora tavasszal nem sújtja kemény fagy a szőlőket, idén vidám szüret várható, bőségesen lesz bor - jövendölték a környékbeli hegyközségek szőlősgazdái és a borrendek az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban vasárnap rendezett második Bországgyűlésen.
A mórahalmi hegybíró, miután levágott néhány vesszőt az emlékpark skanzenjének szőlőskertjében, elmondta, a növény egészséges, a szőlő rügyei és a mellékrügyek szép zöldek. A szőlővesszők beértek, a háncs és a bél aránya a kövidinka fajtának megfelelő. Ha az enyhe időjárást nem követik komoly fagyok, nincs okuk aggódni a gazdáknak.
A rügykezdemények állapotából nemcsak a jövendő termésre következtetnek, a hagyományoknak megfelelően a levágott vesszőket meleg szobában vízbe állítják, és a hajtások alapján azt is megmondják hamarosan, mikor érdemes elkezdeni a szőlő metszését.(mti/ki)

Növényvédelmi Tudományos Napok

MEGHÍVÓ
a 2015. évi NÖVÉNYVÉDELMI TUDOMÁNYOS NAPOK-ra


A rendező szervezetek:
az MTA Agrártudományok Osztályának Növényvédelmi Bizottsága,
a Magyar Növényvédelmi Társaság, valamint
a VM ÉlfF Növény- és Talajvédelmi Osztálya
tisztelettel meghívják Önt
a 61. NÖVÉNYVÉDELMI TUDOMÁNYOS NAPOK rendezvényére.

A tanácskozás ideje és helye:
2015. február 17. (kedd) 0800-1800
Magyar Tudományos Akadémia
1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.

Küzdelem az orvvadászok ellen

Ujjlenyomataik buktathatják le az orvvadászokat

Ujjlenyomatot tudnak venni brit kutatók a ragadozó madarak tollairól, így szükség esetén azt is meg lehet állapítani, hogy a szárnyasokat orvvadászok pusztították-e el. A madarak tolláról vett ujjlenyomatok segíthetik a rendőrség munkáját olyan esetek felderítésében, amikor illegális vadászat, mérgezés vagy csapdaállítás következtében elpusztult madarak tetemeire bukkannak. Nagy-Britanniában az előző évben több mint 120 esetben pusztultak el ragadozó madarak valamilyen tiltott tevékenység folytán. A hasonló bűncselekmények az egész világon komoly természeti károkat okoznak – közölte az MTI.(mti/ki-2015.01.17)

Fiatal gazda pályázat

Örülhet, aki fiatal - Leszállították a ponthatárt

A kormány továbbra is elkötelezett az ifjú agrárvállalkozók támogatása mellett, ezért a fiatal gazdák számára negyedik alkalommal kiírt pályázatok ponthatárát 90 pontra csökkentette – fogalmaz a Miniszterelnökség közleménye. Ezáltal - a 2014. május 1-15. közötti időszakban beérkezett kérelmek közül - meghaladja a kétezret azon fiatal gazdálkodók száma, akik a gazdaságuk fejlesztéséhez induló támogatásban részesülnek.

A pályázat célcsoportjaként azokat a 18 és 40 év közötti ifjú gazdákat jelölte meg a Miniszterelnökség, akik először kezdenek gazdálkodni mezőgazdasági üzem vezetőjeként, megfelelő szakmai tudással, végzettséggel rendelkeznek, és vállalják, hogy gazdaságukat legalább 5 évig egyéni vállalkozóként vezetik.

A Miniszterelnökség szerint a 2014-2020-as vidékfejlesztési programban is fontos célkitűzés a fiatal gazdák támogatása. A munkaerő-igényes ágazatokba történő intenzív forrásbevonás erősíti a vidék munkahelyteremtő és megtartó-képességét, stabil jövedelmet biztosít a mezőgazdaságból élők számára. A mostani uniós ciklusban Magyarország közvetlen támogatási keretének maximum 2 százalékát, továbbá a Vidékfejlesztési Program keretének várhatóan mintegy 6 %-át is a fiatal gazdák támogatására fordítja.(2015.01.17)

AKI Közlemények - 2015.01.12-16.

Ebek nyivántartásba vétele

Bírság jár a be nem jelentett kutyákért

Minden négy hónapnál idősebb ebet be kell jelenteni az önkormányzatnál, függetlenül attól, hogy van-e benne chip vagy nincs. A 2012-ben életbe lépett állatvédelmi törvény előírja, hogy háromévente kötelező elvégezni a feladatot. Az adatlapokat sok településen már 2013-ban le kellett adni. Az elkészítendő nyilvántartás egyébként országosan már létezik, mert az állatorvosok rendszerében benne van minden, amit ebösszeírásnál is rögzítenek. Az adatlapon szerepelni kell a kutya fajtájának, nevének, a tulajdonos nevének és elérhetőségének, a kutyába ültetett chip számának, annak, hogy melyik állatorvos ültette be és még több adatnak is. Az adatszolgáltatás elmulasztása legalább harmincezres pénzbírsággal jár.

OP - Operatív programok...

Az Európai Bizottság a kormány által benyújtott úgynevezett operatív programok (OP) többségét "de facto" elfogadta, és ezeknél áprilisban megkezdődhet a pályázatok kiírása - közölte magyar újságírókkal csütörtökön Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, miután megbeszéléseket folytatott Corina Cretu fejlesztéspolitikáért felelős uniós biztossal Brüsszelben.
Lázár János  tájékoztatott arról is, hogy a brüsszeli testület új közbeszerzési tervet is kért a kormánytól, amelyet decemberben küldtek el, a bizottság pedig "tárgyalásra és megvalósításra alkalmasnak" találta. Ennek keretében új közbeszerzési törvény is készül Magyarországon.(mti/ki - 2015.01.16)

Megnyílt a Zöld Hét mezőgazdasági vásár

Ünnepélyesen megnyitották a Nemzetközi Zöld Hetet (Internationale Grüne Woche), amelyen Magyarország a 43. alkalommal vesz részt. A vásár pénteken nyílik meg a látogatók előtt. A berlini vásárvárosba 400 ezer vendéget, köztük 100 ezer szakmai látogatót várnak a január 25-éig tartó jubileumi, 80. vásárra, amelyen 68 országból 1658 kiállító mutatja be termékeit.Magyarország a Magyar Turizmus (MT) Zrt. Agrármarketing Centrum Vezérigazgatósága szervezésében ismét nemzeti standdal jelentkezik, és több cég önálló standdal vesz részt a vásáron.

Tanyafejlesztési pályázat

Az idén nagyobb lendületet kaphat az Alföldön 2011-ben beindított tanyafejlesztési program, miután a költségvetésben 1,4 milliárd forintot különítettek el erre a célra, az elmúlt évi 300 millió forintnak a többszörösét - mondták el a Földművelésügyi Minisztériumnál (FM) az MTI-nek.

A hét megye 724 települését  érintő programra várhatóan áprilistól lehet majd pályázni, és előreláthatóan 150 tanya kaphat akár milliós  támogatást.
A támogatás egyebek mellett a gazdálkodáshoz szükséges gépek beszerzésére, az őshonos jószágokból álló állatállomány gyarapítására, az adott tájra jellemző növények vetőmagjának beszerzésére, gyümölcsfák telepítésére  terjed ki. Pályázni jó esélyük lehet a kis- és mikrogazdaságok megerősödését célzó energetikai korszerűsítésre törekvő és a biogazdálkodást választó gazdáknak.

MVH kifizetések - 2014. év

A programozási ciklus eddigi legmagasabb összegű EMVA-kifizetéseit teljesítette az MVH . A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a 2007-2013-as programozási időszak eddigi legmagasabb, 258 milliárd Ft összegű támogatás kifizetését teljesítette 2014-ben az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) társfinanszírozott intézkedések esetében.
A mezőgazdasági és vidékfejlesztési beruházási jogcímeknél a hivatal több mint 50 000 kérelemre 160,5 Mrd Ft kifizetését hagyta jóvá. A mezőgazdasági támogatások közül a legmagasabb összeg, - 52 milliárd Ft -, az állattartáshoz kapcsolódott. A forrást az állattartó telepek korszerűsítésére és technológiai berendezések beszerzésére használhatták fel a sikeres pályázók. A vidékfejlesztési támogatásoknál falumegújításra és -fejlesztésre közel 10 milliárd Ft-ot, LEADER intézkedésekhez kapcsolódóan csaknem 29 milliárd Ft támogatást fizetett ki az MVH. A terület és állatlétszám alapú jogcímeknél közel 27 ezer kérelemre több mint 40 milliárd Ft kifizetése kezdődött el 2014 decemberében. (mvh/ki)

Bioindikátor a mezei nyúl

A gödöllői Szent István Egyetem keretében működő VadVilág Megőrzési Intézet szerint a mezei nyúl azért lehet a mezőgazdasági területek bioindikátora, mert élőhelyén a természetes étrendjét jórészt olyan gyomnövények, fűfélék, az utak menti cserjék hajtásai alkotják, amelyek az ökoszisztéma egyensúlyban tartásának fontos elemei. Így, ha a mezei nyúl szaporodik, vagy az adott területen csökken a száma, jelzi, hogy az agrártermelés összhangban van-e a természet biológiai egyensúlyának megőrzésével. A környezet megóvását szolgáló fokozatosan végrehajtandó zöldítési program már ez évtől kötelezi a nagyobb uniós támogatásra számító gazdálkodókat, hogy szántóföldjük egy részén ökogazdálkodásra rendezkedjenek be, a legelőket megőrizzék, és több más előírás betartásával az ökológiai egyensúly megmaradásáért tevékenykedjenek.
A Földművelésügyi Minisztérium (FM) korábbi tájékoztatása szerint a 2015-ben induló új közvetlen uniós támogatási rendszer több új, kötelező elemet tartalmaz a termelők számára, amelyek közül a legfontosabb a zöldítés. Az új szabályok értelmében a gazdáknak diverzifikálniuk kell a növénytermesztést: állandó gyepterületeket kell fenntartaniuk, valamint a 15 hektár fölötti szántón gazdálkodóknak a szántóterületük 5 százalékának megfelelő kiterjedésű ökológiai célterület kell fenntartaniuk. (Az ökológiai célterület természetvédelmi célokat szolgál, állandó növénykultúrával segíti elő a biológiai sokféleség megőrzését.) A szabályok szerint a vetésszerkezet tervezésekor a 10 és 30 hektár közötti szántón gazdálkodó termelőknek legalább két különböző növénykultúrát, a 30 hektár fölötti szántón gazdálkodóknak pedig három különböző növénykultúrát kell termeszteniük, a főnövényekre vonatkozó arányok betartásával. A "zöld" komponens a közvetlen kifizetési (nemzeti) keretösszeg 30 százalékát teszi ki. (mti/ki-2015.01.15)

Részarány földkiadás...

Megjelent a részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetésének részletes szabályairól szóló 374/2014. (XII. 31.) Korm. rendelet.

1200 milliárd forint támogatásról dönthet a kecskeméti államtitkárság

A Miniszterelnökség Kecskemétre költöztetett agrár-vidékfejlesztési államtitkársága 1200 milliárd forintnyi fejlesztési forrást oszthat el a magyar vidék szereplőinek - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Kecskeméten, az államtitkárság átadásán. Kiemelte, hogy az 1200 milliárd forintnyi forrásból az agráriumban működő kis- és középvállalkozások fejlesztésre 518 milliárd forintot, a fiatal gazdák támogatására 76 milliárd forintot szeretnének elkölteni. Kis Miklós Zsolt államtitkár az intézmény legfontosabb feladatának a vidék megerősítését, ezen belül a mezőgazdaság talpra állítását nevezte. (mti/ki - 2015.01.14)

Szigorúbb szabályok az egészséget veszélyeztető élelmiszerek ellen

Az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerben (ekáer) az élelmiszerekre szigorúbb szabályok vonatkoznak, amitől a visszaélések hatékonyabb kiszűrésért reméli a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Január elsejétől a kockázatos élelmiszerek esetében a 200 kilogrammnál nehezebb, illetve adó nélkül 250 ezer forintot meghaladó értékű élelmiszerszállítmányokra is ekáer-számot kell kérni, függetlenül attól, milyen járművel szállítják.
Kockázatos élelmiszernek minősülnek többek között a friss, hűtött vagy fagyasztott húsfélék, a húskészítmények és a halak, a tej, a tejtermékek, a tojás, a méz, a zöldségfélék, a gyümölcsök, a kávé, a bors, a paprika, a rizs, a hajdina, a liszt, a cukor, az olaj és a margarin. Az élelmiszerek tekintetében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih) be kell jelenteni az első magyarországi tárolási helyet és az azt üzemeltető élelmiszer-vállalkozót. A kockázatos élelmiszerek és termékek után február 1-jétől úgynevezett kockázati biztosítékot is fizetni kell. (f:mti)

Elkészültek a Közös Agrárpolitika közvetlen támogatási jogszabályai

Az új Közös Agrárpolitika (KAP) közvetlen támogatási rendeletei elkészültek, jelenleg az egyeztetés különböző szakaszaiban vannak. A hét rendelet részletes szakmai tartalmát és a végrehajtáshoz szükséges feladatokat az FM a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatallal szoros együttműködésben készítette el, a jogszabályok végrehajtására történő felkészülés ütemezetten halad - hangsúlyozta a minisztérium. Hozzátették azt is, hogy a közösségi jogszabályok csak 2015. január 1-jétől hatályosak, így a hazai rendeletek sem jelenhettek meg korábban. A rendeletek január és március között folyamatosan fognak megjelenni, a közigazgatási egyeztetés és a publikálás függvényében - áll az FM közleményében. (f:mti)

2015. január 13., kedd

Saját hatáskörben tilthatják a GMO-k köztermesztését az uniós országok

Tavasszal lép majd hatályba az az új uniós jogszabály, amelyet kedden fogadott el az Európai Parlament (EP) strasbourgi plénuma, és amely gyakorlatilag minden tagállam számára lehetővé teszi, hogy meghatározott indokokra hivatkozva, saját hatáskörben tiltsa meg az uniós szinten egyébként engedélyezett génmódosított organizmusok (GMO) köztermesztését saját területükön. Hivatkozhatnak például környezetvédelmi szempontokra, várostervezési igényekre, társadalmi és gazdasági hatásokra, más termékek szennyezésére, vagy agrárpolitikai célokra. A tagállamok egyes konkrét növényfajtákat, vagy egyes tulajdonságot hordozó növényeket is betilthatnak. Az elfogadott jogszabály módosítás alapján egyszerűbb lesz a GMO-k termesztésének tiltása.(f:mti)

Új vezető a Vetőmag Szövetségnél

Polgár Gábor lett a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Vetőmag Szövetség) ügyvezető igazgatója január elsejétől.

Százmilliókat lophattak, feljelentést tett a hivatal

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal le sem gyártott gépekről adott igazolást cégeknek, amelyek így százmilliókhoz jutottak egy uniós pályázaton, derült ki a Napi Gazdaság cikkéből. A szervezet feljelentést tett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt.

Várható-e újabb földrengés?

Csak idő kérdése az újabb földrengés

Hazánkat átlagosan 50-60 évente rázza meg akkora erejű földrengés, amely már képes komoly károkat okozni. Az utolsó ilyen szinte romba döntötte Dunaharasztit 1956 januárjában.

Magyarországi földrengések évkönyve

MVH - kötelező adategyeztetés

Tájékoztató az évenként kötelezően elvégzendő adategyeztetéshez
2015-01-07.

Minden új elektronikus kérelem benyújtás előfeltétele, a kötelező évenkénti egyszeri adatellenőrzés elvégzése.

AKI közlemények

NÉBIH Navigátor

December 1-jétől elérhető a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) új mobil alkalmazása a NÉBIH Navigátor, amellyel a fogyasztók hatékonyan segíthetik az élelmiszerbiztonsági problémák felderítését.

A NÉBIH új alkalmazásának köszönhetően a fogyasztók mostantól könnyen és azonnal jelezhetik az általuk felfedezett élelmiszer-biztonsági szabálytalanságokat a hatóságnak. Az egyelőre androidos okostelefonokon elérhető NÉBIH NAVIGÁTOR nevű applikációval a vásárlók pontosan jelezhetik a vásárlás helyszínét és a probléma okait, amelyet a NÉBIH szakemberei kivizsgálnak.

Az alkalmazáson keresztül jelenteni lehet például lejárt minőségű vagy jelöletlen élelmiszert, eladáshelyi higiéniai problémát, helytelen tárolást vagy bármilyen szokatlan vagy gyanús körülményt. Az applikáción keresztül a telefonos híváson kívül, hangalapú, e-mailes vagy fényképes bejelentési módok közül lehet választani.

A NÉBIH NAVIGÁTOR a bejelentési lehetőség mellett számos más, hasznos információval is szolgál, például automatikus küld élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos híreket, riasztásokat.

A NÉBIH az alkalmazás megjelenése kapcsán arra ösztönöz mindenkit, hogy segítse a szabálytalanságok felderítését annak érdekében, hogy a mindennapi élelmiszerek megfelelő minőségben legyenek elérhetők a fogyasztók számára. A konkrét problémák pontos bejelentése lehetőséget ad arra, hogy a vizsgálatot gyorsan és célzottan, az adott helyszínen elvégezzék. Azok számára, akik a mobil applikáció helyett szívesebben élnének a bejelentés lehetőségével telefonon keresztül, a NÉBIH zöld száma továbbra is rendelkezésre áll: 06-80-263-244.

A NÉBIH Navigátor letölthető az alábbi linken:
www.nebih.gov.hu/navigator

Fontosabb növények megyei termésátlagai 2007-2014 között

A 2011. évi CLXVIII. törvény, a 143/2011. (XII. 23) VM rendelet, valamint a 21/2012 (III. 09) VM rendelet is hivatkozik a megyei termésátlagokra, mint olyan statisztikai adatokra, amelyek alapját képezik a kárenyhítési eljárásnak, illetve a mezőgazdasági biztosítási szerződéseknek.

Az alábbi növények adatai érhetőek el közvetlenül a KSH honlapján:

Csak „aktív gazda” kaphat közvetlen támogatást

Felhívjuk a 2015. évben közvetlen támogatást igénylő mezőgazdasági termelők figyelmét, hogy a Közös Agrárpolitika reformjának 2015-től életbe lépő új szabályozása értelmében hazánkban is bevezetik az ún. „ aktív mezőgazdasági termelő” fogalmát.
Kattints az alábbira:
141231Tájékoztató-mg bevételek elkül

Az év madara

A búbos bankát nem először választották a szavazók az év madarának, 1989-ben és 1990-ben is rá szavaztak a legtöbben. A tavalyi online voksoláson a búbos banka a fekete rigót és a vörösbegyet előzte meg.
Az MME 1979-ben indította el "Az év madara" programot azzal a céllal, hogy egyes fajokat vagy madárcsoportokat a társadalom minél szélesebb rétegei megismerjenek, és szerepet vállaljanak a védelmükben. A búbos banka védett madárfaj, természetvédelmi értéke: 50 000Ft Magyarországon márciustól-szeptemberig tartózkodik, rendszeres fészkelő. Emberkövető madárként a faj megtanulta kihasználni a lakott területek számára kedvező élőhely kínálatát is.
Aki már látott búbos bankát, annak eleganciáját nem felejti. Az MME Madárbarát kert programja arra hívja fel a figyelmet, hogy a lakott területeken is segíthetünk a faj védelmében a megfelelő fészkelő helyek biztosításával.

Marketing konferencia gazdáknak

A mezőgazdaságban még ismeretlen, videó-konferencián vehetnek részt a magyar gazdák és agrárszereplők 2015. január 21-én és 22-én. A Gazdag Gazda Webkonferencia arról szól majd, hogyan hozhat létre bárki önállóan és ingyenesen egy olyan weboldalt, amelyen bemutathatja gazdaságát és termékeit, és hogyan tudja úgy működtetni, hogy az pénzt is termeljen a számára. A Gazdag Gazda Webkonferencia résztvevői otthonukból, irodájukból, földrajzi határoktól függetlenül sajátíthatják el a modern ismereteket.

További információ és jelentkezés: www.magro.hu/webkonferencia

További információ:http://www.magro.hu/webkonferencia

GAZDA HÍREK - 2015.01.3.


Netadclick hirdetési rendszer

Elérhetőség:
3530. Miskolc, Uitz Béla u. 1. szám
Tel./fax: 06/46-340-480;
Mobil: 06/20-337-1954

 

Mottó: „GONDOLKODJUNK  EGYÜTT”

Gazda Hírek - 2014. év

Átrajzolódó bortérkép

A szőlő a mérsékelt éghajlati övezet növénye, gazdaságosan a 9 és 21°c -os évi izotermák között termeszthető. Az északi féltekén az é. sz. 30° és 51° közé, a déli félgömbön pedig a d. sz. 20° és 40-45° közé esik a szőlőtermesztés területe. Az Egyenlítő felé csak néhány magasabban fekvő helyen terem szőlő, köszönhetően az alacsonyabb hőmérsékleteknek. A szőlőtermesztéshez 300-800 mm közötti éves csapadékmennyiség szükséges.

Amit tudni kell az EKÁER működéséről
2015. január 1-től indul az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer. A cél a jogkövető piaci szereplők pozíciójának erősítése, az áruforgalom átláthatósága, a gyakran emberi egészséget veszélyeztető élelmiszerekkel kapcsolatos visszaélések kizárása és nem utolsó sorban az adóelkerülők kiszűrése.

Ha magával akar vinni állatot vagy növényt külföldre...
Külföldi útjára magával viheti macskáját, kutyáját, illetve vadászgörényét, ha utazás előtt kiváltja kedvence számára az európai állatútlevelet. Az állatútlevelet a megfelelő engedéllyel rendelkező állatorvosok állíthatják ki. Az okmány igazolja, hogy az állatot beoltották veszettség ellen, és hogy az oltás még érvényes.

AKI Agrárpiaci Információk

Az AKI Agrárpiaci Információk című, aktuális piaci és statisztikai információkat tartalmazó sorozata havonta elérhető. A kiadvány elsődleges célja a kisebb üzemméretű mezőgazdasági termelők ellátása a gazdálkodásukhoz szükséges aktuális információkkal. Ezen információk körébe tartozik a fontosabb mezőgazdasági termékek és a mezőgazdasági inputok piaci helyzetének alakulása. Emellett árinformációkat, külkereskedelmi és egyéb agrárstatisztikai adatokat és ahhoz kapcsoló elemzéseket is közölnek a kiadványokban.
Agrárpiaci Információk (HIVATKOZÁS) »

Algafarm ami megeszi az autópálya légszennyezését

Svájcban a közelmúltban egy autópálya felüljáróján telepítettek egy ilyen algafarmot. Az alga a napfény segítségével a CO2-ból oxigént állít elő. Így az algagazdaságok számára tökéletes helyszín a városi környezet.

Az év madara

A búbos bankát nem először választották a szavazók az év madarának, 1989-ben és 1990-ben is rá szavaztak a legtöbben.

Beszélgetések az önellátásról 2.

Már kapható az „önellátás kiskátéjának” legújabb kötete! A sorozat második része a Krisna-völgy és más hazai ökofalvak lakóinak két évtizedes biogazdálkodási és életmód-tapasztalatait ismerteti..
Ha többet szeretne tudni a könyvről és a rendelési feltételekről, a részletek megtekintéséhez katt ide!
A megrendeléshez katt ide!

Így forgatja fel az életünket 2015

Így írják át a jövő évünket. Nagyobb lesz a minimálbér, több adót fizethetünk, fizetősek lesznek eddig ingyenes autópályák, megsarcolják még a művirágot is, szigorít a NAV, változnak a hitelfelvétel szabályai stb. Összegyűjtöttünk 20 +1 változást, ami január elsején lépett életbe.

Beindult a Szőlőőr borászatvédelemszőlő

Rákaptak a borászatok a Szőlőőrre, amióta a fejlesztők bekerültek a legjobb nyolc közé az Intel technológiai versenyén. A védelmi rendszer szenzorok és szoftverek segítségével segíti a termesztőket az ültetvények gondozásában és olyan neves borászatoknál telepítették, mint a Sauska vagy a Royal Tokaji.A Szőlőőr – Smartvineyard –nevű rendszert kifejlesztő vállalkozás iránt alaposan megnőtt a befektetői – és a felhasználói – érdeklődés.

Csak „aktív gazda” kaphat közvetlen támogatást

Felhívjuk a 2015. évben közvetlen támogatást igénylő mezőgazdasági termelők figyelmét, hogy a Közös Agrárpolitika reformjának 2015-től életbe lépő új szabályozása értelmében hazánkban is bevezetik az ún. „ aktív mezőgazdasági termelő” fogalmát.

Megkezdte működését a Sertésinformációs Rendszer

Megkezdte működését a Sertésinformációs Rendszer honlapja, amely tartalmaz egy, a termelői és a piaci döntéseket elősegítő, az ágazat szereplői által szabadon elérhető, folyamatosan frissülő, tematikailag egységes rendszerbe foglalt információs adatbázist. A piaci folyamatok átláthatósága érdekében lehetővé teszi a piaci szereplők számára a tájékozódást az ágazatot érintő legfrissebb hírek, adatok és információk alapján.
Sertésinformációs Rendszer (HIVATKOZÁS) »

Átalányadós lett a házi pálinkafőzés

A kormány körömszakadtáig védte a házi pálinkafőzés szabadságát, aminek bevezetése emlékezetes volt, ezt elveszteni több mint kellemetlen lett volna. Ugyanakkor ellenkezett a házi főzés adómentessége az uniós irányelvekkel. Az eddigi adómentesség helyett idéntől évi 1000 forint átalányadót kell fizetni.

Hidegrekordok...

Az FM Sajtóiroda arról tájékoztat, hogy a parlagfű elleni védekezést végző civil szervezetek parlagfű irtására alkalmas eszközbeszerzésre 2015. január 1-jétől 2015. január 31-ig nyújthatják be pályázataikat.

Fontosabb növények megyei termésátlagai 2007-2014 között

A 2011. évi CLXVIII. törvény, a 143/2011. (XII. 23) VM rendelet, valamint a 21/2012 (III. 09) VM rendelet is hivatkozik a megyei termésátlagokra, mint olyan statisztikai adatokra, amelyek alapját képezik a kárenyhítési eljárásnak, illetve a mezőgazdasági biztosítási szerződéseknek.

Az alábbi növények adatai érhetőek el közvetlenül a KSH honlapján:

A nettó jövedelem alakulása...

Drámai pusztulás felé halad a világ

Közel hétezer nyelvet beszélnek jelenleg a Földön, de ez a szám a szakemberek szerint száz éven belül drasztikusan lecsökkenhet: 2100-ra a nyelvek mintegy fele eltűnhet.

Indul a kötelező E-monitoring adatszolgáltatás

Február 13-tól kezdődően egy hónap áll az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) és az Európai Halászati Alap (EHA) keretében támogatást kapott ügyfelek rendelkezésére, hogy teljesítsék adatszolgáltatási kötelezettségüket. Az adatszolgáltatás kiterjed minden meghirdetett támogatási formára és csak elektronikusan nyújtható be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) felé.
Heti Sajtószemle 2012.09.10-15

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

Magyar valóság: közel egymillió végrehajtás 2011-ben

Aranyáron viszik külföldre a magyar takarmányt

Torlódás az almafeldolgozóknál

Fed bejelentés emelte az árakat az árutőzsdén

November 30-ig kell regisztrálni az Agrárkamarába

Sajtünnepet rendeznek szombaton Csermajorban

Nagy durranással nyílt meg a 21. Budavári Borfesztivál

A szőlőtermesztés helyzete

Érkezik a tejcsomag

"Elég volt a szárazságból, az irtózatos aszályból a tőkéknek is”

Az állatállomány csökkentésével próbálják átvészelni a szűk esztendőt

Vége a “feketetáskás” emberek gabonabizniszének

Új földbérleti pályázatok jelentek meg Bővebben a mai Magyar Hírlapban

Gyümölcsárusokat ellenőrzött a NAV

Figyelem: csak az lehet jogosult kárenyhítő juttatásra, aki határidőben fizet és megteszi a kárbejelentést!

66 millió forintnyi bírság - lezárultak a nyári szezonális élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzések

A falusi közösségek megerősítése a cél – a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatja a Virtuális Falu Programot

A Telepi Munkanaplóra és a helyszíni ellenőrzésre vonatkozó szabályváltozások

BÉT - 2012.09.10

Sokéves átlagon az idei napraforgótermés

Vis maior bejelentéseket vár a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal

Hortus Hungaricus, az ősz legnagyobb kertészeti szakkiállítása és vására

Ismét módosították az agrártörvényt

Érezhetően fehéredik a gabonapiac

Meghosszabbított napkollektor határidő

Először kapott MAGYAR TERMÉK NAGYDÍJAT biotejtermék-család

Korai álomba menekülnek az erdők fái

Nagyon komoly szigorítások az élelmiszerek ellenőrzésénél

Ennyi földet adott ki az állam

Elkezdődött a kukoricatermés betakarítása

Egymillió forintba kerülhet a figyelmetlenség

Élelmiszerárak alakulása...

Gazdaháló Konferencia

Magyar vagy hazai? – Változó élelmiszerjelölések

Új technológia a Case IH-tól, -LB xx4 bálázó széria még nagyobb teljesítménnyel

Változott az ''alkalmi''

Malac(ka), te drága!

A furmint ünnepét tartják Mádon

Heti Sajtószemle 2012.09.3-8.

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

A MOSZ is tiltakozik a sertéságazatban bevezetni tervezett fordított áfa ellen

Importveszély fenyegeti a magyar baromfiipart

Elképesztően kevés a kukorica - máris elszabadultak az árak

Indul a vadászat!

Illegális tojások százezreit foglalták le Magyarországon

Csabagyöngyéből készült Európa első újbora

Vége az önkényes áfavisszatartásnak?

Tízből hat fiatal gazda hibázik az MVH szerint - Az Agrya szkeptikus

Szántóverseny Sárbogárdon

Figyelem: közeledik a kárenyhítési hozzájárulás megfizetésére biztosított időszak szeptember 15-i végdátuma!

Félszáz magyar termék nyerte el a nagydíjat

Korábban indult a kukorica betakarítása

A Takarék Faktorház új stratégiája

Egyre több bort iszik a magyar

Rövid hírek a mezőgazdaság minden szereplőjének

Árupiaci jelentések

Sertésáfa: tajtékzanak a tenyésztők, vágóhidak zárhatnak be

Borászdömping a Szekszárdi Szüreti Napokon

A Vidékfejlesztési Minisztérium épít a jövő generációjára

Kedvezőbb feltételekkel ösztönzik a nagyobb összegű agrárhitelezést

Elég a kukorica a hazai fogyasztásra, búzából exportra is jut

Harmadával drágább lehet a kenyér

Állami kézbe kerülhet az öntözés is

Másfélszer ennyi paprika is lehetne

Az aszály következményei

Egyszerűbben igényelhetnek támogatást a szőlő- és gyümölcstermesztők

Milliárdos beruházások nélkül halálraítélt a magyar csirkeipar

Filléres kárenyhítésre számíthatnak a gazdák

Mi a magyar? címmel borkóstoló-sorozat indul a Műcsarnokban

Luxus lesz a sertéshús

Feleannyi cukorrépa

Kétmillió hektoliter bor várható idén

Szétválik, tulajdonost vált, de működik a bábolnai IKR

Az aszály ellenére átlagos gabonatermés az EU-ban

Parlagfű-koncentráció...

A fiatal borászgenerációé a főszerep a 21. Budavári Borfesztiválon

Ártüske az élelmiszerpiacon

Veszélyben a legszegényebbek a drasztikus élelmiszerár-emelkedés miatt

Adóügy- Õstermelõi bevételek

Heti Sajtószemle 2012.08.21-25.

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

MFB Közlemény az Új Magyarország TÉSZ Forgóeszköz átalakításáról

Hamarosan hatályba lép a piacfelügyeleti törvény

Augusztus 31-ig igényelhető támogatás juhok és kecskék elektronikus jelöléséhez

Gyorsabbak lesznek a környezetvédelmi eljárások

A tavalyihoz képest kevesebb, de nagyon jó minőségű a szőlőtermés

Egyszerűbb lesz kiváltani az őstermelői igazolványt

Apránként bővítik területeiket a termelők

Árhullám söpör végig szeptembertől az élelmiszerpiacon

Az új agrárkamara súlyát növeli a nagyszámú tagság

Nemsokára az idős bikák is bőgni kezdenek Gemencen

A tejtermékek áfájának 5 százalékra csökkentését javasolják

Távoktatásos környezetvédelmi képzés indul szeptembertől

Országos tűzgyújtási tilalom

A strómanokat sem kíméli ezentúl a NAV

Új csúcson a kukorica

Borzasztó drágulás lehet a szárazságból

Kevés "lé" kerül a borászatba

Változó baromfitámogatások

Megjelent az új arculati kézikönyv

Magyar innováció: sok millió tonna szemét megtakarítható

A magyar paprika napja

A havi adó- és járulékbevallás önellenőrzése

Szántóföldi bemutató FARMET gépekkel Felső-Bácskában

Ötéves program a magyartarka fajta tenyésztésére

Uniós pénz - Heti ötvenmilliárdot kellene kifizetni

Aratásokat ellenőriztek a hatóságok: sok a szabálytalanság, de nem kirívóak

Magasabb gabonaárakra van szükség

Tényleg silány a magyar kenyér?

"A vidékfejlesztés nem csak mezőgazdasági kérdés"

Heti Sajtószemle 2012.08.13-18.

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

Áfa levonási ügyek - Európai Bíróság - és NAV újra

Módosuló uniós támogatási szabályok: kivételes esetben többlettámogatás igényelhető

Elszabadulhat a kenyér, a tej és a hús ára

Idén először nőtt a gyümölcsök termelői ára

A KAP zöld komponense a klímavédelmet szolgálja

Ültetvény értékesítés áfa vonzata családi gazdaságban

A mezőgazdaság az idén is pozitív hatással lehet a GDP-re

Nyugalom lesz szeptemberig a gabonapiacon

Pár fok híján fagyott

Az uniós élelmiszersegély-program szeptemberben folytatódik

Mezőgazdasági árak

Nem lesz fordított áfa a sertéságazatban

Drasztikusan nőtt a vágósertés termelői ára

Kenyereket ellenőrzött a NÉBIH

Javultak az európai etanolszektor kilátásai

Aggódnak a világ döntéshozói az emelkedő élelmiszerárak miatt

Sokat panaszkodunk az ételekre

A Vidékfejlesztési Minisztérium is felkészült a parlagfű-szezonra

Készülünk a burgonya betakarítására

Nézzünk bele a repce szemébe!

Jakab: professzionális kamarai szervezetre van szükség

Nagyobb visszaesést vártak a befektetők a gabonapiacon

"A nemzet javára válik, ha a magyar földet azok használják, akik a leghatékonyabban tudják hasznosítani" - interjú Raskó Györggyel

A mezőgazdaság a hazai értékteremtés fontos eleme

Baljós árnyak

Ősszel döntenek a közraktárak összevonásáról

Kiváló, de drágább az idei pálinka

Kannaszámra isszuk az olasz bort

Jó minőségű gabona termett, vége az aratásnak

Több vágóhíd és termelő is behódolt az állatvédőknek

Acetilén és levegő keveréke robban be a jégvédelmi ágyúban

Dekalb hírlevél

A parlagfű mellett más allergének is megjelentek

"Az új földtörvénytervezet út a félfeudális társadalmi berendezkedés felé" - interjú Raskó Györggyel

Heti Sajtószemle 2012.08.06-08.11

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

A kormány intézkedett a vidékfejlesztési pénzek kifizetésének javítására

Aszály miatt drágulnak az élelmiszerek

Nem kizárt, hogy 100-200 ezer sertéssel csökken a hazai állomány a következő hónapokban

A vadgazdálkodás jövője

A vidéki gazdaságfejlesztést ösztönözzük – a Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye az Állami Számvevőszék jelentéséről

ÁSZ: nem volt hatékony a vidékfejlesztési források felhasználása

Az élő sertésre és sertéshúsra is kiterjesztenék a fordított áfát

Ellentmondásos helyzet a tejágazatban

A vidékfejlesztési tárca megkezdte a következő uniós programozási időszak tervezését

Szabadulnak sertéseiktől a tenyésztők

A mezőgazdaság szerepe...

Fellendülhet a földpiac forgalma a következő két évben

Megismétlődhet a 4-5 évvel ezelőtti élelmiszerválság

EU-IMF tárgyalások nyomán kedvezőbb befektetői környezet

Vízgazdálkodási társulás

Csak az ár mozog a magyar gabonapiacon

Nem lesz veszélyes állat a pit bull, az emu és az amatiszt kígyó

Ilyen se volt még: nettó borimportőrök lehetünk

VM: eddig 468 hektárnyi, parlagfűvel fertőzött területet találtak az ellenőrzéseken

A kukoricatermelés majdnem felét elpusztította a hőség

Heti 25 ezer tojást semmisítenek meg

Fiatal gazdák pályázatait várja négymilliárd forintra az MVH

EU-s eredetvédelmet kér a Tej Terméktanács a rögös túróra

Bevallások javítása, helyesbítése, önellenőrzése

A mezőgazdasági haszonbérlet szabályozása az Európai Unióban

Jó bort, jó alapanyagból Yara recepttel

Elkerülhetetlen a kenyér drágulása

VM: egyelőre nem lesz állami takarmányalap

Nemzetközi mézvásárt tartottak Jászberényben

Állatok felvásárlási árai

Új Saaten-Union fajták és hibridek, merész nemesítési újítások a DLG bemutatón

A fiatal gazdák által nőhet a mezőgazdaságban dolgozók száma

A multiláncok is bőszen építik a feketekereskedelmet

Kevés lesz idén a gabona a világpiacon

Olcsó olasz borokra kényszerülünk a rendkívüli fagykár miatt

Európában elsőként már szüretelik a Csabagyöngyét

Pálinkamestereket fog képezni a Corvinus

A kormány nem hagyja magukra az állattartókat

Agrárkamarai regisztráció...

Drasztikus vagyonvesztés jöhet az agrárszektorban, ha elfogadják a földtörvénytervezetet

Hatályba lépett az agrárkamarai törvény

Négy héten át tartanak a borhetek Balatonfüreden

Szigorodnak az állattartási szabályok

Ügyintézés egyszerűen: megnyílnak a kormányablakok

Hortobágyi programajánló 2012. augusztus

Heti Sajtószemle 2012.07.30-08.04

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

Hárommillió tonnával kevesebb kukorica lehet az idén

Aszályos évek...

Rászorulhatnak a hitelfelvételre az agrárvállalkozások

A bioüzemanyag termelés komoly konkurenciát jelenthet az állattenyésztőknek

Tejágazat: az idén nem lesz állatjóléti kifizetés

Több ezer kiló görögdinnyét semmisítettek meg a nagybani piacon

Gazdanapok Szentlőrincen tizenkilencedszer

Újabb földpályázatokat ír ki augusztusban a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet

A szakértők szerint idén elmarad a rekord termés

Fizetik a kecsketámogatást

A minőség a lényeg a szántóversenyen

Egyszerűbben juthatnak kárenyhítéshez a termelők

Támogatást vár a baromfi-, a sertés- és húsmarhaágazat

EMVA: módosultak az első kifizetési kérelem benyújtására vonatkozó szabályok

VM: átláthatóbb szabályok a mezőgazdasági kockázatkezelésben

BÉT - 2012.07.31

Visszaélésekre adhat lehetőséget az új földtörvénytervezet, ha elfogadják

Kifullad a gabonaárak emelkedő trendje - Árutőzsdei összefoglaló

Már törik a kánikulától és jégveréstől szenvedő dohányt

Újra a csúcsot ostromolja a kukorica ára

40 milliárd forintra lehet pályázni az állattartó telepek korszerűsítésére

Luxuscikk lesz a hús?

A hőmérő higanyszálával együtt emelkednek az árak

Drágult a cukor

Öt hónap áll még rendelkezésre a kutyák chipezésére

Agyonnyomják a terhek az élelmiszeripart

Korán indult és hamar vége is lett

Várhatóan nem csökken a ketreces tojótyúkok állománya az EU-előírás miatt

Kevesen kérték a fagykárhitelt

Élelmiszerlánc-biztonsági zöld szám a Coop boltokban

Fehérjefeldolgozó vállalatot díjazott a Superbrands Magyarország

A kartellmentes dinnye olcsóbb

Egyre népszerübbek a termelői piacok

A világ minden táján kedvezőtlen időjárással küzdenek a gazdák

A csúcsok után korrekció jöhet a gabonáknál

2,4 milliárd forintos nemzeti támogatás az állattartóknak

Az idei bormennyiség a belső fogyasztást sem fedezi

Előrehozhatók a decemberben esedékes közvetlen mezőgazdasági kifizetések az EU-ban

Új arculati elemek az EMVA-projekteknek

Rosszul járnak az evások

Uniós oltalmat kapott a Szőregi rózsatő

Magyarországon is előbb-utóbb fejlődésnek indulhat az állattenyésztés


Heti Sajtószemle 2012.07.23-28.

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

Mit tehetünk egy rossz hitelszerződéssel?

Tanácsra van szüksége?

Két évtizedes hanyatlás vár az árupiacokra

Árutőzsdei összefoglaló 2012.07.26

A világ minden táján kedvezőtlen időjárással küzdenek a gazdák

A Spar megállapodott a Baromfi Termék Tanáccsal

Nem orvosolja az élelmiszeripar problémáit a Hungarikum-törvény

Nem lesz kukorica

Különös élelmiszer-drágulás Magyarországon - a kormány is ludas

Harcot kezd a kormány a 'dinnyemaffia' ellen

Illegális dohányfeldolgozó Szabolcsban

Kettős könyvelést vezető pékeket buktatott a NAV

Remek a minősége és az ára is jó

A szociális földprogrammal is munkára ösztönöz a kormány

Szűkülő vidékfejlesztési forrásokra számíthatunk, ha jön a KAP

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége és a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete tiltakozik az Index és Origo lejárató cikke miatt

Augusztus közepétől drágabb lesz a kenyér

Jöhetnek a "kilós" tojások

Egészséges piacvédelem kellene

Nagy a baj a tejiparban a nyári hőség miatt

Összeomlástól tartanak a dohánypiac szereplői

A földtörvény nagy lehetőség a magyar gazdáknak

A kormány hétmilliárd forintot különített el a különleges tejtámogatásra

Kamerával védik a közös földet

A magyar dinnyetermelőket másképpen kellett volna segíteni

Feldolgozott hústermékeket népszerűsít a legtöbb hirdetés

A szárazság az aratásnak kedvezett

Jelentősen nőtt a szarvasmarha-állomány

A magyar termék megkülönböztetése a fogyasztó érdeke

A magyar termék rendelet nem ütközik uniós jogba

Kritikus szintre nőttek az élelmiszerárak

Egy tizenkét éves tehén a magyar tejrekorder

A napraforgónál is visszafordíthatatlan veszteségeket okozott az aszály

Válság a sertéságazatban: újabb drasztikus állománycsökkenés előtt a termelők

200 milliárd forintnyi kár keletkezett a mezőgazdaságban

Kimentjük a termőföldet a biznisz világából

Nagyobb védelem az agrártermelőknek a kockázatok ellen

Egyre több falu gondoskodik önmagáról

Heti Sajtószemle 2012.07.16-21.

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

Jövőre minden eddiginél több támogatást kapnak a gazdák

Végre kiderült mi a magyar termék

Magtárban az őszi búza nagy része

Egyszerűbb pályázati rendszerért lobbizik a FruitVeB

Tilos lesz magyarnak hívni a hurkát

Az áruházláncok mostani együttműködése nagyrészt kihúzza a talajt a nepperek alól

A vidékfejlesztésben a kárpát-medencei gazdasági térség kialakítása is cél

Be kell tartani az erdőtelepítés határidejét

Hová tűntek a fecskék?

MK. 94. szám

Segíteni kell a földhaszonbérleti pályázatok nyerteseit

Emelkedő árak az agrárpiacokon

A termőföld – mint természeti erőforrás – megőrzésének a jövő nemzedékek szempontjából kiemelten fontos szerepe van

Figyelem: Július 30-ig várja az MVH a mezőgazdasági biztosítási szerződéseket!

LMP: a földtörvény nem jelent valódi reformot

Kevés ipari mák termett az idén

Most már záródnak a szőlőfürtök

Jelentősen drágul a kenyér ősztől

Új államtitkár a Vidékfejlesztési Minisztériumban

Gazdasági növekedés

Munkabér az egyszerűsített foglalkoztatásban

Német hatásra kilónként 5-10 forintot csökkenhet a hazai sertésár

MK. 91. szám

Másfél millióval kevesebb a tojótyúk mint fél éve

Csökkennek a borászok adminisztrációs terhei

Új munkahelyeket teremt a csirkenevelő Mezőtárkányban

USA: az utóbbi 56 év legsúlyosabb szárazsága

Kevés idő lesz pályázni

Egyre több a marha, fogynak a disznók

Könnyebben juthatnak támogatáshoz a borászati mellékterméket lepárló üzemek

Az Európai Bizottság nem szól bele a tejpiacba

Főbb aktuális határidők

Pályázhatnak a fiatal gazdák!

Újabb haszonbérleteket adott át a miniszter

A feldolgozóipar a világpiacon rendszerint megtalálja az olcsóbb alapanyagot

Nyár végétől drágább lesz a baromfi

Már exportálják a magyar dinnyét

1500 hektáron vetettek génkezelt vetőmaggal szennyezett kukoricát

Elbirtoklással nyitnak új kiskapukat

A mezőgazdasági vontató már nem számít teherjárműnek

BÉT - 2012.07.13

A vidékfejlesztési miniszter előlegfizetési kérelmet nyújtott be Brüsszelben

Kibővíti a kormány a Szociális Földprogramot

Az ipari államok fogyasztói jelentősen hozzájárulnak az állatfajok eltűnéséhez

Hamarosan felfüggesztik a mikrovállalkozások fejlesztése pályázatot

Gazda Hírek - 2012.07.14

Heti Sajtószemle 2012.07.9-14.

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

Parlagfű-koncentráció

Itt az újabb ok a tojás drágulására

Erőszakos földvásárlási hullám várható, ha lejár a moratórium

Mintegy 120 millió forintos pályázat génmegőrzésre

Mikroelem hiánytünetek a repcénél

Emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak

Elsőbbséget kapnak az állattartók

Tovább drágulhat a sertéshús

A világ népessége

Elfogadta az Országgyűlés az agrárkamarai törvényt

A kormány elkülönített 157 milliárd forintot a gazdáknak

Biztosított az ország kenyere

Már ezren dolgoznak az Élelmiszerlavina programban

MK. 89. szám

Jelentősen nő a hegybíró szerepe

Földtulajdonos csak földművelő lehet

Hazánk népessége

A smaragdfa menthet meg az elsivatagosodástól

Már lehet pályázni a Magyar Tájdíjra

Általános de minimis támogatást kapnak 2012-ben a szárított takarmány-feldolgozók

Fejik a mezőgazdaságot

Magyar dinnyekampány a SPAR üzlethálózatában

Elfogadta az Országgyűlés a szakmaközi szervezetekről és az agrárpiaci szabályozásról szóló törvényt

Felsőfokon.hu

Talajtani Vándorgyűlés

A repce tápanyag-visszapótlása

A tanyaprogram pályázatait mától lehet beadni

Mekkora kárt okozott a kánikula a mezőgazdaságban?

Túl olcsó a Penny teje?

BÉT - 2012.07.02

Nem tűnik el a búza vagy a kukorica a magyar földekről

Hibridbúza: stressz-tűrésben nincs különbség

Csak az import tarthatja kordában a barackárakat

Világcsodák...

Gazda Hírek - 2012.07.7

Heti Sajtószemle 2012.07.2 – 7.

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

Hírkoktél...

Madárinfluenza...

Máshogy kapják az uniós pénzt a gazdák

Meglepően reagáltak a piacok az EKB kamatdöntésére

Kevesebbet kell fizetniük a borászoknak

Újabb termékekre vetnék ki a chipsadót, nem lenne kibúvó

Pusztít a hőstressz: sok szárnyast nem tudnak megmenteni

Az UV-sugárzásról...

Hektáronként három tonna őszi árpát takarítottak be Veszprém megyében

Nemzetközi adót javasol az ENSZ a fejlődő országok segélyezésére

Jó minőségű, de a vártnál kevesebb búza termett Fejér megyében

Még a nyáron elfogadhatják az agrárkamarai törvényt

A polcokon fokozatosan átveszi a helyet a magyar görög

Mennyi jut Magyarországnak a 60 milliárd euróból? - Változik a KAP

A fiatal gazdák induló támogatását július közepén hirdetik meg

Furulyázik a kukorica

Meghosszabbításra került a fagykár hitelkérelmek benyújtási határideje!

Az aratás miatt körültekintést és türelmet kér a közúton közlekedőktől a Magyar Agrárkamara

Csányi: a Pick téliszalámink tisztán magyar

Karantén alá vonták Sopront!

40 milliárd forintos pályázat indul az állattartó telepek korszerűsítésére

Négy megyei földhivatalnál indul átfogó vizsgálat a gyanús zsebszerződésekre vonatkozóan

Az idén nyáron is összehangolt ellenőrzésekkel vizsgálják a szezonális élelmiszereket

MK. 84. szám

Nem tűnik el a búza vagy a kukorica a magyar földekről

Az állam visszaveszi a földeket a nagygazdaságok utódcégeitől

Az üdítőital-gyártók szövetsége túlzónak tartja az energiaitalok forgalmának korlátozását

A magyar gazdák megházasodnak, avagy egy televíziós produkció margójára

Jelentősen csökken az élelmiszerlánc-felügyeletnek fizetendő igazgatási szolgáltatási díjak száma

Köztulajdonba kerülhet százezer hektár termőföld

Csirkére állna rá a McDonalds

Sok EU-s támogatás érkezik a magyar mezőgazdaságnak

Felhívás helyi termékek integrációjára

Méhészek kapnak támogatást

Legalább a kenyér nem drágul idén

Tokaji pincészetek mutatkoztak be Oroszországban

GAZDANet: 39 ezer kistermelő juthat olcsón számítógéphez

Ózonnal a gabonáért

Megjelent az állattartó telepek korszerűsítését célzó újabb VM-rendelet - Augusztusban nyújthatók be a kérelmek

Főbb aktuális határidők

VM: támogatja a termelői szerveződések megerősödését a kormány

KYLEO – a gyomtengerek csúcsragadozója

DuPont Pioneer JuniálisHeti Sajtószemle 2012.06.25 – 30.


Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

Kánikulai tennivalók...

Számítógépet kapnak a kistermelők

BÉT - 2012.06.28

Drogvilág...

A sertésállomány alakulása

85 milliós bírság a SPAR-nak

Ismét elnyerte a „csomagolás Oscar-díját” a HUNGERIT Zrt.

„Megjósolja” a jövőt az agráregyetem új központja

A helyi termékek fogyasztása munkahelyeket teremt

A cukorbetegség...

Újabb cég hagyja el a közraktári piacot

Az állattartást is sújtja az aszály

Átadták Bábolnán Magyarország legnagyobb csirkehús-feldolgozóját

Rendőrségen a kétes borsodi földügyek

Marad a tej alapára

Előlegfizetési kérelmet nyújtott be Brüsszelben Fazekas Sándor

Barátkozik a brutális vízdíjakkal a kormány

Felsőfokon.hu - Agrár

A tojás jelölése...

Bizalmi index: Magro.hu

Idén is támogatja a minisztérium az őstermelők dinnyeárusítását

Egészséges, jó minőségű gabonatermés várható

Erzsébetet mindenhová! Brüsszel vizsgálja, miért éppen a Tesco?

Szabályozott kutyatartás

Parlagfű - jönnek a százezres bírságok

Júliusban indulnak az újabb állami haszonbérleti pályázatok

Tarlóápolás a SATO GÉP KFT. munkagépeivel

Változott a terményszárítók földgáz rendszerhasználati díjának megállapítása

Módosulnak a határidők több EMVA-támogatású agrárberuházásnál

KSH ültetvény összeírás

Figyelem: szőlőültetvények szerkezetátalakításához kapcsolódó egyéni terveket július 16-a előtt lehet módosítani!

2012. július 1-től, vasárnaptól él a fordított adózás rendje!

A borágazatunk csaknem 68 milliárdot hozott össze tavaly

Elkészült a Nemzeti Aszálystratégia vitaanyaga

Soha nem volt ilyen drága az aratás

A javasolt 7 milliárd forint helyett csak 3 milliárddal jut több pénz

Komposztálás...

Szakmai hírek, információk...

Jelentősen egyszerűbben pályázhatnak támogatásokra a civil szervezetek

Rájár a rúd az allergiásokra

Fazekas: A szőregi rózsa hungarikum

Gazda Hírek - 2012.06.24

Heti Sajtószemle 2012.06.18. – 24.


Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

Biobort készít az ismert szekszárdi pincészet

Erős állattenyésztés nélkül nincs erős mezőgazdaság

Mégis lehet libát tömni

Negyed asztalt ingyen kapnak Szegeden a Mars téri piac őstermelői

Fiatal mezőgazdasági termelők pályázati lehetősége...

Elfuserált piactörvény

MK. 74. szám

Az MVH-tól a hegybírókhoz kerül a szőlőtelepítés és -kivágás engedélyezése

Előfinanszírozási rendszer vállalkozásoknak és önkormányzatoknak

Gyenge készletadatok miatt húzták le a kukoricát és a búzát

Megszűnhet a pálinka teljes körű jövedékiadó-mentessége?

Eu-s felszólítás a régi tojóketrecek végleges betiltására

Melegrekordok...

BÉT - 2012.06.19

Tej, baromfi, zöldség: nem lesz többé diszkriminatív árazás?

9 ezer kiló hamis tojást találtak

Egyáltalán nem tekinthető magasnak a mai termelői tojásár

Állatjóléti támogatások: minél hamarabb nyújtsák be a szakmai ellenőrzési lapokat a termelők

A szarvasgomba fővárosává nyilvánították Szentandrást

Az avasi a legjobb pálinka

Tisztességtelen kereskedőket vizsgált a NÉBIH

Beszéljünk a vízről! - Kezdődik a Rio+20 konferencia

Megkezdődött az aratás

Lanyha volt az érdeklődés az új támogatott mezőgazdasági biztosítás iránt - Az alkuszok módosításokat javasolnak a most bevezetett kétpilléres rendszerben

Világújdonság Pécsről: új szer a tűzelhalás ellen

Boltokba kerülnek a logós, címeres szarvasi termékek

Szirbik Imre: eltűnhet a magyar zöldség és gyümölcs

Szentes élen jár a kezdeményezésben, földvásárlásra pályázhatnak a gazdák

A kormány döntött a bortörvény módosításáról

A meggy felvásárlási ára

Őszi káposztarepce hibridválasztás tapasztalatok alapján és következetesen

70-80 ft/kg lesz idén a dinnye

Tejipar: felívelés után hanyatlás

VinAgora...

Termőföld Értéktérkép

A kukorica és a repce nyerhet, a búza veszthet a KAP-reformon

Olcsó a burgonya, drága a tojás

Milliárdos fejlesztés a Surjány-Húsnál

Kibővítik az MFB agrárhitel programját

2015-ig nem kell visszasajtolni a termálvizet

Heti Sajtószemle 2012.06.11-16.

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

Célszámokat akar Brüsszel a bolygó védelmére

Júliustól pályázhatnak a fiatal gazdák

63,4 százalékos tojásár-emelkedés

A legszegényebb országok...

Hamarosan indulhat 2012. évi Tanyafejlesztési Program

A megújuló energiaforrás...

Értékek és élmények a nemzeti parkjainkban

Van jövője a gyógynövényágazatnak

Termőföldet is lehet venni az Új Magyarország Agrárfejlesztési Hitelprogramból

Nem old meg mindent a fordított ÁFA

Budai Gyula: a mezőgazdasággal lehet a válságból kilábalni

„Az vagy, amit megeszel…” Mutasd, mi vagy!

21. Farmer-Expo Debrecenben

Többmilliárd forintos pályázatok indulnak a Darányi Ignác Tervben

Új utakon a hazai hulladékgazdálkodás – konferencia Gödöllőn

A kistermelőknek és a helyi piacoknak kedvez a VM

Létrejött az Új Élelem- és Táplálékbiztonsági Szövetség

Tömeges munkanélküliséghez vezet a WHO dohány-javaslata?

Kevesebb lesz az őszi búza, de "meglesz az ország kenyérnek valója"

Csődhullám érte el az élelmiszeripart

Uniós jogot sérthet a tervezett földtörvény

Németországban palackozzák a magyar borokat

Kevés támogatást kértek

Pályázat -Tanácsadás-Információ!

Traktoros tréninggel indult el a Vidék Kaland Program Kecskeméten

Bárdos Sarolta az év tokaji borásza

Eltörölték a katasztrófavédelmi hozzájárulást

Korábban kezdődik az idei aratás

Kutatási program új, egészséges gabonaalapú élelmiszerek előállításáért

Ötmilliárd az élelmiszerfeldolgozóknak

Beindult a nyári gombaszezon

Hatszáz hektár dinnyét és több ezer hektár növényt vert el a jég Békésben

A föld tulajdonosa a földműves legyen

6 milliárd forint a vidéki turizmus ösztönzésére

Megkezdődött a szőlőültetvények szerkezetátalakításának helyszíni ellenőrzése

Hová tart a LEADER Program?

MOSZ: sok álgazdálkodó és egymillió földtulajdonos viszi el a pénzt a mezőgazdaságból

NAV - Bírságolási útmutató

Heti Sajtószemle 2012.06.4-9.

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

Ismét lehet pályázni mezőgazdasági erdősítéshez

Környezetvédelmi beruházások...

Felsőfokon.hu

Halasztja a kormány a földtörvény benyújtását

Az MVH megkezdte a dohány történelmi bázis alapú támogatás kifizetését

Gabonaszárító-fejlesztés a Devecseri Agrokémiánál

Együttműködik Demján bankja az élelmiszerlánccal

Kevés a cseresznye és a meggy az idén

Földpiac: egyelőre nincs döntés a közjegyzői okirati kényszerről

Csökkentek a globális élelmiszerárak

Nyolc év alatt 150 ezer mezőgazdasági munkahely jöhet létre

Földben talált tízmilliók

Az elmúlt két év környezetvédelmi eredményeit értékelte Fazekas Sándor

Növényegészségügyi helyzet alakulás BAZ. megyében 2012. június 16-ig

A szokásosnál kevesebb bor lehet az idén

Az adószám felfüggesztés és törlés 2012. évi szabályai

Bukhatják a támogatást a földek bérlői

Eltörölnék katasztrófavédelmi hozzájárulást

Tovább bővíti ócsai nyúlfarmját a svájci tulajdonú Olívia Kft.

Munkanélküliséget és földárcsökkenést hozhat az új földtörvény

Támogatni kell a magyar vetőmag-nemesítést

Kilencmilliárdan leszünk - Jók a mezőgazdaság kilátásai

Kiút a zöld gazdaság

A nemzeti szintű ökológiai lábnyom számítás megbízhatósága

Elültették az első kínai szuperfákat Magyarországon

Évtizedes vitát zár le a júniustól hatályos hungarikum-törvény

Most van itt a gyümölcskúra ideje

Ugyanazt írta, mint rutinosabb ellenfele, mégis nyert a fideszes pályázó

Minden rög magyar földhöz ragaszkodik a kormány

Hová tart a LEADER Program?

A hazai sertésár meghaladta a kilogrammonkénti 390 forintot

Nagy kérdés, mi számít ugarnak az EU-ban

Gyökeres változásokat hoz a hulladékgazdálkodásban az új törvény

Vezetőváltás két zöldhatóság élén

Őshonos vetőmagok segítenek a természetes környezet megőrzésében

A földcserén bukhat el a termelői összefogás?

Még messze nem rendeződtek az osztatlan gondok

Összefogott az ország a tiszta környezetért

2012 a Szövetkezetek Nemzetközi Éve

Sok támogatást nem igényeltek le

Az új adónem tovább gyengítené a mezőgazdaság versenyképességét

BÉT - 2012.06.01

Támogatási kérelem benyújtása

Linklista...

A tejfogyasztás alakulása...

A középbirtokok, családi gazdaságok megerősítése a cél

Termés-előrejelzések a világpiacon

A szövetkezés a családi gazdaságok jövője?

Stratégiai megállapodás a Tej Világnapján

Zöldség-gyümölcs információk...

Fontosabb növények megyei termésátlagai 2007-2011 között

Föld ügyek - Aktuális cikkek


Heti Sajtószemle 2012.05.21 – 26.

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

Idén tovább növekszik a területalapú támogatások összege

Eucarpia kongresszus a növénynemesítés jövőjéről

Milliárdokért tüsténkedő ügyvédhad a földalapnál

XVI.Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozó

Hagyományos kultúrnövényeink és haszonállataink az új évezredben

Tájjellegű ételeink éledhetnek újjá a HÍR program pályázatán

Magas piaci árak, több hazai búza

Terjeszkedik a Bonduelle Magyarországon

Megoldást keres a VM a termelői likviditáshiányra

Az őszi vetésűeknél közepes, a tavalyi vetésűeknél jó termés is lehet

MK. 61. szám

Növelik a biogáz-termelést a Magyar Cukor Zrt. kaposvári gyárában

Megviselte a kukoricát a talajmenti fagy

"Zsebszerződéssel" érintett földeket vásárolt vissza az állam

Itt a jó idő, támadnak a méhek és a veszélyes darazsak

Figyelem: Csak jogszerű földhasználó kaphat támogatást!

Az EU-átlagnál jobban nőttek a magyar élelmiszerárak

Javuló a terméskilátások

Fagyos hangulat

Osztatlan földtulajdonok: felhívó kampány a VM-től

Területfejlesztők víkendje: komplex gondolkodás kell a gazdaságpolitikában

Korszerű baromfitelepet adtak át Csongrád megyében

Metanolvisszanyerőt telepít komáromba a Rossi Biofuel

Nem kedvezett az időjárás a kártevőknek

2 millió csirke a Faragó-tanyáról

Gátolja a zsírsejtek kifejlődését a szőlőlé

Kárt tett a hűvös idő a dinnyeültetvényekben

Aktuális infók!

Miskolcon is indulhat a Start munka program

Az Alltech elindítja 2012-es programját a fiatal diplomások számára

A családi gazdaság és a családi gazdálkodó

Jelentős előrelépés a hulladékgazdálkodás szabályozásában

Újabb mezőgépipari beruházás a sikeres agráriumért

Másfélszer nagyobb bolygóra lenne szüksége az emberiségnek

Fruitveb: kisebb a fagykár, mint kezdetben látszott

Napi: a Magyar Turizmushoz kerül a bormarketing, az AMC megszűnik

Heti Sajtószemle 2012.05.14 - 22.

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

Biztosítja az NFA a földeket az önkormányzati közfoglalkoztatási programokhoz

Erősebb élelmiszerlánc-felügyeleti eszközöket igényelnek a fogyasztók

Több mint 5 milliárd forintot kapnak az anyatehéntartó gazdák

Egyszerűbben igényelhető a baromfi állatjóléti támogatás

MK. 59. szám

Új rendelet az állati eredetű melléktermékek kezeléséről

Hatással van az agyra az egyik gyakori növényvédőszer

Hatezer munkahelyet ad az erdő

Pollennaptár...

Fiatal Gazda pályázati hírek…

Brüsszelből hoztak aranyat a szekszárdi borászatok

Továbbra is lehet egységes kérelmeket benyújtani az MVH-hoz!

Üvegházhatás...

Egyszerű és rugalmas uniós "agrárzöldítési" rendszert szeretne Magyarország

Nemzetközi árupiacok 2012.05.15.

Biobrikettüzemet avattak Simontornyán

Megvették az egykori Egervint

Új fókuszpont, az állattenyésztés…

Miért nem esznek a magyarok halat?

Átnyúlik a határon a közös zöldség-gyümölcs termékpiac

Új magyar élelmiszeripari vállalat alakult

Hatvanezer látogató az állatvásáron

Idén nem ismétlődik meg a tavalyi jó agrárteljesítmény

20 éves évfordulók az európai természetvédelemben

Búza- és repcetanácskozás, Debrecen

Gyakorlókert a Kunhegyesi református általános iskolában

A növényegészségügyi helyzet alakulása B-A-Z. megyében 2012. május 15-ig

Konferencia a zöld növekedésről

Az alkalmi munkások mentesülhetnek az szja-bevallás alól

Egyetlen földszerződést sem bont fel a kormány

A mezőgazdasági termőterületek kevesebb mint felére kötöttek csak biztosítást

Megújuló energia...

Júliusban indul a 2012-es tanyapályázat

Kezdődnek az idei határszemle ellenőrzések!

Várhatóan 3-4 millió tonna között lesz az idei búzatermés

A beszámoló le nem adás új szankciói

Kérődző szerkezetátalakítási program – állatlétszám meghatározást segítő alkalmazást indít az MVH

Támogatási kérelem mikrovállalkozások létrehozására és fejlesztésére

A FAO nemzetközi összefogást hirdet a termőföld védelmében

Miért nem lehet feltüntetni a tojás kilós árát?

Megkezdődött a dohány ültetése

MFB Vállalkozásfinanszírozási Program Támogatás Plusz Támogatást Megelőlegező Hitel

MK. 57. szám

Kisebb kárenyhítés jár biztosítás nélkül

A földmegosztás költségeit az állam viseli

A méztermelés alakulása

Felsőfokon.hu - Regisztráljon! Csatlakozzon hozzánk!

Az MFB három új, vállalakozókat segítő hitelprogramot indít

Czerván György: növeli a versenyképességet a sávos talajművelés

Mezőgazdasági termékek értéknövelése

A mezőgazdaságban a legnagyobbak az egy főre jutó környezetvédelmi költségek

Mezőgazdasági mintaprogram indul Szabolcsban és Hajdú-Biharban

Támogatás fiatal erdők állományneveléséhez

A VOSZ agrár- és élelmiszer-ipari szekciót alakított

Állatrendőrség létrehozását sürgeti az Orpheus egyesület

Az idén kevesebb mézet adnak a lefagyott akácosok

2 milliárdos pályázati forrás innováció fejlesztésre

VM: jelentősen nőtt a jövedelem a mezőgazdasági termelésben

Heti Sajtószemle 2012.05.7 – 12.

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

Megnyílt a XIX. Alföldi Állattenyésztési Szakkiállítás és Vásár

Egyre drágább a magyar föld: hányat lép a ló?

Nehezen boldogul az EU a bioüzemanyagokkal

Kvótaszabadságra készül Európa?

BÉT - 2010.05.10

Az allergia oka: keveset vagyunk a természetben

Június 1-ig lehet jelentkezni az állam által finanszírozott földmegosztásra

Így lehet olcsóbb a biztosítás a gazdáknak

Tejválság: stratégia és törvénymódosítás a krízis megoldására

Jövő héten várhatóan megjelenik az élelmiszer feldolgozók fejlesztését szolgáló pályázat

Bio-, vega-, öko-, és reform - rendet rakunk a zűrzavarban

Vissza nem térítendő támogatás borászoknak

Földügyek: a Professzorok Batthyány Köre szerint a nagybirtokosok taroltak

Jelentősen nőtt a jövedelem a mezőgazdasági termelésben

Méhbetegségek, Schmallenberg-vírus: támogatást nyújt az EU

Aktuális: VM. - Földesi P. előadás

Fazekas Sándor: a magyar gazdák érdekeit szem előtt tartó földtörvény készül

Jöhet a kilóra mért tojás

Heti harminc deka hal az új ajánlás

A Facebook-on szerveződik az egri vevőkör

A neten akart traktort venni, csúnyán átverték

A Magyar Lovassport Szövetség vagyonkezelésébe kerül a Nemzeti Lovarda

2011-ben többet költöttünk pékárura

34,8 millió euró környezetvédelmi megoldások piacra dobására

MK. 54. szám

Június 2-án ismét TeSzedd! hulladékgyűjtési akció

Növelné az állatvédelmi bírság összegét a VM

Támad a tűzelhalás - védekezzen!

Idén is támogathatják az állatbarátok az állatmenhelyeket

A tejtermelők érdekében a hazai üzletláncok képviselőivel is tárgyalt a VM

Az NFA megkezdi az egyeztetéseket a nagy haszonbérlőkkel

Repce termesztés...

Új pályázat: 250 Natura 2000 területhez készül fenntartási terv

VM: 16 ezer hektár állami földre kötöttek haszonbérleti szerződést április végéig

100 millió forintos de minimis támogatás a termeltetőknek

Helyi termékeket forgalmazó bolt nyílt Szekszárdon

Növényegészségügyi helyzet alakulása B-A-Z. megyében 2012. május 14-ig

Ketreces tojótyúk-tartás: az emberek vagy az állatok fejével gondolkozzunk-e?

Biomasszatermelés: tonnánként 500 forint bírság a valótlan igazolásért

Heti Sajtószemle 2012. 04.30 – 05.5

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

Technológiai fejlesztésre van szükség, hogy megvalósuljon a zöldség-gyümölcs ágazat stratégiája

Pollenszezon: az eperfafélék okozzák most a legtöbb gondot

Mehet a magyar gyümölcs Nyugat-Európába

Az agrártámogatások bánhatják a takarékoskodást

Sok kereskedőnek és vendéglátósnak kell fizetnie az új díjat

Megvenné a Takarékbankot az MFB

Mind árérzékenyebb a fogyasztó

A világon egyedülálló luxusban élnek a libák Nagykamaráson

Új támogatási jogcím 2012-ben

Igyekezni kell a kérelmekkel

Rámozdultak a kínaiak a magyar csúcs-élelmiszerekre

Kihal a székely pityóka?

Erdősültség...

Felügyeleti díjjal kapcsolatos kérdések

Tízmilliárdos támogatás az erdőgazdálkodóknak

Hiába olcsóbbak, rosszul járnak az S-jelölésű tojásokkal a fogyasztók - A jövőben a Ft/kg-os árat is fel kellene tüntetni

Arányos lesz a teherviselés az élelmiszerlánc-felügyeleti díjjal

Hazánk agrárökológiai adottságai kiválóak

Nemzetközi árupiacok 2012.04.30.

Támogatás borászati gépek beszerzéséhez!

Részmunkaidős foglalkoztatás...

Jön a fordított áfa a mezőgazdaságban is

Itt vannak az új megszorítások részletei - beindul a fűnyíró

Májustól változnak a fegyvertartás szabályai

Átmeneti amnesztia a zsebszerződőknek

Gabonapiac

Milliárdok a turizmus fejlesztésére

Osztatlan földtulajdonok: kampányt indít a VM

Az utolsó pillanatra hagyják a gazdák az egységes kérelmek beadását

Két kampányidőszak lesz az agrárbiztosításoknál

Szakmai konferencia a TÉSZ-ÉSZ és a Fruitveb szervezésében Ópusztaszeren, május 11-én

Az élelmiszeripart is bevonná a VM az Új Széchenyi Tervbe

Mit kell tenni kullancscsípés után?

Bővítené az integrátori hitelezését a Budapest Bank

Méhcsaládok száma...

Hírkoktél...

Heti Sajtószemle 2012.04.23 – 28.

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

A kárenyhítési hozzájárulás befizetését az MVH határozata alapján kell teljesíteni!

A visszasajtolási és a bányászati szabályok nehezítik a termálvíz felhasználását

Önálló törvényi tényállás lesz a zsebszerződés

BÉT - 2012.04.24

Csak termelésért járna agrártámogatás

Közeleg a kifizetési kérelem benyújtási időszak vége!

Kihajtási Ünnep a Hortobágyon

A személyi jövedelemadó bevallásokhoz kapcsolódó lehetséges fizetési kedvezményekről

Tej Terméktanács: kilónként 86 forintos árprognózis

Minőség és hagyomány a tejtermékek piacán

Nem módosíthatók a határidők a Nemzeti Diverzifikációs Programban

A tudatos politika hiánya idézte elő a magyar mezőgazdaság strukturális problémáit

Gabonaexport...

Fordított áfával számol a Széll Kálmán Terv 2.0

A 2012. június 1-jéig bejelentett földmegosztás költségét az állam viseli

Tiszta viszonyokat teremt az őstermelői kitűző

Április 30-ig adhatók be az állatjóléti támogatási kérelmek - figyelmeztet a VM

TrükközőK

Időzített bomba az új szuperkukorica?

GM-növények kockázatait vizsgálták magyar kutatók

Új feladatokat kapott a Vidékfejlesztési Minisztérium háttérintézménye

Lezárult a hatékony mezőgazdasági vízgazdálkodást segítő EU.WATER projekt

Május 15-ig még csatlakozhatnak a zöldség-gyümölcstermelők a szerkezetátalakítási programhoz

Lefagytak az akácosok, kevesebb méz lesz

Agrár szerkesztőket keresünk

ÉFOSZ: tavaly nőtt a magyar élelmiszeripar teljesítménye

Javul a jövedelmezőség, ezért nem csökken tovább a hazai dohányterület

Negyedmillió magánszemélynek küld csomagot a NAV

Készül a világ legnagyobb növényhatározója

A legtöbben a minőségi, válogatott portékát keresik, sokszor fajta szerint

Egy sem maradt a negyvenöt csabai malomból

A szomszéd kertje még zöldebb

Öntözési hivatalt hozna létre a VM

Nincs remény, nem lesz olcsóbb az élelmiszer

Madármérgezések: nyomravezetői díjakkal igyekeznek felderíteni a bűncselekményeket

Kiszáradhat a gabonaexport

Védett gémtelepek váltak a tűz martalékává

Zalában lesz az Országos Borverseny

Az adóregisztrációs eljárás legfontosabb szabályai

Országos razziára számíthatnak az őstermelők

Uniós jóváhagyásra vár a magyar termék rendelet

Gondolta volna? Évente 180 kiló ételt dobunk ki!

Változtak a katasztrófavédelmi hozzájárulás feltételei

Érdemes mezőgazdasági biztosítást kötni!

Heti Sajtószemle 2012.04.16 – 21.


Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

OGY: folytatódhat az állami földbérlet-pályázatok bírálatának elemzése

FAO: 2014 a Családi Gazdálkodás Nemzetközi Éve lesz

Családi programok a Föld Napján

BÉT - 2012.04.16

Ötéves mélyponton az uniós repcetermés

Kedvezményes hitelek közötti eligazodást segítő adatbázis készült az agrárium szereplőinek

Az MVH április végéig utalja a területalapú támogatáshoz kapcsolódó elkülönített cukortámogatást

MOSZ: a mezőgazdaság nem tudja igénybe venni a bérkompenzációt

Új agrárkamarai törvény: felgyorsultak az előkészítő munkálatok

Őstermelők termőföldvásárlásának illetékmentessége

Aszálytól fagyig bukdácsolnak az agrártermelők

A vízdij alakulása...

Oroszország, mint a világ második legnagyobb gabonaexportőre

Új növényfajták a Nemzeti Fajtajegyzékben

Talaj menti fagy miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki hat megyére

Kérdőív a birtokméretek optimalizálásához

A növényegészségügyi helyzet alakulása B-A-Z. megyében 2012. április 17-ig

Gyümölcshelyzet: a tavalyinál nagyobb a kiesés

Duplájára növelnék a gombatermelést

Vita a szélerőművekről: károsak vagy sem a különböző madárfajokra?

120 hektárnyi energiaerdőt arattak Somogyban

Egyszerűbben lehet visszaigényelni a gazdáknak a gázolaj jövedéki adóját

Várhatóan csúszik a fiatal gazda rendelet megjelenése

MK. 45. szám

Pollenallergia...

Támogatott mezőgazdasági „katasztrófa-biztosítás

Innováció...

Harsányi Zsolt a MEGFOSZ új elnöke

Kötelező lenne a gázkészülékek időszakos felülvizsgálata

Az európai tőke támadása ellen készül az új földtörvény

Heti Sajtószemle 2012.04.10-14.

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

Üzleti konstrukciók a támogatott mezőgazdasági biztosításokhoz

Banki tranzakciós adó bevezetését tervezi a kormány

Péntek 13: századok óta tartja magát a babona

Hungarikum zöldségmagok nemesítésébe kezd a kecskeméti Zöldségmag Kft.

Kevés a pénz a szőlőtelepítésre – erős hegyvidéki lobbi az alföldiekkel szemben?

A kertészet elsődleges árukibocsátása 300 milliárd forint

A spanyol eper nem magyar szamóca!

Kitiljták a csehek a magyar tojást

Támad a monília, a tafrina és a varasodás a gyümölcsösökben

A legtöbben a környezetvédelmet támogatnák

MVH hírlevél 35. szám

MK. 41. szám

Nem a múlté a szövetkezet

Tízezer őstermelői mentességet vizsgált meg a NAV

Komoly összeggel támogatja a tárca az időjárási agrárbiztosítást

Az EFSA és az EU tagállamok közösen néznek szembe a Schmallenberg vírussal

Őstermelőket érintő 2012. évi változások a járulékfizetésben

Lyme-kór

Rovarkártevők elleni védekezés kalászosokban
Jelentős a csökkenés az EU gabonakészleteiben

Új jogcímek az egységes kérelemben

Ketreces tojótyúk tartás: az új állatjóléti előírások ellenőrzési szempontjai

Komoly károkat okozott a hideg a gyümölcsösökben

Hatott a kampány: Amerikába viszi GMO-kísérleteit a BASF

Magyar tájakat népszerűsítő programok a Mezőgazdasági Múzeumban

Csak szakirányító felügyeletével lehet levegőből permetezni

Heti Sajtószemle 2012.04.2-7.

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

Négyéves mélyponton az EU gabonakészletei

Tojásválságot okozott a baromfijólét

Három évre nő az őstermelői igazolvány érvényessége

Agrárbank létrehozásáról döntött a kormány

VM: társadalmi vita az új földtörvényről

Veszélyben a búza – Tovább csökken sertések száma

Magyar tájakon tavasztól őszig

Felesleges adminisztratív korlátokkal akadályozza a fiatal gazda támogatással kapcsolatos kérelmek beadását a rendelet új tervezete (AGRYA sajtóközlemény)

Forgalomból kivont élelmiszerek mellett bírságolt is a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Termésadatok kötelező megadása a 2012. évi egységes kérelem benyújtása során

BÉT - 2012.04.04

"Szigorúan ellenőrzött malacok"

Operatív bizottság a zsebszerződések ellen

SAJTÓKÖZLEMÉNY: Szárazságtól szenved a Föld gabonaövezete! - állapítja meg a Magyar Agrárkamara

Már lehet támogatást kérni őshonos állatok megőrzésére

Törvényt hoztak a hungarikumokról

Új támogatás a földieper- és málnatermelő gazdáknak

Arányos felügyeleti díj az élelmiszeriparban

Magyar almaszállítmányok indultak Oroszországba

Újra lecsapott az adóhatóság

Új gazdája lesz a Borsodinak

Drágulhat a kenyér

Magyar találmány segíti az állatvér diagnosztikát

Földbankkal hasznosíttatná a földeket a gyulai önkormányzat

Húsvét után 400 forinttal drágul a sertéshús

MK. 36. szám

A növényegészségügyi helyzetről...

Megvan Szekszárd idei csúcsbora

Új jogszabály készül az agrár-élelmiszerek népszerűsítéséről

Változó sertéstartási szabályok

Ráncba akarják szedni a gabonakereskedelmet

Indul a 2012. évi egységes kérelmek kitöltése az MVH-nál (sajtóközlemény)

Exportsegítő agrármarketingben akar erősíteni az EU

Szőlőtermesztés...

Napkollektoros pályázat meghosszabbítva

Nem állunk messze a méhek kiirtásától

Uniós támogatással telepítenek az idén tízezer hektár új erdőt


Heti Sajtószemle 2012.03.26-31.

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

Módosul a mezőgazdasági támogatások elosztásának rendszere

Az erdők is megsínylik a csapadék hiányát

Felsőfokon...

A jövő organikus szemeteszsákjait tesztelték

Védegylet Konferencia

Erősödhet a Leader-közösségek szerepe

Ajándékozási illeték...

Kedvező évet zártak a vadgazdálkodók

Megdrágulhat a sertéshús is

Lendületben az agrárexport

Még több forrást kapnak a szőlő- és bortermelők

A kormány hadat üzent a spekulánsoknak

Drága a sonka is, de hazait érdemes venni

MK. 35. szám

Kivetette hálóját a NAV a "céglovagokra"

A foglalkoztatottak bejelentési kötelezettségének szabályai

2 milliárd forint fiatal erdők ápolására

NFA: a VM szerint szabályosak az eljárások

Húszmilliárd helyett 500 millió jut hungarikumokra

Az élelmiszeripar fejlesztése nemzetstratégiai kérdés

A termelők már betakarításkor nagyobb kereslettel számolnak

Termőföldtől az asztalig ellenőrzik az élelmiszereket

Zöldszámon lehet bejelenteni az élelmiszerlánc-biztonsági szabálytalanságokat

1,4 milliárd forintot kaphatnak a zöldség-gyümölcs termelői csoportok 2012-ben

Rendelet a lakossági víz- és csatornaszolgáltatás támogatásáról

Júliustól fordított adózás a mezőgazdaságban

Kalandozz idén is vidéken!

Nagyot álmodtak a fiatal borászok: 300 éves pincében dolgoznak

Helyi termék mintaprogram indult a Dél-Dunántúlon

Közép-európai fiatal gazdálkodók konferenciája

Húszezer közmunkást kér a Vizgazdálkodási Társulat


Heti Sajtószemle 2012.03.19-24.

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

Gardenexpo: kertápolási kiállítás és vásár a Papp László sportarénában

BÉT - 2012.03.22

Felsőfokon...

Vízfelhasználás a mezőgazdaságban

Ha nem esik hamarosan, újabb rekordaszály jön idén

A bárányhús a legkevésbé zöld

Ne reménykedjünk tojásár-csökkenésben húsvét után

Támogatás borászati gépek beszerzéséhez

Ezentúl tenyészállatok után is lehet MFB Agrár Forgóeszközhitelt igényelni

Budapesti központot nyitott egy amerikai gépgyártó

Egyre később fizetnek a cégvilágban

A cukorbetegség...

Kik mustrálják a magyar borokat?

Programajánló – Magyarország tecnikai vívmányai a békeidőkből

Nagyon amatőrök a magyar vállalkozók

A tojásfogyasztás alakulása

"Nem ezt ígértük" Ángyán kritizálta a földek szétosztásának a módját

A termőföldtől az asztalig felügyeli az élelmiszerláncot az új hivatal

A fenntartható vízgazdálkodás és az egészséges ivóvíz fontosságára hívta fel a figyelmet a VM és a BM

HFTE...

Kibővült a webENAR! – Már marhalevelet is lehet ügyintézni a webENAR-on!

Bionövényvédelem

Nem kötelező regisztrálni sem az agrárkamaráknál, sem az ipari és kereskedelmi kamaráknál

A szőlőterület nagysága

Magyar biotechnológiai terjeszkedés az USA-ban

Kevesebb a tojás a tesco-s Nagyi tésztájában

Maffiák irtják az erdőket világszerte

Program a makói hagymatermesztés újjáélesztéséért

2020-ra hétszázezer agrárfoglalkoztatott – áll a kormány által elfogadott nemzeti vidékstratégiában

Jelentős méhpusztulásokat okozott a februári vastag hótakaró

Tönkremennek a TÉSZ-ek?

Engedéllyel szedhetők a földalatti gombák

MVH hírlevél 32. szám

MK. 31. szám

Másfél millió magyar ivóvize arzénnal szennyezett

Ismét igényelhető a borszőlő-ültetvény telepítési jog

Három lépésben emelik a baromfi árát

A Parkinson-kór

Növényvédelem: kevesebb hatóanyag, több ellenőrzés

A biokert...

Összefogás Európa erdeinek védelmére

A tojásárak alakulása...

Axiál a Jövő Szakemberéért Program

Világszínvonalú kísérleteket végeznek Szekszárdon

Újabb állami földhaszonbérleti pályázatokat készít elő az nfa

A búza és repce fejtrágyázása

2012-ben kiadott növényvédő szer forgalomba hozatali és felhasználási engedélyek

Csendes, áztató esőre vár a mezőgazdaság

Mozgalom őshonos gyümölcsfáink megőrzéséért

Egyre több sonka fogy a húsvéti időszakban

KLÓRPIRIFOSZ REPCÉBEN – ZÖLDBIMBÓS ÁLLAPOTTÓL TILOS !

Osztatlan közös tulajdon megosztása...

Kárenyhítés, kockázatkezelés a mezőgazdaságban

A pénzpiacok "megfertőzték" az élelmiszervilágot

Uniós szakértők konzultálnak Moszkvában az élőállat behozatali tilalom miatt


Heti Sajtószemle 2012.03.12-17.

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

1100 milliárd forintra bukkantak

Munkanélküli fiatalok...

A mezőgazdasági árak alakulása

Valódi megoldást, valódi szociális szövetkezeteket

Két hét van a tavaly ősztől bekövetkezett mezőgazdasági káresemények bejelentésére

Aktuális...

Izgalmas ökoalapítvány a láthatáron

Integrált vidékpolitika

Januárban a tej 11,6, a tojás 22,5 százalékkal volt drágább az egy évvel korábbinál

BÉT - 2012.03.13

Az egyéni vállalkozói tevékenység megszüntetéséhez kapcsolódó adókötelezettségek

Húsz százalék a fagykár Tokaj-Hegyalján

A cukorgyártásra emlékeztek Szerencsen

Nem nyerhet mindenki a földpályázatokon

Kikelet a Hortobágyon

NFÜ: áfa-kompenzációt kaphatnak az uniós forrásokból támogatott projektek

Idén tízszer több diák vetheti bele magát

Hajnal-táj: régi magyar zöldségfajták reneszánsza?

KSH - Növénytermesztési módszerek, 2012. január

Globális felmelegedés

Katasztrófavédelmi hozzájárulás - Nem elég befizetni

Oroszország betiltja a sertésimportot az EU-ból

Dióhéjban a margarin történetéről és gyártásáról

Kutatják, mely gének működtetik a növények biológiai óráját

Magyar kaviár a Viharsarokból

Egészségesebb étolajat fejlesztettek ki szegedi kutatók

Szomjasan érkezik a tavasz

EU: a mezőgazdaság is kerüljön a klímavédelem körébe

Prémium kategória az, amiben a kis mennyiségeket előállító kézművesek labdába rúghatnának

Génkezelt növények: továbbra sincs uniós kompromisszum

A válság előtti szinthez közelít a magyar-orosz kereskedelem

Mégsem adó az "új élelmiszeradó"

Ezért érdemes kerülni a nyers csirkehúst

KSH - Üvegházhatású gázok kibocsátása, 2012. január

A Füleky Pincészet lett az Év Épülete

Foglalkoztatási szövetkezetek: új lehetőség lesz a közmunkásoknak

Heti Sajtószemle 2012.03.5-10.

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

Takarékokból igényelhetnek hitelt a gazdák fagykárokra

Brüsszel: nincs GMO-kompromisszum

Megváltoztatja receptjét a Coca-Cola és a Pepsi

Korrupció...

Több nap mint kolbász - Hogyan tovább, élelmiszer-gazdaság?

Évek óta alulmarad a piaci versenyben a hazai gyógynövényágazat

SAJTÓKÖZLEMÉNY: Quadris díjjal tüntették ki a legjobb hazai borokat

MT 261 - befutó a terménypiacon

Alzheimer-kór

Visszaeső terméshozamokat és drágulást hoz az idei forró nyár

Vaj vagy margarin: melyik az egészségesebb?

Jót is hozott a kemény fagy

Négyezer őstermelő már megújította igazolványát

MK. 27. szám

Környezetvédelem: a jobb végrehajtás nemcsak környezetünket, hanem pénztárcánkat is kíméli

Csak nyár közepétől csökkenhet a tojás ára, a baromfihús viszont drágul

Versenyfelügyeleti eljárás alá vonta a GVH a Négy Mancs Alapítványt

60 forintos tojásárat hozhat a húsvéti nyuszi

A versenyképességet javítja a TÉSZ-ÉSZ és a FruitVeB konferenciája

ENSZ: különadó a bóvli-élelmiszerekre

Fagy vámolja a búzát

V. Németh: a trükkös termőföld-manipulációk ellen tesz a kormány

Piacra ki – Az őstermelői piacok létjogosultsága II. rész - Alternatívák

Ismét forró és aszályos nyár jön – az Esőtánc hosszútávú előrejelzése

Indul a Kérődző Szerkezetátalakítási Program

Ásványvíz fogyasztás...

Magyar fűszerpaprikát vásárol a Nestlé

Már csak néhány nap van a kötelező E-monitoring adatszolgáltatásra!

Idén ringbe szállnak az agárügyfelekért a bankok

Aktuális jogszabályok, közlemények

A belvizet és az aszályt is előre tudja jelezni a magyar-szerb közös kutatási rendszer

Képmutató ökopolitika: fosszilis energiákat támogat Brüsszel

Piacra ki – A HUMUSZ filmje – Az őstermelői piacok létjogosultsága a fenntartható fejlődés szemszögéből

Változik az európai uniós támogatások eljárásrendje

Metszési ismeretek...

Kezdődik a GMO-tartalmú élelmiszerek ellenőrzése

Elindultak az első marhaszállítmányok Törökországba

Heti Sajtószemle 2012.02.27-03.3

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

Ki kaphat hitelt?

Íme Európa Év Fája

Feldman: pénzhez kell juttatni a sertéságazati szereplőket

Hiánycikknek számítanak egyes prémium vetőmagvak a napraforgópiacon

A klímaváltozás növeli a Schmallenberg-vírus terjedési kockázatát

Országos GMO-razzia indul az áruházláncokban

MFB: az erdőgazdaságok is részt vesznek a közmunkaprogramban

Javítani kell a sertéságazat működési feltételeit

Kampány a lakossági élelmiszer-hulladék csökkentésére

Halált okozó szemetelés

Az export számos élelmiszergyártó kitörési pontja

Kombinált mikrohitel – GOP-2011-4.1./2, KMOP-2011-1.3.1./2

Júniusban indul a magyarországi gyümölcsösök összeírása

Kincsemről nevezték el a most elfogadott nemzeti lovasprogramot

A Signal Biztosító vidéken, a takarékszövetkezeti hálózatban terjeszkedik

Őshonos állatok megőrzését támogatja a Vidékfejlesztési Minisztérium

Fazekas Sándor: nem lesz változás sem a NVS-ben, sem a Darányi Ignác Tervben

MK. 24. szám

Tájékoztató a TÁMOP1.1.4. foglalkoztatást elősegítő támogatásairól

Egyesült a Syngenta vetőmag és növényvédelmi üzletága

Fűszeresek és Kézművesek Vására

A magyar vetőmag világhírű

Félmilliárdot szán a kormány hungarikumokra

Illegális dohánytermékek...

Csökkent az adatszolgáltatási kötelezettsége a gazdálkodóknak

A Mezőgazdasági Tanács 2011. február 21-én Brüsszelben harmadik alkalommal folytatott vitát a közös agrárpolitika jövőjéről készült bizottsági jelentésről.

A vágóbaromfi ára

Amilyen a tőke, olyan a bora - Alaptrágyázás szőlőben

Országos méhésztalálkozó: Budapestre került az „Év méhésze” díj

Gabonapiaci áfa csalások: újabb vállalkozást buktattak le a NAV revizorai

Orvhalászat: tavaly 40 százalékkal nőtt a törvénysértések száma

Kevesebb nádat vágtak idén

Nézőpont: A malacos példa

A terményből is részesednek a közmunkások

Az eddigi 35-ről 40 évre emelte tagfelvételi korhatárát az AGRYA

Keresettek a földvásárlási hitelek

Kétmilliárdból gyarapítanák a földvagyont

Tévhitek és tények - Mindent a konzerv és mirelitzöldségekről

2012 - a visszafogott remények éve lehet

Külföldi össztűz alatt a magyar sikerágazat


Heti Sajtószemle 2012.02.20-25.


Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

T á j é k o z t a t ó !

Világújdonságot mutattak be Balatonfűzfőn

Földszerzés lízingelt disznókkal, két petíció a miniszternek

Az EB szerint nem ismétlődik meg a tavalyi agrárteljesítmény-növekedés

BÉT - 2012.02.24

A vidék megerősítéséhez szükség van a fiatal gazdákra

Sorsdöntő hetek a mezőgazdaságban

Tejforradalom...

AKG - IM közlemény

Hazánk népessége...

MK. 20. szám

5000 magyar ízt kóstolhat

Versenyben a kukoricatermesztők

Áremelésre készül a baromfiipar, még akkor is, ha ez fogyasztáscsökkenéssel jár

Az idén nagyon oda kell figyelni a metszésre! - figyelmeztet a Magyar Agrárkamara

Hulladékból üzemanyag!

Új módszert alkalmaz az üzemanyagcsempészek ellen a NAV

Betett a bioetanolnak a drágítás

Környezetbarát védekezési módok a károsítók ellen

A veszteségleírás szabályainak 2012-es változásairól

Március elejétől lehet benyújtani az egységes területalapú támogatási kérelmeket

Agrártermékekbe érdemes fektetni

Növelik a mezőgazdaságban foglalkoztatottak számát

Március 1-én lejár a kamarai regisztráció határideje

Még lehet jelentkezni az Ablakon Bedobott Pénz Program 2012-re

Közeleg a határidő

Nem számítanak áradásra

Üres sátrak, bizonytalan értékesítés

Mezőgazdasági menedzser állás az Agrárállásokon!

Őssejtből édeskés ízű hamburger

MVH hírlevél 28. szám

Huszonötszörös túljelentkezés az állami földekre

Magazin: Csökken a hazai, nő az import a tejtermék-értékesítésben

Tizenhat milliárd forintba került a mezőgazdasági területek helyreállítása

Az önálló vállalkozási státusz megállapításáról

Hírkoktél...

Kormány elé kerül a Nemzeti Lovas Program

Segítséget kapnak a fiatal gazdák

Tilos trágyázni a fagyott földeket!

Átadták a Zalai Baromfifeldolgozó pacsai üzemét

Hol van már az olcsó hús?

Fiktív számlákkal igénylik vissza az adót

A fagykár és a támogatás foglalkoztatja a méhészeket

Sertéspiac: komoly állománycsökkenés az uniós tagállamok felében

Kutatók által kifejlesztett élelmiszerek e Debreceni Egyetem "i-boltjában"

A családi gazdálkodói életformára készít fel az AGRYA klubhálózata

A kóbor ebek védelmében...

A határig kell kísérni az uniós exportot?

Márciusra ígéri a VM az „állományduplázó” sertésstratégiát

Az influenzavírus...

Folyamatosan kötik a haszonbérleti szerződéseket az állami földekre

Folytatódik a hulladékrazzia

Tükörben a Világ - oktatófilm

Hurokkal fogtak egymilliós szarvasbikát

Összesen 1,25 milliárd hektár GMO-terület az elmúlt 15 évben - Az USA vezet, Brazília a "hajtómotor", Európa a sor végén kullog

Főbb aktuális határidők

Adóügy: Főállású őstermelők 2012. évi társadalombiztosítási szabályai

Elfagyott a kajszi fele

Rossz SAPS-kifizetések 2006-2007-ben: 5,2 millió eurót követel a bizottság

Heti Sajtószemle 2012.02.13-18.

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

MFB Vállalkozásfinanszírozási Program

BÉT - 2012.02.16

Vészesen csökken a hazai bortermelés

Tervezik a létszámleépítést a Vidékfejlesztési Minisztériumnál

Vasárnapig tart nyitva a FeHoVa nemzetközi kiállítás a Hungexpon

Kétmilliárd dögmegsemmisítésre és oltásra

Hová mennek az adóellenőrök?

A búza megmaradt, a repce alig

Vadászható lesz a nyári lúd – három új védett faj a listán

Állami agrárbank lehet a TakarékBankból

A mezőgazdasági árakról...

A lassuló agrárár-emelkedésben egyre drágábbak az állati termékek

Megújul az agrárszakképzés is

Megkezdődik a tavalyi agrárkárok kifizetése

Az infláció alakulása...

A fagy és az importbor fektetheti két vállra a szőlő- és borágazatot

Jóváhagyta az Európai Parlament a legrászorultabbakat segítő uniós élelmiszerprogram folytatását

Nyomott árak a zöldségpiacon: csökkenhet idén a vetésterület

Lesz-e tisztességes tejfelvásárlási ár?

Földalapú támogatások: közel háromszor drágább az emberi ellenőrzés a műholdasnál

Indulhat a magyar juh-és kecskehús Oroszországba

A hajléktalanok száma...

A földekből él a magyar

Meghaladta a 800 milliárdot az MFB-s agrárhitelek eddigi összege

Földet remélnek az államtól

Tüsszög a kajszi és a meggy

Környezetvédelem: A Bizottság határozottabb lépéseket vár a talajromlás megállítására

Borsóból tabletta?

A Bizottság stratégiát terjeszt elő az európai biogazdaság fenntarthatósága érdekében (Sajtóközlemény)

Szupermarketeket vált ki a közösségi mezőgazdaság

Tisztújítás a baromfis szervezeteknél, új elnök a BTT-nél

Magyar földbe magyar magot

Társulásra kapnak pénzt a zöldség-gyümölcs termelők

Több mint 300 iskola jelentkezett a Vesd bele magad! programra

HUSZ: a hungarikum nem köthető egy tárcához

Tájékoztató a mezőgazdasági biztosítások díjának támogatásáról

2015-ig államosítják a védett természetvédelmi területeket

Szarvasmarha-állomány

Nehéz a klíma-lecke, mégis meg kell tanulni!

Jól megy a dohánytermelőknek

MVH hírlevél 27. szám

Monitoring adatszolgáltatás...

Szigorodnak az "áfa gyakorítás" szabályai

Állatjóléti támogatások: egyszerűbb és gyorsabb lehet a kifizetés a baromfiágazatban

A sertés létszám alakulása...

Euralis Vetőmag hírlevél 4. - legfrissebb hírek a kutatás - fejlesztés területeiről

Az egész világon nőtt az élelmiszerek ára

Regionális Terményárak az Agrotrend.hu-n

Tíz év legkockázatosabb tele az idei a mezőgazdaságban

Több mint háromszoros túljelentkezés a nemzeti parki állami földekre

Lízingpiaci helyzet...


Heti Sajtószemle 2012.02.6-11.


Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

Meghívó: Konferencia a tudatos tápanyag-gazdálkodásról – Tények, vélemények, tapasztalatok

Rendkívüli időjárás mellett is bevált kukorica gyomirtási megoldások

Kihelyezett tanszéket alapított a gödöllői Szent István Egyetem KSH-ban

Felelős állattartás télen is: a nagy hideg krízishelyzetet is okozhat!

A beforgatott jövő

Megkezdődött a nádaratás a Balatonon

Újból jelentkezhetnek a gazdák a zöldség, gyümölcs és dohány szerkezetátalakítási programra

A hónap végéig igényelhető a kifizetés az őshonos állatfajtákra

Rekordszárazság volt Magyarországon tavaly - grafikonok

KAP reform: ki kap, ki nyer, kinek jut?

Állandó kiállítás nyílik a paraszti gazdálkodásról a debreceni agrárcentrumban

Magyar szabadalom a vegyszermentes mezőgazdaságért-Phylazonit

Durván drágulhat az ivóvíz

Fruit Logistica – Magyarország számára fontos üzletkötési fórum

Tudta? Érdekes hírek, információk

TALAJVIZSGÁLATI KÖTELEZETTSÉG NITRÁT-ÉRZÉKENY TERÜLETEKEN!

Nincsenek az uniós sertéstartók felkészülve az egyedi kocaállások betiltására

Felfüggesztették a munkahelyi képzéseket támogató pályázatokat

Kiváló lehet a 2011-es évjárat a szekszárdi és a tolnai borvidéken

A veteményeskert szerény mostohái

Milliárdokat vitt el az aszály

Történeti táj minősítést kapott a tokaji borvidék

Jön az uniós biobor

Lehet online regisztrálni a kamaránál

Kiegészítő tevékenységű vállalkozókat érintő változások

Szeretik a hajdúsági sajtokat a Közel-Keleten

Állami földhasznosítás: megvan az első három nyertes, további 1500 jöhet

Vidéki rendezvények...

Fiatal munkanélküliek aránya

Földhitelezés: az idéntől kedvezőbb fedezeti feltételek az OTP Banknál - Májusban újra földérték-térkép

Új díjat alapított és évente két nyertest jutalmaz az AGRYA

Vacogó szőlőültetvények

Távérzékelési központot nyit az ENSZ Gyöngyösön

Újabb 22 Kiváló Magyar Élelmiszer

A civileknek, a termelőknek és a csirkéknek sem jó

Jó hír: olcsóbb lehet a cukor

Maffiák veszélyeztetik a növényvédőszer- és vetőmagpiacot

A nagy borháború

Falumegújításra és -fejlesztés és a vidéki örökség megõrzése

Furmint Február 2012

RAPOOL tavaszi technológiai ajánlások repcetermesztők számára

Újra lehet juhok és kecskék elektronikus jelölésére pályázni

Továbbképzést szervez a gyümölcstermelőknek a FruitVeb

Összevonnák a kisparcellákat

Új EU pályázati kiírások várhatóak

Változtak a szabályok: mire figyeljünk az önellenőrzésnél?

NFÜ: két hónap alatt 200 milliárd forint forrás a társadalmi megújulásra


Heti Sajtószemle 2012.01.30-02.4

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-
463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

Nem vár recessziót a Takarékbank

50 éves a KAP

Új szövetkezeti törvényért lobbizik az Országos Szövetkezeti Tanács

A hideget jól bírják a vadak – a magas hó okozhat gondokat

VM: új növényfajtákat ismert el a Fajtaminősítő Bizottság

Újra pályázhatnak a környezettudatos iskolák

Az áremelkedésekről szólt a vasárnap nyíló Foodapest beharangozója

Kampány indult a helyi élelmiszerekért

Szövetségre léptek a magyar pincefalvak

Tizenöt helyszínen tart vevőtalálkozókat március elejéig a bábolnai IKR

Népszerű volt az AGROmashEXPO

Szakkönyv ajánló...

A munkáltató kártérítési felelősségéről

Példaértékű a magyar önfenntartó falu

Csaknem 1,5 millió tonnával több gabona termett tavaly

Napi: minimális forráscsökkenéssel jár a közös agrárpolitika

Nem hisznek a gazdák az „Egy koca egy, egy porta” program sikerében

Tíz éve nem drágult ennyit a bor

Csatlakozz a Vesd Bele Magad! Programhoz - Felhívás általános iskoláknak

Magánerdőkben is dolgozhatnak közmunkások

Segíthet-e a vidéken a kormány Darányi Ignác-terve?


Heti Sajtószemle 2012.01.23 – 28.

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

10 millió forintra nőtt a vissza nem térítendő támogatás az ÚSZT legnépszerűbb pályázatán

Helyzet a közösségi bormarketingbenHelyzet a közösségi bormarketingben

A napraforgó terméshozama...

Ötszázalékos tej termelői áremelés várható – a boltokban is érződik majd a drágulás

Újabb felszólítás: unióellenesek a tyúkketrecek

Európában is egyre kevesebben élnek a mezőgazdaságból

Biztató jel, hogy a gazdák gépeket és földet vásárolnak

Döntött a Kúria, pénzt kapnak a fiatal gazdák

Állami vetőmagszervezetet hozna létre az agrárkormányzat

A budapesti belvárosba költözik a Mangalica Fesztivál – kinőtték a Vajdahunyad Várát

Egy milliárd jut a méhészetekre + Hang

Sertéspiaci fejlesztés: az Aliter-P Kft. kétszázmilliós beruházása Bábolnán

Szabálysértés helyett bűncselekmény lehet az orvvadászat

Mezőgazdasági támogatások - 2012. 3. rész

A kukorica terméshozama

Februárban dönt a kormány a sertésstratégiáról

Kiugróan sok adószámot függesztettek fel

Már csak néhány napjuk maradt

Nehéz helyzet elé néznek a termelők, növelné a szakmai szervezetek szerepét az új KAP

Heti Sajtószemle 2012.01.16-21.

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

Húsfeldolgozók a magyar húspiac összeomlásától tartanak

Magasszintű uniós csoport felülvizsgálja a szőlőtelepítési jogokat

Komposztáló kas

Egyre több területet borít erdő – jelentés készült hazánk erdőállományáról

Fogyasztóbarát emblémát vezet be az NFH

Borászati képzésfejlesztés az egri főiskolán

Borászati képzésfejlesztés az egri főiskolán

Bemutatkoznak a minőségi hazai áruk

Új előírás a Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapotra

Az átállás időszakában csökken a hazai tyúkállomány

A PannonMill 10 százalékos áremelést tervez februártól

Rekorder óriás busa került elő a Tisza holtágából

Támogatást igényelhetnek az anyakecskét tartók

Újabb szög a GMO élelmiszerek koporsójába

Indul a Darányi Ignác Terv - A vidék élni akar, Magyarország megújul!

Parlament előtt a Hungarikum törvény

A liszt ára...

A BASF kivonul az európai génpiacról

ÚSZT: vegyes az éves mérleg

Tokaj a világ legjobb helyei között

Agrárkörnyezeti adatok, 2000–2010

Napi: kétszer drágul húsvétig a baromfi ára

Kihat a pályázási kedvre a válság

Vége az ásványvíz-botránynak: itt a Lidl vizsgálatának eredménye

A pálinkaforradalom után jön a sörrebellió?

Idő kérdése, mikor drágul a kenyér és a hús

BÉT - 2012.01.12

MVH - 24. sz. Hírlevél

Heti Sajtószemle 2012.01.09-14.

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

Szakkönyvek...

Anyakecsketartás támogatása...

Már Brüsszelben vannak a magyar borok termékleírásai

A gyenge forint is emelte a mezőgazdasági termelői árakat

Tokaj-Hegyalja

Perelnek a somogyi gazdák a parlagfű bírság miatt

Sajtóközlemény: Megjelent a FRUITVEB 2011. évi évértékelő kiadványa

Osztatlan közös tulajdon: magával is kiszúrt az állam

Európa legnagyobb tehenészeti telepe épül Bólyban

Okos kialakítású istállók

Nem túl jók az agrárium kilátásai 2012-re

Nem lesz termékdíjköteles a mezőgazdasági kertészeti fólia

Területalapú támogatások: 2.0

Hubertus Bt-ügy: az állam visszaveszi a földjét, az osztrák cég perel

Fontosabb aktuális határidők...

A föld­alap ha­szon­bér­le­ti pá­lyá­za­tai Észak-Ma­gyar­or­szá­gon

Minden ötödik számla bűzlik a könyvelőknek

Az év legjobb vörösborai

Szűkül a tejesek mozgástere

Drámai állapotok a törökországi élőállat-exportnál – állítják állatvédők

Nemzetközi tész-tanácskozás

Szigorodó növényvédelmi előírások

Félmilliárdot kapnak a hungarikumok

Jelentősen emelkednek az élelmiszerárak

Termőföldeket vásárolhat fel az Őrségi Nemzeti Park

Emelkedő kukorica árak

Környezetbarát csomagolás mezőgazdasági melléktermékekből

Két élelmes kiállítás egyben

Zöld iránytű

Hátszél az agrártermelőknek

 

Heti Sajtószemle 2012.01.2-7.

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

Jogszabályváltozások - Így változtak az adótörvények

Egyéni járulék levonása és a többes jogviszony szabályai 2012-től

Átlépte a húszezres határt a cégfelszámolások száma

Itt az ebadó

MNB prognózis

450 millióért vesz védett földet az állam

A bürokrácia csapdájába került a káptalantóti termelői piac

Nem kigazdálkodható és rontja a versenyképességet az elvárt béremelés

Népszabadság: az áfával akcióznak az élelmiszerláncok

Folyamatosan drágul a hús

Változtak a fizetési kedvezmények szabályai

Sokkoló és korszakalkotó felfedezések 2011-ből

Ezermilliárdra nőttek a körbetartozások

Komoly gondot okoz a december végi jogszabály módosítás a fiatal gazda támogatás lehívásában

Pofon az áfát visszaigénylő cégeknek
Jó hír a FAO-tól az élelmiszerárakról

Nem változott az őszi vetés nagysága

A legjobb olívaolaj átverés: hogy lehet a drága, extra szűz csomagolásunk valójában olcsó utánzat?

Mi a baj az ebadóval?

A csoki- és terménytolvajokat is elfoghatják a polgárőrök

Durván nyakon öntötte a borászokat a kormány

A Magyar Turizmusnál a bormarketing

Heti Sajtószemle 2011.12.27-30.

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

Tokaj-Hegyalja történeti tájjá nyilvánításáról

Az ördög nem alszik téli álmot

Új csődtörvényünk van

Petykó: Jelentősen felgyorsultak az európai uniós támogatások kifizetései

Tavaszi fagykárok: január elejétől igényelhető a 8 milliárdos MFB-hitel...

Kiváló az idei minőség az egri borvidéken

Újra luxuscikk lehet a csokoládé

Nehezebb lesz céget alapítani

Az agrárgazdaság kibocsátása 26 százalékkal bővül

Támogatás jár a mezőgazdasági biztosításokhoz

Népszava: nem tesz jót a fogyasztásnak az áfaemelés

Árvízvédelem: hétmilliárd forintos döntés született

Növeli termelését a Zalai Baromfifeldolgozó

2011: ez a kártevők éve volt

Új kilátások a mezőgazdaságban: béreljen földet Romániában!

Jó ütemben halad a pécsi erőmű új biomassza blokkjának építése

Javultak idén a zöldség-gyümölcs ágazat eredményei

Meghosszabbításra kerül az Akkreditációs felhívás tanácsadó szervezetek részére

Tájékoztató a 2011.évi személyi jövedelemadó bevallásához - rövid hír

Biztonságos menedék marad a termőföld?

Jobban fogyott idén a traktor és a kombájn

Az eva-alany 2012.évi adókötelezettségéről

Gombamérget találtak kínai tejben

Heti Sajtószemle 2011.12.19-23.


Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

V. Németh: több gulya és ménes kell a legelőkre
40 év alatt duplájára nőtt az emberiség

Jövőre megszűnik az adószám-felfüggesztés, többszázezres bírság jár helyette

2012-ben is kiemelt ágazat az állattenyésztés

Jövőre újra lehet pályázni a tojótyúk ketrecek átalakítására

Új szabályok az állatlétszámhoz kötött támogatási jogosultságokban

Gond lehet a globális élelmiszerárakkal

Ezekre a támogatásokra pályázhatsz jövőre!

Éder Tamás: az élelmiszeriparnak nincs igazi gazdája a kormányban - Újabb piacvesztési, elbocsátási és áremelési hullám 2012-ben

Martonvásáron lesz az MTA Agrártudományi Kutatóközpontja

Levadássza a veszélyes termékeket a fogyasztóvédelem

Jelöletlen olcsó külföldi tojások a magyar piacon

Megkönnyítenék a piaci árusok munkáját

Indulhat a szociális földprogram

Nehéz év lesz 2012 a fogyasztói piacnak

Vaddisznóbetegség öli a vadászkutyákat

179/2011. (XII. 20.) számú MVH Közlemény

VM Pályázati felhívása

Mezőgazdasági őstermelőket érintő legfontosabb változások a 2012. évre

Élelmes kettős: februárban másodszor együtt a Foodapest és az UKBA

MK. 157. szám

Rendelet készül a növényvédelmi tevékenységről

Jövőre nem úszhatják meg a járulékot a vezető tisztségviselők

A rossz idő miatt elmarad a rekord 2012-ben

Csúszik a rendezetlen tulajdonviszonyú földek problémájának megoldása

Heti Sajtószemle 2011.12.12-17.

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

Pálmai Ottó: nem használjuk ki a magyar agrárium lehetőségeit

Környezet: A szennyvízkezelés problémájának megoldása (EB sajtóközlemény)

Elindult a dohányfelvásárlás

Vízgazdálkodási adatbázis készül mezőgazdasági és környezetvédelmi célokra

Agrárhitelezés: a növénytermesztés adhatja a növekedés alapját

Indulhat a magyar marhahús export Algériába

Karácsonyig nem lesz drágulás

Óriásit "kaszáltak" az idén a kukoricatermelők - Szinte kizárt, hogy minden feltétel még egyszer ennyire kedvező legyen

Drágultak a mezőgazdasági termékek

2013 lehet a juhtartás csúcséve

Jövőre nagyon bedurvul az adóhatóság

Kukorica Termésverseny 2011

Olajszőkítés helyett ma már inkább "megutaztatják" a gabonát

Évtizedes csúcsra futhatnak a búzakészletek - esik a búza ára

A burgonya ára csökkent, a vágóállatok jelentősen drágultak

Tájékoztató a szőlőültetvény szerkezetátalakítási és -átállítási támogatásra rendelkezésre álló forrás kimerüléséről

Bővülhet az agrárhitelezés

"Betelt a pohár": eljárást kérnek a Négy Mancs ellen

Oltalom alatt a magyar szürkemarha hús

Mozambiki nádcukorral dolgoznak a kaposvári cukorgyárban

- Üzemanyagcellás traktor a New Hollandtól

"Hazát áruló" ügyvédek és hatósági személyek a földvircsaftban

Ennyi föld tart el hétmilliárd embert

Ne szennyezze a mezőgazdaság a vizeinket! - sajtóközlemény

MK. 151. szám

Fazekas Sándor: a csatlakozás utáni legeredményesebb év volt 2011

Az erdőgazdálkodás a vidékfejlesztés egyik kitörési pontja lehet

Kötelező adatszolgáltatás nitrát-érzékeny területen

Százmilliárdos adócsalás illegális gabonakereskedelemmel


Heti Sajtószemle 2011.12.05.-10.

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

Fokozott ellenőrzés az élő szarvasmarha szállítmányoknál

Gabonapiaci áfa-csalások: a baromfiágazatnak is vannak információi a visszaélésekről

Jó befektetés a termőföld?

Bűnözők teszik tönkre a marhaexportot

Aszály és növekvő import sújtja a magyar agrárágazatot

Karácsonyi borkampány indult

Különleges tejtámogatás: december elejétől csaknem 5 milliárdot fizet az MVH

Egyre ritkábban „lakott” disznóólak

Egyszerűsödnek a termelői borkimérés szabályai

Lesőfával a pockok ellen

Román disznók lepik el Európát

Tojótyúkok ketreccseréje: 109 hazai telep zárhat be - A BTT átfogó brüsszeli ellenőrzéseket sürget

MK. 144. szám

Az eredetvédelem és a fóliás termesztés növelheti a fűszerpaprika termőterületét

Nagy kilengések jöhetnek az olajpiacon

„Magyarország Legjobb Pálinkája” a Mezőgazdasági Múzeumban

Kilónként 400 forint a hazai sertésár, de jövőre árcsökkenés jöhet

Több tonna hamis élelmiszert foglaltak el az EU-ban

Országos Szaktanácsadási Bizottság segíti az agrár-szaktanácsadási rendszer megújítását

Kiírta a haszonbérleti pályázatokat a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága

P T I - 2011.12.7

Kiadvány rendelés...

MAB: túl kevés agrárszakos hallgató szerez diplomát

A Magyar Szolár Szövetség a napkollektor-pályázat meghosszabbítását szorgalmazza

Vessünk magyar vetőmagot!

Átrendeződik a sütőipari piac

Jobban tejelnek a törkölyön tartott tehenek

Ingyen fűt és hűt a talaj hője

Heti Sajtószemle 2011.11.28.-12.03.

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

A világ termőtalajának negyede erősen erodálódott

Karácsony közeledtével ismét fokozott ellenőrzéseket végez a NAV

Támogatás mezőgazdasági utak fejlesztésére

Engedélyhez kötik a légi permetezést

A mostani felvásárlási ár mérsékeli a sertéstartók veszteségét

Vidéken sem épülhetnek 300 négyzetméteresnél nagyobb üzletközpontok!

A CBA Hungarikum delikát üzleteket nyit Európa-szerte

Elfogadta az országgyűlés az új mezőgazdasági kockázatkezelési törvényt

Újabb termékeket sújthatnak adóval

235 millió helyi élelmiszerek kampányára

Izmosodhat Magyarországon a minőségtudatos fogyasztás

Négyszáz forintos benzinnel számol a NAV

Új típusú kontraktus jön az árutőzsdén

Az élelmiszerbiztonság kiemelt feladat

Kiderült, mi a nemzeti érdekünk

Tavaszi vetésű növényeink startertrágyázásáról

Dél-dunántúli regionális sertésprogramot indít a Kaposvári Egyetem és a Kométa

MK. 140. szám

NFA pályázatok

Így fejlesztenék a vidéket

Decemberben fizetik ki a GMO-pénzeket

A francia libamáj kétharmada Magyarországról származik

Száz éve nem volt ilyen: megállt az élet a Dunán

Rágcsálók gyérítik az amúgy is gyenge vetéseket

Még bőven van miért lobbiznunk a közös agrárpolitikában

Hektáronként 140-150 eurós alaptámogatásra számíthatunk az új KAP-ban

Módosul a jövedéki adó szabályozása

Nincs még vége a termőföldárak növekedésének

Kinek rossz a fordított áfa?

Összefogtak itthon a dohányipari befektetők

Fejlett mezőgépiparra van szüksége a magyar mezőgazdaságnak

Több tízmillárdos károkat okoz a szárazság a földeken

Tájékoztató a jövő évi adóváltozásokról

Megalakult a Tokaj-Hegyalja Világörökségi Térségfejlesztési Programiroda

Heti Sajtószemle 2011.11.21-27.

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

Fogyasztóvédők ellenőriznék az élelmiszerek szavatosságát

Közlemény: Szűk látókörű és módosításra szorul az uniós GMO-szabályozás

A gazdákat sújtja a magas helyi adó

Folyamatosan drágul az alma

MVH hírlevél 21. szám

Jöhet a magyar cukor?

MK. 136. szám

Brüsszelben érdeklődik a kormány

Tojáshiány a hazai piacon

A génkészletek feltárása és összegyűjtése nemzetbiztonsági kérdés

Az erdők szerepe a vidékstratégiában

Kilobbizták a pékek, hogy drágább legyen a kenyér a multiknál

SYNGENTA SAJTÓKÖZLEMÉNY: Térségenként jelentős eltérésekkel zárult az idei kukoricaszezon

Magyarországon is bővült a Natura 2000 természetvédelmi területe

Megjelent az élelmiszerek jelöléséről szóló új uniós rendelet

2014 a családi gazdaságok éve

BTT közleménye: Törvényességi felügyeleti kérelmet nyújtott be a BTT a Négy Mancs ellen

Szlovákia mégsem gyárthat Tokajit?

Éghajlatváltozás: uniós szabályok az üvegházhatású gázkibocsátás szorosabb ellenőrzésére

Nyomon követés az asztalig

Az NFA semmissé nyilvánította az Agrárgazdaság Kft. 5000 hektáros haszonbérleti szerződését

Több chip, kevesebb kóbor kutya - Jön a módosított ebadó

Átadták Magyarország legnagyobb naperőművét


Heti Sajtószemle 2011.11.14-19.

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

Mezőgazdasági bizottság: nem lesz termőföldadó

Szántóföldek átlagára

KSH: szeptemberben is emelkedtek a mezőgazdasági árak

Az élelmiszer-adalékokról döntött az EB

Kisebb gazdaságoknak lehet jó az Agrár Széchenyi Kártya

Támogatás - Egy hónap haladék az erdőgazdálkodóknak

A következő két évben is lesz EU-s élelmiszersegély program

Elfogadta az országgyűlés az új állatvédelmi törvényt

Egymilliárdos támogatás a zöldség-gyümölcs termelői együttműködésre

Félre ismertük a disznóhúst

A tojás a legsokoldalúbb élelmiszer - Tények és számok a táplálkozási tulajdonságokról és a hazai piacról

Hét hónapos átmeneti időszakot nyújtana az Európai Bizottság a ketreccserékhez

A VM gátat szab a gombamérgezéseknek

A magyar gazdaság erőssége a mezőgazdaság

A tojásszektornak is előnyös lenne a fordított áfa

Negyvenszeres adóemelés jön 2012-től - íme, a megbüntetett termékkör

MVH Közlemény - AKG

Agrárkamara: nitrát érzékeny területeken már tilos a tárgyázás!

6,5 milliárdos vízminőségjavító beruházás a Dunán

Növekedik a sertés termelői ára

"Minden születendő gyermeknek ültessünk egy fát!"

A VM intézkedett, hogy mindenki beadhassa LEADER pályázatát

Van jövője a magyar sertéstenyésztésnek

Gazdálkodási Napló web-GN beküldés

Újra indul a Vesd Bele Magad! Program

Heti Sajtószemle 2011.11.07 – 11.12


Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

Kizárólag közönséges búza ajánlható fel uniós intervenciós felvásárlásra

Szekszárdi fölény az Év Bortermelője versenyben

Ángyán: a termőföldet nem alternatív energia előállítására kell felhasználni

Tovább bővít a műtrágyagyár

BÉT - 2011.11.04

Harminc-ötven hektáros birtokokat hoznak létre, s ezeket hirdetik meg

Sikertörténet a kínai borhamisítással szemben

Nanotechnológiával tisztítja a talajt a magyar találmány

El is adták, meg nem is: 270 milliós áfacsalást vizsgál a NAV

Nem támogatja a borzárjegy bevezetését a HNT

Egyszerűsödnek az intervenciós felvásárlás és a raktárkiválasztás szabályai

MK. 129. szám

Az Országgyűlés előtt az új mezőgazdasági kockázatkezelési törvény

Roham indult a termőföldért

VM: csökkennek az állattartás, a húsipar, és a borászat terhei

VM: fokozottan ellenőrzik a külföldi borokat

MVH Hírlevél - 2011/20. szám

Radikális változások: minden csepp víz kincset ér

Bombaként robbant a hír a borászok között

Csak azok kaphassanak teljes állatjóléti támogatást, akik belföldre értékesítik szárnyasaikat - javasolja a BTT

Varga - Kikerüli az adózást a magyar borok többsége

Magyar élelmiszert részesít előnyben a vásárlók 60 százaléka

Drágább lett a termőföld

Eddig 79 önkormányzat venne részt a szociális földprogramban

1500 ember szavazott kedvenc magyar ízére

Marad a magas tejár

GREEN – GO!

Levonult az Élelmiszerlavina az önkormányzati földekről

Vissza nem térítendő pénzek bormarketingre

Évi 100 milliárd forintot termel a dísznövényágazat

4 milliárd kertészetek korszerűsítésére

Amerika jövő nyárra elismerheti Magyarország sertéspestis-mentességét

Jó évjárat és magas mustfok jellemzi a 2011-es bortermést

MK. 130. szám

Tudományos konferencia a mangalicákról

Kevesebb bor kerül a pincékbe az idén

Innovációs díj ágyas pálinkának

Netadclick hirdetési rendszer

Heti Sajtószemle 2011.10.31 – 11.05.

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

Aktuális - AKG

Kállay Miklós - Lelkes Lajos: Szőlészeti és borászati szótár

Az Európai Unió közös agrárpolitikájával konferenciasorozaton ismerkedhetnek a fiatalok

Jó ügyfelek az agrárcégek

MK. 127. szám

Mikula: 10 családi gazdaság több embert tud eltartani, mint egy 3000 hektáros nagy cég

Bosszantó és veszélyes betelepedők

Indul az AGRYA új programja, a Vidék Kaland Hivatásos

Marketing-tanfolyam kistermelőknek

A termelők azt szeretnék, hogy csak az kapjon termőföldet, aki művelni is fogja

Változtak a Natura 2000 és az erdészeti pályázatok feltételei

Új törvény a mezőgazdasági természeti károk enyhítésére

A mezőgazdaságban a legtöbb a munkabaleset

Fiatal gazda rendelet megjelenése

A kormány ellehetetlenítené a bioetanol-ágazatot?

Dr. Janky Ferenc - Kérey Csilla: Borospincék
Borkészítés - Borvidékeink

A korábbi agrártárcák felelősek a hazai cukoripar privatizációjáért

Pályázat agrárágazati és vidékfejlesztési szervezeteknek

Pénzelnék a parlagot

Féltik az erdőt és a földet a zöldek

Netadclick hirdetési rendszer

Heti Sajtószemle 2011.10. 24 – 29.

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

MK. 121. szám

Dekalb Hírlevél 2011/17.szám

Több milliós kár - aszály miatt kell kitárcsázni a repcét

Egy hét alatt 75 %-kal drágult a paradicsom és uborka

Cukortermelés: kedvezőtlen uniós tervek

"Újabb anyagi és adminisztrációs terheket helyeznek a termelőkre"

Elkezdődött 60 ezer hektár állami földterület haszonbérleti pályáztatása

Kártérítést kaphatnak az erdőgazdálkodók

Állatjóléti szabályozás születhet a pulykaágazatban is

Lemorzsolódhat a kukoricapiac

Glattfelder Béla: EB-eljárás indulhat több tagország ellen a kötelező ketreccserék miatt

Erősödhetnek a családi gazdaságok

Felülmúlta a várakozásokat az idei napraforgótermés

Virágpiacokra csapott le a NAV

Közös felelősséggel a klímaváltozás ellen

Agrár Széchenyi Kártya: 5-6 millió forintos átlaghitellel számolnak a takarékok

Jövőre indulhat a demográfiai földprogram

Agrárium

BÉT - 2011.10.27

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal ÁLLÁSFOGLALÁSA

Korrupciógyanúsak az állami földek pályázati kiírásai – állítja az Élőlánc

Átadásra került a 150 ezredik Széchenyi Kártya és az első Agrár Széchenyi Kártya is

Gyümölcsöző csemeteüzlet

VM: arányos teherviselés a biztonságos élelmiszerekért

Netadclick hirdetési rendszer

Heti Sajtószemle 2011.10.17-22.

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

Állami földbérletek: vita a mezei leltárról - Végre jöhetnek az új pályázatok, ha az utolsó jogi akadály is elhárul

Visszaélések az uniós szarvasmarha-exporttámogatásért

Betett a repcének az aszály, búzát vetnek helyette

Havonként 4-8 euróval növeli a műtrágyaárakat a Bige Holding

MK. 120 szám

Területalapú támogatás: a gazdák többsége a jövő hétig megkapja az idei előleget

Két évnél öregebb gépre nem jár támogatás

Fontos határidő

Szemünk előtt alakul ki a magyar sivatag

Kevés az öntözött föld

A házi főzés ronthatja a pálinka jó hírét

Az export tartja életben a magyar élelmiszeripart

Sertéstartással foglalkozó cég települ Bábolnára

Elindították a területalapú támogatások kifizetését

Mit tegyünk, ha túlzásba esik a NAV?

Drágul a cukor Európában

BÉT - 2011.10.17

December 16-ig lehet pályázni az egymilliárdos borászati támogatásra

A falusi turizmus kitörési lehetőség a vidék fejlődésében


Netadclick hirdetési rendszer

Heti Sajtószemle 2011.10.10-15.

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

Dekalb Hírlevél 2011/16. szám

Gazda Hírek - 2011.10.09

Gyakornoki Program

MK. 114. szám

Egyre több a nagyvad s a vadkár

BÉT - 2011.10.05

Szembeszáll a MAGOSZ a zsebszerződésekkel

Phylazonit MC baktériumtrágya.

A VM próbatétele az állami földek bérbeadása

Iskolagyümölcsöt ropogtatnak a tanulók – bővült termékkör!

Mérséklődik az agrártermékek árnövekedése, a burgonya olcsóbb lesz

Fagykár - Májusig kérhetnek támogatást a gazdák

FAO: komoly kilengések várhatók az élelmiszerárakban

Igény a rend helyreállítása

Egyedi igényekre szabott műtrágyák a hazai gyártótól

Újra eljön a kofák kora

Magyar Ízek Háza nyílt Gödöllőn

A tokaji bor palackba zárt Magyarország

Területalapú támogatás: túligénylés miatti vizsgálatok...

Újrapontozták a pályázatokat, bírósághoz fordultak a gazdák

Kissé csökkennek majd a magyar agrárkifizetések

Felállították az agrárreform sakktábláját

MK. 117. szám

Közlemény - Ketreces tojótyúk tartás: tudatos vagy megtévesztett fogyasztók?

Negatív áfa

Netadclick hirdetési rendszer

Heti Sajtószemle 2011.10.03 - 09

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

Középpontban a természetközeli gazdálkodás

Gazda Hírek - 2011.09.30

Fordított áfát fizetünk majd a gabona után

Jövőre is lesz OMÉK!

Vigyázzunk a mustgázzal!

Gyakornoki program

BÉT - 2011.09.28

Egyszerűbben működhetnek a helyi termelői piacok

Hamarosan újra lehet bormarketingre pályázni

Fiatal gazdák: itt az októberi kifizetési időszak! - emlékeztet a Magyar Agrárkamara

80 százalékkal kevesebb almatermés

Gödörben az élelmiszer-feldolgozók

Huszonöt év után új üzemet avatott a Gabonakutató

A munka után nyúltak: hatalmas az érdeklődés

Tojásszövetség: magasak a takarmányárak, csökken a fogyasztás

Tizenhatféle zsebszerződéssel jutnak a hazai termőföldek külföldi kézbe

A felmelegedés miatt gyors haladásra van szükség

Nagy hiány lesz?

Több pénz jut szaktanácsadásra

Növényegészségügyi helyzet alakulása B.-A.Z. megyében 2011. október 3-ig

MVH 159. sz. közlemény

MK. 113 szám

KAP-reform tervezet

Tisztelt gazdatársak,

Import tojás, csökkenő fogyasztás, új ketrecek - bajban vannak a tojástermelők

Árupiaci előrejelzések frissített információkkal

MVH 162 sz. Közlemény

MK. 114. szám

Egyre több a nagyvad s a vadkár

Már van kinek jelenteni a zsebszerződéseket

A mezőgazdaság segít csökkenteni az EU CO2-kibocsátását egy EP-bizottságban elfogadott magyar jelentés szerint

Hitel kicsiknek: válaszol az OTP szakembere

Netadclick hirdetési rendszer

Heti Sajtószemle 2011.09.26-09.30

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

A kertészetet támogatni kell - véget ért a Hortus Hungaricus

Rég nem látott szinten a magyar gabonaexport

Gazda Hírek 2011.09.24

A vidéki munkahelyteremtésben a kertészeté lehet a főszerep

Hamarosan indulnak a fagykárkifizetések

Olcsóbb lesz a búza és a szója

Egyik szemünk sír, a másik nevet

Kevesebb lesz a borravaló

Fagykár-enyhítés: megkezdődtek a kifizetések!

Közvetlen szállíthatnak a CBA-nak a magyar termelők

Az OMÉK elődei

Vízhiányhoz vezethet a felmelegedés Európában

Legyen alapélelmiszer a gyümölcs?

A világpiacon a kukorica továbbra is drágább a búzánál

Rekordminőségű borokra számítanak Villányban

Tojótyúktartás: három hónap maradt az átállásra

A Monsanto kártalanítja a gazdákat

Együttműködési megállapodást kötött a vidékfejlesztési tárca és a Tej Terméktanács

Ne csak a termelőt terhelje a kockázat!

A 2011. évi referencia árak

Megnyitotta kapuit a 75. OMÉK

Netadclick hirdetési rendszer

Heti Sajtószemle 2011.09.19-24

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

NÖVÉNYTERMESZTÉSI AKTUALITÁSOK - szántóföldi bemutató Részletek ->
Meghívó a DEKALB Innovációs Centrumokba Részletek ->

Gazda Hírek - 2011.9.17

Óriásit hibázott az EU, mégsem érnek semmit a bioüzemanyagok?

Precedens értékű földpályázat a Bükki Nemzeti Parknál

Európában lesz a Nemzetközi Agrárkutatások Központja

Jönnek a külföldi gyömölcstermelők

Elmaradt idén a búza termésmennyisége

Nem szívesen látott vendég – távol tartjuk hazánktól a GMO-t

Legalább 135-140 euróra kellene növelni a tonnánkénti intervenciós gabonaárat a COPA alelnöke szerint

Külföldre viszik a szarvasgombát

Kevesebb pénz a fiataloknak

Nyomott áron fogy a krumpli

Megviselte a forróság a fűszerpaprikát

VM: A Kárpát-medence "szinte önellátóvá" válhat

Újabb ABO-cég esett össze

Folyamatban a szén-dioxid-kvóta könnyítés előterjesztése

Vissza kell adni a kalocsai paprika jó hírét

Ősszel is folytatódik az EU Élelmiszersegély Program

Karikás Pista

Még mindig áfacsökkentést szorgalmaz a FruitVeb

Kiket ellenőrizhet a NAV még az idei hajrában?

PTI tájékoztató - 2011.09.20

Ausztriában telel a magyar alma

Tarthatatlan állapotok az állami földügyekben

Keveset fizetnek a magyar szőlőért

Jön még kutyára adó

Heti Sajtószemle 2011.09.5-10

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu


Brüsszeli döntésre vár a kérődző-szerkezetátalakítási program

MK. 102. szám

Egy-két hetet csúszik az idén a repce vetése

Késik a magyar termékekről szóló kormányrendelet

Sok a dohány idén

Megreformálják a balatoni horgászrendet

Látszatmagyarok

A repce vetőmagok GMO-mentesek

A szokásosnál korábban kezdődött a szüret Tokajban

V. Kaposvári Állattenyésztési Napok

Beltag és nyugdíjas: miért kell befizetnie az 5100 forintot?

Amit az adóellenőrzésről tudni kell: ki járhat el az adózó nevében?

A növényegészségügyi helyzet alakulása B-A-Z. megyében 2011. szeptember 5-ig

Műszakiztatás: házhoz megy a vizsgabiztos

Ezért kerül ennyibe a zöldség, a gyümölcs

A tájegység értékeire irányítják a figyelmet

Pálinkarazzia kezdődik

Helyzetbe hozzák a megyei őstermelőket, kisvállalkozásokat

PTI tájékoztató - 2011.09.06

Magyarországi Falumegújítási Díj 2011

Szennyvízből üzemanyag: 125 forint literenként

Kompenzálják a mezőgazdasági termelőket is

Őszi csiki-csuki

Több mint harminc borászat a szekszárdi szüreti napokon

Rákapcsol a NAV: jaj az áfavisszaigénylőknek!

Zamatos lesz az idei alma

Tovább csökkenhet a magyarországi bortermelés

Uniós pályázatok: 2000 milliárd a tét

Vigyázat: csalók az uniós pályázatok körül

Parlagfűirtás – Ellenőriznek és büntetnek a hatóságok

MVH hírlevél 16. szám, 2011. szeptember 9.

Borászati gépek támogatása

Tájékoztató a pályázati lehetőségekről...

Heti Sajtószemle 2011.08.22-27

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő 3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu


Kukorica helyett más alapanyagokból készítenének bioetanolt az USA-ban

Hiába nő az igény a tej iránt, nem jut profithoz a gazda

MK. 96. szám

Az ökológiai lábnyom mérése...

Gazda Hírek 2010.08.20

Színlelt szerződés: amikor az adóhatóság nem léphet

Újra elterjedhetnek a mini vágóhidak

Munkaügyi bírság: mikor nem lehet megúszni és mikor lehet mentesülni alóla?

Nem csökkentik az élelmiszerek áfáját

Tanyafejlesztési Program

Pályázat baromfi telepek korszerűsítésére...

MK. 97. szám

Újra kérik az adatokat a támogatott gazdálkodásról

Az Új Széchenyi Terv keretében 222 millió forintra pályázhatnak a leghátrányosabb helyzetű kistérségben a családi vállalkozások

Alig van takarmánykukorica a hazai piacon - Tavasszal készleteznie kellett volna az államnak

Vízügy: ezermilliárd forintos fejlesztés előkészítése

Növekvő szélenergia-termelés

Fizethet-e illetéket vevő és eladó ugyanazért az ügyletért?

PTI tájékoztató - 34. hét

Szigorít az adóhatóság - új elvárás az áfa frontján

Álőstermelő: adócsalás számlakönyvben ˝termett˝ zöldséggel

Egyre többen mondják vissza az agrártámogatást

Várom azokat a konstrukciókat, melyek az állattartókat támogatják - interjú Márkus Tamás fiatal gazdával

Rengeteg a krumpli, túl alacsonyak az árak

Mikor követelheti vissza a nyugdíj összegét a tb?

Cégtulajdonosként mit várhatok a bankoktól?

Végrehajtás, inkasszó: mikor indíthatja meg az eljárást a NAV?

Új energiahatékonysági pályázat indul ősszel

Heti Sajtószemle 2011.08.15-20

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu


Gazda Hírek

MK. 95. szám

Itt vannak a szeptemberben elszámolható üzemanyagárak

Eddig ismeretlen szabályok az új Munka törvénykönyvében

EURALIS repcék 2011-re Üzemi és hivatalos MgSzH eredmények, 2011

Adóügyi aktualitások

B É T...

Támogatás átalakítva

Ezentúl jobban odafigyelnek a vetőmagra

A növényegészségügyi helyzet alakulása B.-A.-Z. megyében 2011. augusztus 16-ig

Augusztus 19-ig adhatják be támogatási kérelmüket a megyei kormányhivatalokhoz a fagykár miatt érintett gazdák! - figyelmeztet a Magyar Agrárkamara

Bodó Imre - Novotni Péter: Színek és lovak

Ma indul a Zöld Beruházási Rendszer új, épületenergetikai pályázata

PTI tájékoztató - 2011-08-17

Egyre kevesebb tejet iszunk

Előkerült százezer hektár föld

Génmódosított kukorica: megbízható a vizsgálat

Könyvespolc...

A NAV válaszol: mennyi adót kell fizetni az eladott ajándék ingatlan után?

Magtárban nyílt kulturális központ Bódvaszilason

Ismét fontos határidők az agrár-környezet gazdálkodási támogatást igénylőknek! – figyelmeztet a Magyar Agrárkamara

Elszabadultak a termelői árak:

Megújulhatnak a tanyák

Családi föld, családi gazdaság, utólagos illeték

Finisben az árvízvédelmi beruházások Borsodban

Nem ismerik a jelöléseket

Folytatódik a nemzeti földvagyon felmérése

Minőségi, családi gazdaságokon alapuló mezőgazdaság a cél

Mindenkié a Szent István napi kenyér

Nyakunkon az idei szüret

Közös megegyezés és végkielégítés - van-e mód korrigálni?

Heti Sajtószemle 2011.08.8-13

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

Mennyi nyugdíjat kaphatunk?
részletek>>
adózóna.hu

Hogyan lehet az szja-t visszaigényelni?

Az agrárgazdaság részesedési aránya...

A világ fűszerei a kertben és a konyhában

MK. 92. szám

Könyvajánló...

Agrár külkereskedelmünkről...

Aktuális...

MK. 95. szám

502 millió fölött van az uniós népesség száma

Heti Sajtószemle 2011.08.1-08.6

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu


MgSzH - Letölthető nyomtatványok

MK. 90. szám

Cégtelefon és adózás 2011-ben...

Zöldfűszerek a konyhában - Házi Praktikák sorozat

Ismét a vis maiorról...

Segítő családtagok a foglalkoztatás rendszerében

PTI tájékoztató 2011.08.2

MK. 91. szám

A növényegészségügyi helyzet alakulása B.-A.-Z. megyében 2011. augusztus 4-ig

BÉT - 2011.08.03

Baromfi ketreccsere pályázatok...

Az agrártermelés alakulása...

Heti Sajtószemle 2011.07.25-30
Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

Gazda Hírek...

Növényzet eltávolítása...

Könyvajánló...

Sinkovics György:
A házinyúl tartása és betegségei - Gazdakönyvtár

PTI tájékoztató -2011.07.26

BÉT - 2011.07.28

Heti Sajtószemle 2011.07.18-23
Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu


Így támogatná a vidéki fiatalokat a kormány
részletek>>
napi.hu

BÉT - napraforgó

A növényegészségügyi helyzet alakulása B.-A.-Z. megyében 2011. július 17-ig

Földbérleti díjak...

BÉT - kukorica

MK. 85. szám

PTI tájékoztató - 2011.07.19

A gabonafélék tárolási ideje...

Heti Sajtószemle 2011.07.11-16.
Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu


GMO-növények: lehetőség a tiltásra
részletek>>
agroline.hu

Tájékoztatás a tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatáshoz kapcsolódó helyszíni ellenőrzésről

MK. 78. szám

PTI tájékoztató - 2011.07.12

ÁRFIGYELŐ - termelői ár 2011.06. hó (F: AKI-PAIR)

BÉT - búza

BÉT - repce

MK. 81. szám

Heti Sajtószemle 2011.07.04-09.

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu


MK. 69. szám

Könyvajánló...

A vágócsirke termelői ára...

Növényegészségügyi helyzet alakulása B.-A.-Z. megyében 2011. július 6-ig

PTI tájékoztató 2011.07.5

Gyógynövény ismertető...

BÉT - 2011.07.06

Tájékoztató a folyószámla-kivonat kiküldéséről...

Figyelem: már csak néhány napig igényelhető a mikrovállalkozások támogatása!

Tájékoztatás a „web-GN” adattartalmának változásáról

Heti Sajtószemle 2011.06.20-25
Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu


Agrár e-tanácsadó képzés...

MVH hírek...

A búza termelői ára...

PTI tájékoztató 2011.06.21

BÉT - napraforgó, repce jegyzés...

Nem termelő mezőgazdasági beruházások – dokumentálási kötelezettség

Kristálycukor fogyasztói ár...

Heti Sajtószemle 2011.06.13-18

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu


Kap-e táppénzt az alkalmi munkavállaló?
részletek>>
adozona.hu

Őrizzük meg ritka növényeinket!
részletek>>
kormany.hu

Kesztyűs kézzel a kaptárba
részletek>>
nol.hu

Januárban megalakulnak az új vidékfejlesztési, agrár- és élelmiszergazdasági kamarák
részletek>>
kormány.hu

Bemutatkozott a TerraDiscpro 300 TR hazánkban is
F: Agro Napló

A Szja törvény 46. § (4) bekezdésében meghatározott „számlaadásra kötelezett magánszemély” kifejezés értelmezése

Agrarium.eu Agrarium.eu - Az európai online nagybani piac: "- Google Eszköztárral küldve"

Vitasorozat indult a Magyar Nemzetben a 10 évre szóló Nemzeti Vidékstratégiáról
részletek>>
kormány.hu

Továbbra is hatalmas a termelői árnyomás a mezőgazdaságban
részletek>>
portfolio.hu

Földpiaci befektetések: hosszú távon a szülők gondoskodhatnak gyermekeik életkezdéséről
részletek>>
agromonitor.hu

Szabad pálinkafőzés: adócsalás miatt bekeményít a NAV
részletek
adózóna.hu

Válsághelyzet felé tart Magyarország - könnyezve veszítünk százmilliárdokat
részletek>>
napi.hu

Könyvajánló...

Június 30-tól újra telephelyfejlesztési pályázat

Már augusztusban megkapják a gazdák a kártérítést
részletek>>
agrárszektor.hu

Támogatás igényelhető az erdősítéshez
részletek>>
orientpress.hu

Megjelent az ültetvénytelepítési rendelet

Megtagadhatja a rendes felmondás átvételét a munkavállaló
részletek>>
népszava online

PTI tájékoztató 2011.06.14

Magosz: ne tegyenek fajtaoltalmi nyilatkozatot a gazdák
részletek>>
agromonitor.hu

Bernáth Jenő - Németh Éva: Gyógy- és fűszernövények gyűjtése, termesztése és felhasználása /CD melléklettel/

Június 30-ig kell beérkeznie az agrárkár-enyhítési befizetéseknek!
részletek>>
agrárszektor.hu

BÉT 2011.06.15

Újra lesz Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás Budapesten
részletek>>
kormány.hu

Törölhetik a céget, ha lemond az ügyvezető
részletek>>
adózóna.hu

Növényegészségügyi helyzet alakulása B.-A.-Z. megyében 2011. június 16.-ig

Elkészült a sertéságazati stratégia
részletek>>
kormány.hu

Komplex fejlesztési pályázat 2011
Komplex vállalati technológia-fejlesztésre 15 és 100 millió Ft közötti támogatás igényelhető, mikro-, kis- és középvállalkozások számára.

Hogyan feleljünk meg a jogszabályi követelményeknek?

Elkezdődött az aratás
részletek>>
kormány.hu

MK. 66. szám

MVH HMKÁ.pdfMVH HMKÁ.pdf
4609 KB   Megtekintés Letöltés

MGSZH KM.pdfMGSZH KM.pdf
2418 KB   Megtekintés Letöltés

Áfacsalók keresik fel a gazdákat
részletek>>
nol.hu

Szigorodnak az előírások az árvízkárok csökkentése érdekében
részletek>>
kormány.hu

Óriási az érdeklődés az ÚSZT kombinált mikrohitel iránt
részletek>>
agroline.hu

Heti Sajtószemle 2011.06.6-11

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu


Több milliárd forint jut az idén az állatbetegségek elleni védekezésre

Agrárium 2011/5. szám

A kártérítés és a perköltség összegének minősítése az Eva tv. hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók esetében

Gazda Hírek 2011.06.4

ÁRFIGYELŐ - termelői ár 2011.05. hó

MK 58. szám

Mezőgazdasági termék feldolgozását és forgalmazását szolgáló beruházás kapcsán elszámolható költségek megítélése a fejlesztési adókedvezmény érvényesítése során Forrás: Apeh

Könyvajánló...

PTI tájékoztató 2011.06.7

MK 59. szám...

Az SZJ-szám és a TESZOR-kód szerepe a számlázásban

BÉT 2011.06...

MK 60. szám

AKG segédletek

Fajtabemutató...

Gyorshajtás, szabálytalan parkolás cégautóval...

Heti Sajtószemle 2011.05.23-28.

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

Íme, a kormány családbarát intézkedései
részletek>>
vg.hu

2011-ben is folytatódik az EU Élelmiszersegély Program

Nemzeti Vidékstratégia: "- Google Eszköztárral küldve"

Utólagos engedmények elszámolása a társasági adóban...

PTI tájékoztató 2011.05.24

BÉT-2011.05.24

MVH Hírek...

Mulasztási bírság változások...

Heti Sajtószemle 2011.05.16-21

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu


Árfigyelő - termelői ár (2011.04. hó)
Mi is az a verjus?
Forrás: Farmit.hu

Gazda Hírek 2011.05.09-14

Czáka Sarolta - Füstös Zsuzsanna - Hrotkó Károly: A növényszaporítás ábécéje

A szuperbruttótól a számlaszámig - Milyen aknák vannak az adóbevallásban?
részletek>>
origo.hu

Fagykárok: 30-60 napra fizethetnek a biztosítók - Az öngondoskodás drágább, de kiszámíthatóbb az állami alapnál
részletek>>
agromonitor.hu

Újabb bormarketing pályázatok az Agrármarketing Centrumban
részletek>>
kormanyzat.hu

Kiegészítők, adapterek és köpenyek kiárusítása!
F: Agro Napló

Kódex készül a libatömésről és a tollszedésről - Képzést és fényképes igazolványt kaphatnak az ágazatban dolgozók
részletek>>
agromonitor.hu

Évente több ezer állat végzi közutakon
részletek>>
agroline.hu

Vidékfejlesztésre is juthat az MFB 125 millió eurós hitelkeretéből
részletek>>
agromonitor.hu

Súlyos fagykárok: Magyarország október 16-tól fizetne SAPS-előleget
részletek>>
agromonitor.hu

Múzeumok Majálisa a Nemzeti Múzeum kertjében

MVH hírlevél 7. szám

Elveszhet a magyar kertészetek versenyelőnye

Pioneer Híradó 2011. május.13./16. szám
Forrás: Agro Napló

Beléptünk a Nemzetközi Mezőgazdasági Fejlesztési Alapba
részletek>>
OrientPress

Miniszteri aláírás előtt a magyartermék-rendelet
részletek>>
élelmiszer.hu

Jövedéki adó támogatás igényelhető a gázolaj után!
részletek>>
agrárszektor.hu

V. Németh: új rendelet készül a fiatal gazdák támogatásáról
részletek>>
agromonitor.hu

Az összpontszám kiszámítása az állattartó telepek korszerűsítésére benyújtott kérelmek esetében
részletek>>
MVH, 2011-05-03

Terbe István - Slezák Katalin - Kappel Noémi: Kertészeti és szántóföldi növények fejlődési rendellenességei

Az élelmiszerek harmada kárba vész
részletek>>
mno.hu

Jobban figyelné az EU a sertéspiaci árképzést
részletek>>
Bruxinfo.hu

Hamarosan jön a telephely-fejlesztési pályázat
Így kaphat milliókat, aki építkezik!A telephely-fejlesztési pályázat TERVEZETE ITT olvasható

A vidékfejlesztési tárca segít az elutasított vis maior hiteleseknek
részletek>>
kormanyzat.hu

A Nemzeti Vidékstratégia várhatóan ősszel kerül az Országgyűlés elé
részletek>>
elemzeskozpont.hu

A Nemzeti Vidékstratégia a vidék alkotmánya
részletek>>
kormanyzat.hu

Összefogás nélkül nem megy
részletek>>
agroline.hu

Ősszel indulhat a fiatal házasoknak szánt földprogram
részletek>>
origo.hu

Jön az agrár Széchenyi kártya
részletek>>
napi.hu

Burgenlandi nyitott kisüzemek hétvégéje
részletek>>
agroline.hu

 

Heti Sajtószemle 2011.05.9-14

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu


Tájfajták Noé bárkáján
részletek>>
EU-Info.hu

Főállású őstermelők 2011. évi társadalombiztosítási szabályai

MVH Aktuális!

PTI tájékoztató 2011.05.10

A háziállatok kialakulása
részletek>>
Magyar Mezőgazdasági Múzeum - Állandó kiállítás
Heti Sajtószemle 2011.05.2-05.7

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

Vidékjáró...

MK 45. száma...

Zöld Biotechnológia ...

Könyvajánló...

Agrár- Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány Hírlevele...

MK 46. szám

PTI tájékoztató 2011.05.03

Növényegészségügyi helyzet alakulása B.-A.-Z. megyében 2011. május 5-ig

Mikrovállalkozások támogatása...

Feltámasztják a magyar szalonnakultúrát
részletek>>

MTI


Heti Sajtószemle 2011.04.25-30
Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

Felülvizsgálják a egyes fajok védettségi státuszát?
részletek>>
EU-Infó.hu

Gazda Hírek...

MK 42. szám

2011. évi... törvény a vidékfejlesztési, agrár- és élelmiszergazdasági kamarákról

Tenyészbika árverés

Könyvajánló...

PTI tájékoztató 2011.04.26

Pótkocsi akció részletfizetésre...

Szal-Agro Kft...

2011.04.29 11:22 

Heti Sajtószemle 2011.04.18-04.23

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu


Több kukorica lesz az idén az EU-ban
részletek>>
Farmit.hu/MTI

Rangsorolják a bankokat a gazdák! Bővebben a mai Magyar Hírlapban
részletek>>
Magyar Hírlap online

Ha parlagfű, akkor dr. Páldy Anna
f. Farmit.hu

Jobban bízunk a helyben megtermelt élelmiszerekben
részletek>>
MNO

Gazda Hírek...

Figyelem: erdészeti határidő közeleg!
részletek>>
agrárszektor.hu

Dekalb Hírlevél 2011/5.szám
f: Agro Napló

A kukorica gyomirtási technológiák és azok négy éves (2007-2010) szegedi kísérleti eredményei
f. Farmit.hu

A magyar mezőgazdaság PSE mutatója
részletek>>
Agro Napló/AKI

Agrár-környezetgazdálkodás: megkezdte az ellenőrzéseket az MVH - Kiemelten vizsgálják a gazdálkodási naplókat
részletek>>
Agromonitor.hu

Nem kerülhetjük el a tojásárak emelkedését
részletek>>
tradeeditor

A támogatási arányok megváltoztatását javasolják a juhtartók
részletek>>
Agromonitor.hu

Növényegészségügyi helyzet alakulása B.-A.-Z. megyében 2011. április 20-ig

Megújult a kölcsönös megfeleltetés rendszere, s ezzel együtt a honlap is frissült
részletek>>
Magyar Agrárkamara

Április végétől elérhető az Agrár Széchenyi Kártya
részletek>>
Agrotrend.hu

PTI tájékoztató 2011.04.19

EP: ezeknek kell szerepelniük az élelmiszerek címkéin
részletek>>
agrárszektor.hu

Import disznók nyomott áron, tönkretett magyar gazdák
részletek>>

Könyvajánló...

Ki fizeti az áfacsökkentést?

Barackpálinkás sajt Tokajból
részletek>>
Gazdakör

A magyar termőföldet védi az alkotmány
részletek>>
agrárszektor.hu

Anyajuhtartás támogatás igényelhető
részletek>>
agro napló.hu

Hazai zöld szervezetek: több száz milliót kaptak
részletek>>
agrárszektor.hu

A gyomirtó szerek hatékonyságát befolyásoló tényezők, különös tekintettel az alkalmazástechnikára és a permetlé minőségére
f. Farmit.hu

Pioneer Híradó 2011/13.szám
f. Agro Napló

Vitázni lehet az új VM törvénytervezettel
részletek>>
agrárszektor.hu

Élelmiszeráfa: együttes fellépés a radikális csökkentésért - Négy ágazat nem akar "panoptikumba" kerülni
részletek>>
Agromonitor.hu

A tavalyinál csaknem 20 százalékkal drágábban viszik a magyar bárányokat az olaszok
részletek>>
agribusiness.hu

A fogyasztókat segítenék az új élelmiszercímkézési szabályok
részletek>>
BruxInfo

Őszre derül ki az agrárárak hatása az alapkamatra
részletek>>
Gazdasági Rádió

A magyar szőlő és bor Európában
részletek>>
Magyar Mezőgazdasági Múzeum - Állandó kiállítás

Lezárult a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kérdőíves felmérése a hazai vetőmag felhasználási szokásokról.
részletek>>
Kormányzat.hu

Heti Sajtószemle 2011.04.11-04.16

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu


Így újulhat meg az agrárgazdaság Magyarországon
részletek>>
InfoRádió

MVH közleménymódosítás...

Gazda Hírek...

Mezőgazdaság.lap

Könyvajánló...

Hídmérlegek...

MVH 65. sz. Közlemény

Végelszámoláskor eszközkiadás a tulajdonosoknak

PTI tájékoztató 2011.04.12

Idei pályázati lehetőségek az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban

Agribusiness.hu Hírlevél

MK 38. szám

Heti Sajtószemle 2011.04.4-04.9
Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

Évente 16 milliárd forintot hoz a vadgazdálkodás az országnak
részletek>>
Farmit.hu

Őszi káposztarepce növény-egészségügyi helyzete BAZ megyében

A csonthéjasok korai legveszélyesebb betegségei a tafrina és a monília

Növényegészségügyi helyzet alakulása B.-A.-Z. megyében 2010. Április 5-ig

BÉT - 2011.04.04

PTI tájékoztató 2011.04.05

Könyvajánló...

Agrár- és Vidékfejlesztési Támogatások 2011.

Antikvár könyvek...

Útra keltek a hentesüzletek
részletek>>
elemzeskozpont.hu/Magyar Agrárkamara
Heti Sajtószemle 2011.03.28-04.02

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu


ÚMVP támogatás jogcímek 2011-ben.
részletek>>

Március végétől lehet beadni kérelmet az UMVP pályázatokra...

Könyvajánló...

Kukorica Barométer
F. Agro Napló
New Holland Hírlevél
F: Agro Napló

Állatjóléti támogatás...

PTI tájékoztató 2011.03.29

MVH 3. sz. hírlevél...

Megjelentek az alábbi IH Közlemények

Laktációs termelési rangsor...

Heti Sajtószemle 2011.03.21-26

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu


Kertészet korszerűsítésénél is fontos betartani a határidőket!
részletek>>
ProfitLine.hu

Az egységes kérelem előtt FONTOS az AKG támogatásban résztvevő ügyfeleknek

Adóhatósági eljárási illetékek, szolgáltatási díjak

Vesszőérés
f: Farmit.hu

Vagyoni értékű jogok számítása

Bayer - Felelős állattartás: "- Google Eszköztárral küldve"

MVH 36, 37 sz. közlemény...

A minőségi termelésre és a korszerű mezőgazdaságra épül a készülő magyar agrárstratégia

Szeptemberben újra indul a fiatal gazdák támogatása

PTI tájékoztató 2011.03.22

Könyvajánló...

MVH 38, 39.sz. közlemény

Akár 100 eurót is kaphatnak jószágonként az állattartók...

Euralis Hírlevél
f: Agro Napló

ÚMVP - programajánló...

Heti Sajtószemle 2011.03.14-19
Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

Egyéni vállakozás alapítása

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 27/2011. (III.9.) számú KÖZLEMÉNYE

Új rendelet a területalapú támogatásról...

Magosz: törvénymódosítás a gazdák érdekében

Agrár Call Center: új telefonos ügyfélszolgálatot működtet az MVH

Duna-Tisza közi Agrár Expo 2011

A www.farmit.hu agroportál időjárás szolgáltatása

Az egyéni céggel kapcsolatos tudnivalók

10 ezer tonnával is csökkenhet idén a hazai pulykatermelés

PTI tájékoztató - 2011.03.15

Agrobiodiverzitási fórum: tájfajta növények visszatérése | AgroLine.hu

Öröklési illeték

Ajándékozási illeték

Heti Sajtószemle 2011.03.07-12.

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

Folytatódnak a kifizetések az MVH-nál
részletek>>
MVH
Heti Sajtószemle 2011.02.28-03.5

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu


Több mint 7 milliárd forintos állategészségügyi támogatás a gazdálkodóknak
részletek>>
Dekalb Hírlevél
Agro Napló
Mire is jó az E85? részletek>>
agrárszektor.hu, (Kadosa Gábor)
Heti Sajtószemle 2011.02.21-26.
Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu


Bővülő lehetőségek a szőlészeti támogatást igénylőknek
részletek>>
Pályázati Hírek

Döntött a kormány az Agrár Széchenyi Kártya bevezetéséről

2011. február 23. 16:08

Az Agrár Széchenyi Kártya indulásával a mezőgazdasági szereplők régi törekvése válik valóra – mondta Fazekas Sándor a mai kormányszóvivői sajtótájékoztatón.

A kormány második akciótervének fontos célkitűzése volt, hogy a Széchenyi Kártya Programot kibővítse, ezzel is támogassa, megerősítse a családi gazdaságokat, a kis- és középvállalkozásokat. A kormány a hazai agrárgazdasági szereplők pénzügyi helyzetének javítása érdekében, valamint a gazdasági válság és az elemi károk által leginkább sújtott őstermelők, családi gazdaságok megsegítéséért kiterjesztette a Széchenyi Kártya Programot az agrárágazatban működő kis- és középvállalkozásokra is.

Az Agrár Széchenyi Kártya indulásakor kedvezményes folyószámlahitel érhető el. A hitel felvételt az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány /AVHGA/ kezességvállalása segíti, az éves kezességvállalási díj 50 %-át az állam átvállalja a „de minimis támogatások” figyelembevételével.

A támogatottak köre

Az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel az agrárágazat egészét felöleli. (mezőgazdasági termelés, - feldolgozás, - forgalmazás valamint vadászat, halászat, erdészet) Azok a vállalkozások és természetes személyek (többek között őstermelők, családi gazdálkodók, kistermelők) igényelhetnek kedvezményes hitelt, akik megfelelnek a kis- és középvállalkozások jogszabályban meghatározott feltételeinek.

A támogatás mértéke

A hitel összege minimum 500 ezer Ft és maximum 25 millió Ft lehet. A támogatás a teljes hitelösszegre és a teljes futamidőre évi 2 százalékpont kamattámogatás.

A hitel futamideje és típusa

Az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel futamideje 3 év, típusa szabad felhasználású hitel. A kormány Agrár Széchenyi Kártyáról szóló döntésével csökkenthetőek a kisvállalkozások versenyhátránya.

Mérsékelhetőek lesznek a hazai mezőgazdasági KKV-k finanszírozási költségei.

Kisebbek lesznek a nagyvállalatok és a KKV-k hitelei közötti tényleges kamatszint különbségek.

Bővülnek a hitelintézetek által túl kockázatosnak tartott agárágazati mikro- és kisvállalkozások támogatási lehetőségei.

A támogatás segíti a vidéki munkahelyek megőrzését, a további munkahelyteremtést, biztosítva ezzel több száz mezőgazdaságban tevékenykedő család megélhetését.

Az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel a tervek szerint 2011. első félévében indul.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

Heti Sajtószemle 2011.02.14-19.
Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

Czerván: tavasszal zöldség-gyümölcstermelési pályázatok az ÚMVP-ben
részletek>>
Agromonitor.hu
agrárszektor.hu
Mi a teendő, ha vaddal ütközünk?
részletek>>
Burkus Zoltán - Kisalföld Napilap
Elindult a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal hírlevél szolgáltatása, így a gazdálkodók már ezen keresztül is értesülhetnek az agrártámogatásokkal kapcsolatos legfontosabb aktuális információkról. A hatékonyabb tájékoztatás érdekében átalakult és bővült az ügyfélszolgálat is.
2011.02.17 08:29   |
Március 31-ig kell eleget tenniük az érintetteknek a termékdíj fizetési kötelezettségüknek. Pontosabban ez a határidő azokra vonatkozik, akik tavaly választottak, s vállalták, hogy termékdíj átalányt fizetnek. Ha 2011-ben is így akarják fizetni a termékdíjat, akkor azt április 20-ig kel jelezniük a NAV felé – olvasható a Magyar Agrárkamara közleményében.

ÚSZT – Új Széchenyi Terv

Heti Sajtószemle 2011.02.7-12
Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

35. füzet - Tájékoztató bankkártyás adófizetésről (58KB)
Február az őshonos állatok támogatásának hónapja
részletek>>

V. Németh: nem érdekünk a nagyüzemek fejlesztése részletek>>
Szabadföld.hu, 2011/02/07
A nagy mezőgazdasági vállalkozások további támogatása csak a munkanélküliséget növeli vidéken, ezért ezután a kormány a kistermelőket fogja segíteni. Ehhez pénz kell, amelyet főként nagy állattartó telepektől lehet visszavenni. A már megítélt támogatásokból akár 30 milliárd forintot is át lehet irányítani a kistermelőknek.
Van remény a juhtenyésztőknek
részletek>>
2011. február 7., agrárszektor.hu
EB: magántárolással csökkentené a sertésárakat részletek>>
agrárszektor.hu, 2011. február 8.,
A sertéshús ágazatban kialakult nehéz piaci helyzet enyhítésére az Európai Bizottság rendeletben hirdette meg a sertéshús magántárolási támogatását. Az intézkedés célja, hogy a piacról ideiglenesen sertéshúst vonjanak ki.
Pályázat vállalkozásnak: Új Széchenyi Terv pályázat komplex technológiafejlesztésre és foglalkoztatásra (támogatás 35%, minimum 100 M Ft)
Mit támogatnak? Eszközbeszerzés, foglalkoztatás, infrastruktúra és ingatlan beruházás, IT fejlesztés, know-how, licence támogatása - "regionális" támogatásként; illetve a piacrajutás, HR, tanácsadás,minőségirányítás, szabványrendszer támogatásra "csekély összegű" támogatásként pályázhatnak vállalkozások.
Benyújtás 2011. március 1-december 31-ig. Évi 15 Mrd Ft-os keret pályázható 2013-ig.
Részletek >>>
2011.02.10 13:36   |
Február 15-ig kell leadni nyilatkozataikat azoknak a gazdálkodóknak, akik a zöldség, gyümölcs és a dohány szerkezetátalakítási program támogatását vették igénybe. Arról kell az MVH felé számot adniuk, hogy teljesítették, illetve ha nem teljesítették előírt kötelezettségeiket – olvasható a Magyar Agrárkamara közleményében.
MVH: Indul a kötelező E-monitoring adatszolgáltatás részletek>>
2011. február 09. Forrás: MVH
Február 15-től egy hónap áll az agrártámogatást kapott gazdálkodók rendelkezésére, hogy teljesítsék adatszolgáltatási kötelezettségüket. Az adatszolgáltatás kiterjed minden az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) és Halászati Operatív Program (HOP) keretében meghirdetett támogatási formára és csak elektronikusan nyújtható be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH).

PARTNER TÁJÉKOZTATÓ 2011. február 1-6.

2011 jan. 28

Fazekas: csak az aktív termelők kapjanak támogatásokat
részletek>>
2011. január 26

Stratégiai kérdéseként kell kezelni a generációs problémák megoldását
részletek>>
2011.01.25

Változtak a gázolaj jövedéki adó visszatérítés szabályai
részletek>>
2011.01.20

2011.01.19 08:13   |

Mezőgazdaság - Már az átlagos termésnek is örülnénk
részletek>>
2011. 1. 17.

Kertészet, növénytermelés, fiatal gazdák: január végéig kérhető a támogatás
részletek>>
2011. január 14

MVH: három támogatási jogcímen is megindultak a kifizetések részletek>>
2011. január 13.

Egyértelműsítik az agrárberuházások megvalósítási határidejét
részletek>>
2011. január 11.

2011.01.10

Közel 200 milliárdos a mezőgazdasági kár!
részletek>>
2011. január 10.

Drágulnak a vetőmagok, jönnek az új hibridek
részletek>>
2011. január 7.

Az idei év az agráriumé lesz
részletek>>
2011. 1. 4. 07:15| vg.hu

Tejtermelés: januárban fizethetik a 6 forintos kvótatámogatást
Kamarai biztos irányítja az agrárkamarákat

2011. január 3.

2011-ben jelentős bővítés következik be a Kölcsönös Megfeleltetés követelményrendszerében
részletek>>

Aktuális trendek a hazai földbérleti piacon

2010. év

Jövőre is kiírásra kerülnek a népszerű pályázatok részletek>>
2010. december 27., agrárszektor.hu (Kadosa Gábor)

Figyelem! Nitrát és AKG adatszolgáltatás!
részletek>>
2010. december 23. Gazdakör

Magtárakban az őszi növények
2010. december 22., agrarszektor.hu

Fatosz - Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége

A gazdák nagy része még idén megkapja a területalapú támogatás teljes összegét
December 20-tól folyamatosan utalja a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a 2010-es területalapú támogatás (SAPS) még fennmaradó részét a gazdálkodók számára. Agro Napló, 2010.12.21

Folytatódhat a magyar vállalkozások megsegítése .
Brüsszel, 2010. december 20.

Az új törvénymódosítás védi a bajba jutott gazdákat

2010. december 17.

Több mint 30 milliárd forint nemzeti támogatást kapnak az idén a gazdák

2010. december 14.

Életpálya modell készül a fiatal gazdáknak

2010. december 11.

Mától újra megnyílt a tenyésztésszervezési feladatok támogatási kerete

2010. december 3.

Meghosszabbított határidő a gazdálkodási napló beadására

2010. december 1.

Befejezte a területalapú támogatás (SAPS) előlegek kifizetését az MVH

2010.11.25. 15:48

Lezárult a területalapú támogatás előlegek kifizetése a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál. Az idén minden korábbi évnél előbb már október közepétől megindultak a kifizetések.

részletek

Ügyeljünk a határidőkre!!!

Forgóeszköz Vis Maior Hitelprogram a gazdáknak

2010. november 3.

A Vidékfejlesztési Minisztérium kezdeményezésére a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. kedvezményes forgóeszköz hitelfelvételi lehetőséget hirdet - jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a mai kormányszóvivői sajtótájékoztatón.

részletek

MVH 161, 162 sz. közlemény...

Hatmilliárdos átállás

A tavaszi óraállításkor látványosan változik az esti órák terhelése, akkor naponta 1,5-3 százalékos, 2.000-4.000 megawattóra csökkenés tapasztalható az áramfelhasználásban. Az október 31-i óraállítás nem ennyire látványos.

Fizet az MVH...

Újra fizethet az MVH
2010.10.23, Szombat

Újra fizethet az MVH a gazdáknak, ugyanis mától a HP újraindította EU-támogatások kifizetésének fennakasztását okozó szolgáltatását.

Zöld Energia II. - regionális konferencia

BioFach 2011...

A termékdíjról...

A turizmus támogatása...

A bioenergia hasznosítási lehetőségei

Kárenyhítési kérelmek benyújtása...

Falusi turizmus...

Kulcskérdés - termőföld...

Pályázni csak energiahatékonyan lehet

Első Magyar „Fenntarthatósági Csúcs”

VM. hírek...

Részleges legeltetési és takarmányfelhasználási tilalom a vörösiszappal elöntött megyékben

Egységesitik az élelmiszerek fogyaszthatósági jelölését

részletek

A vidékfejlesztési miniszter közleménye a szántóföldi növények, szántóföldi zöldségfélék, gyümölcsök és szőlő 2010. évi referenciaárairól

2010.09.24

. részletek

III. Magyar Vidék Napja a fővárosban

2010. szeptember 24.

Október közepén társadalmi vitára bocsátják azt a munkaanyagot, ami a Leader-program átvizsgálásáról született a Vidékfejlesztési Minisztériumban- mondta V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár pénteken a III. Magyar Vidék Napja rendezvény sajtótájékoztatóján.

Az ÚMVP Irányító Hatóságának 60/2010. (IX. 20.) közleménye

A 122/2009(IX.17.) FVM rendelet keretében benyújtott Pályázatok minimum pontszámairól
2010.09.24.

Az ÚMVP Irányító Hatóságának 59/2010. (IX. 20.) közleménye

A 122/2009(IX.17.) FVM rendelet keretében benyújtott pályázatok minimum pontszámairól
2010.09.22.

SAPS előleg...

Október közepétől megkaphatják a gazdák a 124 milliárd forintos SAPS előleget

2010. szeptember 22.

Elfogadták Brüsszelben Magyarország SAPS előlegfizetési kérelmét, így a gazdák már október 16-tól megkaphatják a jövő évre szóló egységes terület alapú támogatások (SAPS) 50 %-át, ami körülbelül 124 milliárd forintot jelent.

részletek